Merhaba,
Çağrı işaretim daha erken gelir ve teknik terimlerle birlikte radyo prensibini sindire sindire anlarım diyordum ama işaretimin geç gelmesinden dolayı ve geriye sadece 3 günüm kaldığı için biraz kestirmeden giderek anladıklarıımı ve sorularımı tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum.
Telsizim 2 adet Baofeng UV-5RE+, Avusturya da dağda iki telsiz arasında konuşma yapmak istiyorum. Bu tip bir durumda UHF frekanslarını tercih etmeliyim değil mi?
Avusturya ya misafir lisansı için eşim ve kendim adıma başvurdum. Bu yasal bir zorunluluk mudur bilmiyorum ama ulaşabildiğim sitelerde böyle bir bilgi vardı.
PMR frekanslarını kullanırsam eğer...
1) Türkiyede yasal sınır olan 0.5 Watt çıkış gücü Avrupada da aynı şekilde mi? telsizlerin çıkışını LOW dahi yapsam ancak 1 W lık bir güce düşebiliyorum.
2) PMR frekanslarını kullanırsam röleleri kullanamıyorum, iki telsiz arasında büyük bir engel veya uzun bir mesafe varsa görüşme yapamıyorum değil mi ?
Avusturya daki röle frekanslarını programlayıp kullandığımda amatör frekansları işgal ederek iletişim sağlayacağım, ve biz de sürekli olarak diğer konuşmaları dinleyeceğiz ve kirlilik yaratacağız. Bu iki telsizin görüşmesini kimseyi rahatsız etmeden ve kirlilik yaratmadan yapmak mümkün mü?
Anladığım kadarıyla CTCSS ve TON bu işe yarıyor. (Yayını şifrelemek değil de istenmeyen yayınları duymamak için). Bir interferans olduğunda her iki telsizde de bu değerleri değiştirmem mi gerekiyor?
Yada...programlarken röle nin frekanslarını girip farklı CTCSS değerleri girerek bu kanalları tarayıp, boş olan kanalımı bulmam gerekiyor.
Telsizin programında “optional futures” bölümünde bir sürü parametre var, bu özellikleri nasıl seçeceğimi bilmiyorum. Varsayılan değerler gibi bir açıklama var mı?
Son olarak “channel information” bilgilerini girerken aynı anda “CTCSS/DCS Dec” ve “CTCSS/DCS Enc” değişiyor. Bu değerler de DEC’i off ENC’yi 88.5 yapamıyorum. Çözümü var mı?
(şimdilik) son olarak programda DTMF encode/decode diye bir bölüm var. bu ne işe yarar, bu konuda pek bir bilgi bulamadım?
daha bir sürü sorularım var dı ama kafam allak bullak oldu... Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapTeşekkürler, 73
TA2MRT
Murat
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=4008.0