Yeni katılan tüm Amatör Arkadaşlar'a 73! (Selamlar) Evet arkadaşlar maalesef yıllarca Amatör olduğunu söyleyen bazı kişiler nedense ilk günlerini unuturlar bazen,insanoğlu'nun değişik yapılarından örnekler diyerek geçmek gerektiğini savunuyorum bu konuda. Bu kısım fırça yediğini düşünenler içindi, ki bu konuya çok takılmasınlar. Şimdi gelelim bir iki kelama Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Ben de yeni bir Amatör'üm. 2012 yılı Kasım ayından bu yana ve hep de yeni kalacağım inşallah. Çünkü Amatör Telsiz Haberleşmesi dipsiz kuyu benim bakışımda.
Ne hikmetse size gel amatör ol diyenler, ilk QSO deneyiminizde genelde kendilerine yapıldığı gibi bilgilendirme yapmadan kendi başınıza kıvranmanızdan zevk duyarcasına sizi bu konuda yalnız bırakıveriyor bazen Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Gülüyorum çünkü ben de bu deneyimi böyle yaşadım. Belki de daha anlamlı bir şey ama ben yine de bununla yüzleşmesi aşırı heyecan verenler için bir iki anlatım yapayım istedim. Öncelikle İstanbul-Avr. yakasında bir Amatör iseniz karadan mutlaka görüşmek istediğimi unutmayın lütfen mesajlarınızı hiç çekinmeden atabilirsiniz. Bu forum bana dostlar kazandırdı ve kazandırmaya devam edecektir inşallah.
Genelde yeni arkadaşlar el cihazı ile merhaba der frekanslara,daha şanslı olanlar hariç. El cihazlarında ister istemez dinleme ve gönderme belli güçlerdedir önce bunu unutmamalı. Doğal olarak duyamadığınız istasyonlar da istisnai ve özel durumlar hariç sizi duyamayacaklardır. Bu sebeple siz genel kuralı uygulayın. Önce dinleyin, sonra konuşun. 1-2 dk kadar frekansı dinlemenizde fayda büyük.
Bazı eski Amatör'ler konuştukları karınca yuvasından dahi duyulur mantığındalar ancak işin aslı öyle değildir ve genelde uzun uzadıya konuşanlara rastlamak mümkün. Röle üzeri ya da simplex(direk) görüşmelerde karşı istasyonu duyamıyor olabilirsiniz. Diğer sabit bir istasyon size yakındır ama konuşmayıp diğerini dinlediği için o çatıdaki anteni ile duyarken siz duyamaz durumda kalabilirsiniz. Beklemek bu sebeple iyidir. Sonrasında ise boşluk anını yakalamanız gerek. Bu durum görüşme varken geçerli tabii ki! Görüşmede duyduğunuz istasyon varsa mandalı bıraktığı anı hemen yakalamaya çalışın,çünkü yine eski Amatör tabir edilen bir çok kişi sanki birileri kapacakmışcasına 1-2sn bile boşluk vermeden yarışırcasına mandala basarlar. Ve umarım yakaladığınız boşlukta şunu söyleyin; "QSK" (küuseka) ya da (kueskey). Türkçe ve ingilizce okunuş gibi. Bunu duyarak konuşması içinde size QSK buyrun denmesi icap eder. Bu olmazsa bilin ki ya siz o boşluğu yakalayamadınız ya da umursanmadınız.
Bir kaç kez daha bunu deneyin mutlaka buyrun denecektir. Sonrasında size söz verildiğinde (ki bu durum konuşma olmadığında da geçerli olan ilk anonsunuzla aynıdır) " Burası TXXXX (X işaretleri sizin çağrı işaretinizi kapsar ve fonetik alfabe ile söylenir) frekansta QRV (küuarvi) " olarak anonsunuzu yapın. Burada söylediğiniz "ben şuşuşu çağrı işaretli istasyon bu frekansta dinlemedeyim" demektir. Bunu duyan istasyonlar buyrun çağrınız mı var gibi sorular sorabilirler. Siz de artık çağrı işaretlerini duyduysanız ya da buyrun QSK dediklerinde belirttilerse öncelikle o istasyonlardan size yol verenin çağrı işaretini ve ardından kendi işaretinizi belirterek yeni olduğunuzu ve selamlaşmak istediğinizi belirtiniz ve arkadaşların o anki haliyeti ruhiyeleri haline bağlı olarak sohbetinizi ediniz. İnanın gerçekten Amatör Ruhu taşıyan istasyonlara rastlamış iseniz size inanılmaz keyifli dakikalar yakındır. Heyecanınız oldukça kısa sürede alışılır hale gelecektir. Yok bu değil de sıkıntılı ya da o an önemli bir konu tartışan istasyonlara denk geldi iseniz herkese selamlar ya da "herkese 73 ben ayrılıyorum" diyerek farklı frekanslara yelken açınız Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Amatörlüğü seveceğiniz ve tat alacağınız frekanslar oldukça fazladır ısrarcı ve inatçı olmayı o frekansta bırakın.
Evet yeni dostlar tekrar merhaba. Farklı konularda sorularınızı da hiç çekinmeden, aman bunu soramam komik ya da saçma olur demeden sorun sorun sorun. Bu sorularınızı karşınızdaki kişilerin de bir gün sormuş olduğunu sakın aklınızdan çıkartmayın. Olmaz ya, hani belki olur diye söylüyorum! Size gülenler ya da dalgaya alanlar olursa işte ilk unutmamanız gereken çağrı işareti onlarınki olacaktır, hemen bir yana not alın. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Olmaz olmaz buna inanıyorum! Teşekkürler ediyorum, bir yerlerde duyuşmak ve karadan da görüşebilmek tanışabilmek dileği ile, güzellikler ve uçsuz bucaksız uğraşılarla dolu bu hobi'ye hoş geldiniz tekrar 73!
TA1IHE (TANGO-ALFA-BİR-İNDİA-HOTEL-ECHO) kimileri İstanbul Halk Ekmek derler Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap