Gönderen Konu: ARAÇ ANTENLERİNİN RUHSATA İŞLENMESİ GEREKİYORMU?  (Okunma sayısı 10921 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

T2mehmet
  • Ziyaretçi
ARAÇ ANTENLERİNİN RUHSATA İŞLENMESİ GEREKİYORMU?
« : 13 Ağustos 2014, 20:45:48 »
Merhaba arkadaşlar,

Arabam için telsiz bağlamayı ve el telsizinin çekimi için arabama telsiz koymayı düşünüyorum. Acaba arabaya telsiz bağlayınca yada anten bağlayınca araç ruhsatına işletme zorunluluğu yada gereği var mıdır?

73
TB2BUG

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=4335.0
« Son Düzenleme: 02 Mart 2015, 11:34:39 Gönderen: TA3CY »

Çevrimdışı TA3ATA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 6
  • KARANLIĞA KÜFREDECEĞİNE BİR MUM DA SEN YAK!!
  • İsim Soyisim: Mehmet Turgay Nalbant
Ynt: Araç antenleri için ruhsat işletmesi gerekiyor mu?
« Yanıtla #1 : 13 Ağustos 2014, 22:31:22 »
MERHABA ..İYİ AKŞAMLAR..

NE TELSİZ NE DE ANTENİ İÇİN RUHSATA İŞLEME VE BAŞKACA EVRAK GEREKMEZ..
SADECE VE SADECE AMATÖR TELSİZCİ BELGENİZ YANINIZDA OLSUN YETER..

TA3ATA..M.TURGAY
Best Regards..73
KARANLIĞA KÜFREDECEĞİNE BİR MUM DA SEN YAK!! .....

T2mehmet
  • Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 14 Ağustos 2014, 03:23:07 »
ama sabit telsiz olan aracımı amatör olmayan başka birisi(mesela kardeşim gibi) kullansa ona bu problem doğru mu?

Çevrimiçi TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 32
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: Ersoy Yılmaz
« Yanıtla #3 : 14 Ağustos 2014, 09:38:34 »

Yorum yapma hakkımı kullanmıyor sadece mevzuatı hatırlatıyorum. Sınava girdiğinizde bunlardan da sorumlu olacaksınız.

AMATÖR TELSİZCİLİK SINAV VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ
(..)(43( Sınavda A ve B sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 75 puan alanlar A sınıfı, 60-74 arası puan alanlar B sınıfı; C sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 60 puan alan adaylar C sınıfı amatör telsizcilik belgesi almaya hak kazanırlar.

ÖZEL TELSİZ SİSTEMLERİ YÖNETMELİĞİ
(5) Ulusal ve uluslararası amatör telsizcilik faaliyetinde bulunmak isteyenlere, KEGM tarafından Amatör Telsizcilik Belgesi verilir. Amatör telsizcilik belgesine sahip olmayan gerçek kişiler, ya da sorumlu operatör nezareti bulunmaksızın tüzel kişiler amatör telsiz istasyonu kuramaz ve amatör telsizcilik faaliyetinde bulunamazlar.
« Son Düzenleme: 14 Ağustos 2014, 09:41:06 Gönderen: TA2IBY »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA4ACV

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 37
  • İsim Soyisim: Cagatay VURAL
« Yanıtla #4 : 14 Ağustos 2014, 15:05:34 »
Aracinizda belgenizin fotokopisi on arka. Ozle telsiz sistemleri yonetmeligi kegm yonetmeliklerini cikti alip dosya layip koyarsaniz torpido gozune. Kardesiniz yada baska birisi kullandiginda gorevli memura gerekli bilgileri verecek kadar konuya mutabik olurlarsa sikinti kalmaz.
Cagatay VURAL

Çevrimiçi TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörleri
« Yanıtla #5 : 14 Ağustos 2014, 15:42:38 »
İşin aslına bakarsanız, araçtaki telsizin kullanıma kapalı durumda olması gerekir (menüden TX özelliğinin kapatılması ve mikrofonun çıkarılması).

Arkadaşlarım ziyarete geleceği zaman ben mikrofonu söküyorum, ne olur ne olmaz.

Güvenlik güçlerinin zaman zaman el telsiziyle dolaşan amatörleri durdurup, genişletilmiş, yani emniyet frekanslarında da dinleme/gönderme yapabilen cihazlar konusunda haklı olarak uyarıda bulunduklarını biliyoruz.

Hazır çalışır durumdaki bir telsizi başkasına emanet etmek konusunda biraz fazla temkinliyim. Ne olur ne olmaz..

Çevrimdışı TA2AOG (SK)

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • İsim Soyisim: Osman Güler
« Yanıtla #6 : 15 Ağustos 2014, 21:37:35 »
Araç Anteninin amator Telsizcilik konusunda başka bir durumu var.

Trafik Kanun yönetmeliklerime göre araçta yapılan modifiyeler ruhsata işlenmek zorunda.

Kullandığınız anten sıradan bir anten görüntüsünde değilse, herhangi bir trafik memuru gereken işlemi yapabilir.

Güzellikle kendisine izah edip tatlılıkla ayrılmakta fayda var. Yoksa inatlaşmaya gidilirse zararlı çıkılabilir.

Çevrimdışı TA6AMJ

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: mücahit yılmaz
Ynt: ARAÇ ANTENLERİNİN RUHSATA İŞLENMESİ GEREKİYORMU?
« Yanıtla #7 : 05 Mart 2016, 11:04:47 »
Dün hareket halindeyken kavşakta asayiş ekipleri durdurdu. Bi vatandaş aracımda çakar var diye ihbar etmiş asayiş ekipleri de trafik polislerine haber vermiş. Asayiş ekibine aracımda çakar olmadığını beyan ettim trafik ekipleri geldi onlar da araçta inceleme yaptı ve çakar olmadığı ortaya çıktı ancak asayiş ekipleri araca anten takmak için ruhsat alman gerekmiyor mu dedi. Ben de herhangi bir ruhsata gerek olmadığını amatör belgemin arkasındaki ayrıca ruhsat aranmaz ibaresini göstermeme rağmen bana ısrarla hangi mevzuatta yazdığını sordu. Burada benim tek hatam mevzuat maddesini bilmemek. Gerekli görüşmeler yapıldıktan sonra polislere ruhsata gerek yok ancak şahsı şüpheli görüyorsanız cihazlarını alın teknik inceleme yapılsın denildi. Polis memurları da beni şüpheli görmediklerini söyleyerek bıraktılar. Sonuç olarak emniyete yazı gitmesine rağmen bazı polis memurları konuyla ilgili bilgi sahibi değil. Mevzuatın bi kopyasını araçta bulundurmak gerekiyor yoksa benim gibi 40 dakika boyunca bekleyip 3 ayrı ekip tarafından hakkınızda inceleme yapılabilir. Bir de son olarak araçtaki anteni görüp araçta çakar var diye ihbar eden vatandaşı da saygıyla anıyorum.

Çevrimiçi TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörleri
« Yanıtla #8 : 05 Mart 2016, 17:29:45 »
Çok güzel.

Geçenlerde Alman forumlarında, komşusunun radyosunde enterferansa neden olduğu için şikayet üzerine MAHKEME KARARIYLA gelen polise nasıl tepki verileceği tartışılıyordu. Mevzuata göre amatör, cihazları ellememeli ve inceleme için el konulan cihazların listesinin olduğu tutanğın üzerinde, yanlarına kendi rızasıyla olmadığına işaret amacıyla bir (X) işareti koyup paraflaması gerektiği belirtilirken, ekibe yardımcı olunmasının şüpheli bir şey olmadığının göstergesi olarak kayda geçebileceği kaydediliyordu.

Adam, farları yanmadan, camı kırık, sinyal vermeden, hız limitine uymadan seyrederken de aynı duyarlılığın gösterilmesi arzulanırdı. Yayaya yol vermeyen, olur olmadık durumda kornaya basarak çoluk çocuğu korkutan, düğün dernek diye yolda trafiği aksatan, ekzost patlatarak caka atanlara da aynı hassasiyet gösterilecektir inşallah.

Cebimde lisansım olduğu sürece ve yasaya mevzuta uyduğum sürece, bir sıkıntı olmayacağına inanıyorum. Siz de öyle yapmışsınız. Benim de arabanın üzerinde 2 metrelik antenle (portbağaja takılı) dolaştığım oldu. Bir kezinde komşumum biri, küçük inverted v anteni bahçede denerken, jandarma ne der, diye sormuştu. Buyursun, ama soruyu bana soracaksa jandarma sorsun, demiştim.

Ama Ankara yakınlarında güzel bir derenin kış vakti kar altındaki manzarasının fotoğrafını çekerken (telsiz anteni falan yok) koşa koşa gelen ve kendini köyün muhtarı olarak tanıtan kişi kim olduğumu sordu. Araçta, çalıştığım kurumun çıkartması da var. Buyum, şuyum ve manzaranın fotografını çekiyorum, diyorum. Bana, jandarmayı arayıp bilgi vereceğim, diyor, al diyorum, plakamı da al TC kimlik numaramı da al..Aldım zaten diyor. Sinirim bozuluyor. Ben derenin kar altındaki manzarasına bakıyor ve fotograf çekiyorum. Objektifim köye dönük bile değil ! Bekliyorum, yolda yavaş yavaş gidiyorum. Jandarma çağıracaktı ya muhterem muhtar.

Bahsettiğiniz "çakar"ın da ne olduğunu bilmiyorum. Ama bir şikayet ya da ihbar varsa, polisle muhatap olmak zorunda kalınıyor işte. Yanınızda mevzuatı taşımak zorunda değilsiniz, aslında aksine davranış içinde olduğunuzu söyleyen biri varsa, onun göstermesi ve ihlal ettiğiniz bölümü gösterecek.

Dediğim gibi ve sizin de yaptığınız gibi, yasa ve mevzuata uygun davranıyorsam, isteyen istediği şikayeti yapsın. Belki en fazla bir iki saatim kaybolur, biraz işim aksar, biraz da sıkılırım ama şikayeti işleme koymak zorunda olan memurlar da asayişin berkemal olduğunu tespit ettiğinde devam ederim.

Tabii aslında, asılsız ihbarda bulunan vatandaşa da bir yaptırım olması gerekir. Benim/sizin ve memurların zamanını aldığı için. Çevrenizde benim bilmediğim "çakar"ın ne olduğunu bilen kaç kişi olduğuna bir bakın..Muhtemelen odur..

Tamam, mevzuatı da yanımızda taşıyalım. Sağolun

Bu arada Sayın TA2AOG, araçta yapılan modifiye arasına mobil anten takmak giriyor mu?

Çevrimdışı TA6AMJ

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • Radyo Amatörleri
  • İsim Soyisim: mücahit yılmaz
« Yanıtla #9 : 05 Mart 2016, 20:57:21 »
Çakar polis, ambulans vs kurum araçlarının önündeki yanıp sönen ledler. Beni ihbar eden şahıs trafikte yanımdan geçenlerden  biri olduğunu düşünüyorum. Gelen trafik ekipleri antenin modifiyeyle bi ilgisinin olmadığını konunun asayiş konusu olduğunu bildirerek ayrıldı.
Konuyla ilgili sadece mevzuat maddesini söylesem o kadar bekletilmeyecektim. Ayrıca şüphe haricinde direkt iftira atan ihbarcıyı şikayet etmem gerekirdi ama o an uğraşmak istemedim.

Çevrimiçi TA2OM - 3C3CA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Radyo Amatörleri
« Yanıtla #10 : 05 Mart 2016, 22:40:35 »
Çakar aynı zamanda deniz feneri gibi bir şey ve aynı zamanda balık avlama ağıymış Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

İyi de arabanın önünde lamba olup olmadığını bakarak anlamak mümkün ki. Lamba yoksa, ihbar asılsız diye konu kapatılır. Ama neyse.

Benim başıma gelse, bana ihlal ettiğimi söylediğiniz mevzuatı gösterin derdim.

Neyse. Geçmiş olsun

Çevrimdışı TA2AOG (SK)

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • İsim Soyisim: Osman Güler
« Yanıtla #11 : 09 Nisan 2016, 03:30:05 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Bu arada Sayın TA2AOG, araçta yapılan modifiye arasına mobil anten takmak giriyor mu?
Hocam ben, "farzedelim öyle ise" anlamında söyledim. Trafik yönetmeliğinin ilgili maddeleri nedir bilgi sahibi değilim.

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
ARAÇ TELSİZİ VE ARAÇ RUHSATI HK

Başlatan TA2UBW

30 Yanıt
29457 Gösterim
Son İleti 16 Ağustos 2017, 19:43:35
Gönderen: TA1OA
xx
CB Araç ve El Cihazı Tavsiyeleri

Başlatan TA1AYY

18 Yanıt