S.A arkadaşlar,Sizlere Motorola cihazlarının RIB devresi bağlandıktan sonra programının nasıl yapılacağını dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.Eksiklerim olabilir ama bu şimdiye kadar kimsenin paylaşmak istemediği bir konu.Programlar veriliyor ama nasıl yapılır anlatan yok sanki devlet sırrı ki o bile anlatılıyor artık neyse buyrun.programı çalıştırmadan RIB devresini Bilgisayara ve telsice bağlayın tabi RIB devresine pilli değilse 12V bağlayın.Sonra cihazıda adaptöre bağladıktan sonra açın.Programı çalıştırın mavi dar bir ekran gelecek (dos ta çalıştığı için)herhangi bir tuşa başın ve bir kutucuk içinde soru geliyor,YOKSAY olarak işaretleyin ve program çalışmaya başladı.F9 tuşuna basın ve F3 tuşuyla devam edin.Burda C:\MRSS\ARCHİVE gibi bir satır olması lazım yoksa (ilk satırda)siz yazın ve enter enter diyerek com port bağlantısı da C1 olarak seçin.(DİKKAT:programı başlatmadan evvel bilgisayarınızın C kısmına yeni kılasör açın buna MRSS deyin sonra bunuda açarak yine yenikılasör açın ve bunada ARCHİVE deyin onaylayın çıkın)Sonra tekrar F3 e basarak bağlantınızın OK (mavi ekranın sağ üstünda ''comport is OK'') olduğunu görün eğer ok değilde başka bir ibare görürüseniz ya RIB devreniz yada bağlantılarınızda sorun var demektir program çalışmaz.Herşey yolundaysa ESC tuşu ile ilk menüye döneceksiniz.F3 e basarak sonrada F2 ye basarak cihazı okutacaksınız 1 ile 20-21 arasında bir şerit çıkarak adım adım okuyacak.Okuduktan sonra,F7 basıyorsunuz isim yazın mesela 001 deyin F8 ile kaydedin.Kayıt işide bittikten sonra ESC tuşu ile ilk mönüye dönün F4 tuşuna sonra F5 tuşuna basın burda frekansları gireceksiniz.İlk olarak eğer cihazınız 8-12 veya 16 kanallı diyelim bunu 40 kanal yapmak istiyorsanız F8 tuşuna basın ve sonuna kadar F8 tuşu enter tuşlarına basarak cihazın çıkabildiği kadar kanal sayısını ayarlayın (bu cihaza veya içindeki emprom dedikleri entekreye bağlı olarak 22-30 veya 40 kanal olabilir.)ESC tuşuna basın yine frekans tablosuna döndünüz.RÖLE frekanslarını şöle gireceksiniz:1-dinleme frekansı enter2-gönderme frekansı enter3-RX ton istersen gir istemezsen QSE yap enter 4-Sonraki adımda 1 olan yeri 0 yap enter5-TX ton a 88,5 yaz enter (Ton ne ise onu yazacaksınız tabi sağ-sol-yukarı-aşağı tuşlarını kullanarak yapabilirsiniz)6-sonraki satıra geç 0 yap (1 de kalırsa POLİS lerin ki gibi dirilidi racır verir ki bu cihaz bilgilendirmesidir bizim işimiz olmadığından 0 yapacaz)enterdiğer ayarları dokunma F4 basarak diğer kanala devam edeceksin.F3 ise geriye alır olurda yanlışmı yaptım veya hangi frekansı girdim ne ton verdim diye bakman için.SİMPLEX frekansları ise şöyle gireceksiniz:1-ilk önce dinleme frekansı enter2-göndermeyide dinleme frekansı ile aynı yazıp enter3-RX ve TX (dinleme-gönderme)tonlarınıda QSE yapacaksınız ama isterseniz arkadaşlarınızla simplex frekansın birinde ton koyup konuşuyorsunuz o zaman TX e ton koyabilirsiniz röle yüklemesi gibi enter4-Sağ yandaki 1 leri 0 yapmayı unutmayın ve F4Frekansları yazdıktan sonra ESC tuşu ile ilk mönüye dönüp F3 ve F8 yaparak cihaza yazdırıyorsunuz.Yine belli bir rakam aralığında bar çıkacak ve adım adım yazmaya başlayacak,yazım bitiminde cihaz menüye dönecektir.İşlem bitmiştir,cihazı kapatın,RIB devresini cihazdan çıkartın sonra cihaza anteni ve mikrofonu takarak kullanmaya başlayın.Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım eğer yardımcı olabildiysem ne mutlu herkese İstanbuldan 73.TA2ANS
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=3786.0