Daha önce bilgi kartı kullanmamış olan arkadaşlarımız için biraz açıklama ekliyorum.
Anki Nedir?Anki hatırlamanızı kolaylaştıran bir programdır. Klasik öğrenme metotlarına göre daha verimlidr. Eğer günlük yaşantınızda bir şeyleri hatırlamanız gerekiyorsa Anki yazılımını kullanabilirsiniz. İçerikten bağımsız olduğu için pek çok alana uyarlanabilir.
- Dil öğrenirken
- Sınavlara Hazırlanırken
- İnsanların isimlerini ve yüzlerini hatırlamak için
- Coğrafya çalışırken
- veya benzer pek çok alanda Anki kullanabilirsiniz.
Temel iki prensibe dayanıyor: Aktif hatırlama testi ve aralıklı tekrar. Aktif hatırlama testinden kast edilen en yalın
ifadesiyle size bir soru sorulduğunda yanıtı hatırlamak için harcadığınız çabadır. Sadece okuyarak, izleyerek veya dinleyerek edilgen bir biçimde gerçekleşen pasif öğrenmenin tersidir. Pasif öğreneme yönteminde sınava girinceye veya öğrenmeye çalıştığınız bilgiyi hatırlamanız gerekinceye kadar aslında gerçekten öğrenip öğrenmediğinizi bilmeniz mümkün değil. Bu noktada aktif hatırlamanın önemli bazı üstünlükleri ortaya çıkıyor:
- Hatırlama çabası belleği güçlendiren bir unsur. Hatırlamaya çalıştığınız bilgiyi daha sonra tekrar hatırlama olasılığımızı arttırır
- Eğer cevabı hatırlamakta zorlanıyorsak neyi tekrar çalışmamız gerektiği konusunda bize bilgi verir
Aslında okul yıllarında fark etmesekte bu yöntemle karşılaştık. Konu sonu ünite soruları, öğretmenlerimizin yaptığı ara sınavlar aklımıza gelen ilk örnekler.
Aktif hatırlamayı çalışmanızın parçası haline getirmenin iyi yöntemlerinden birisi bilgi kartı kullanmak. Kâğıt kalemle yapılan klasik yöntem, kartı bir tarafına soruyu yaz, diğer tarafına cevabı yaz. Hazırladığınız tüm destede soruyu gördüğünüz anda kartı çevirmeden yanıtı hatırlamaya çalış. Eğer yanıtı kartı çevirmeden hatırlarsan kartı desteden çıkart. Hatırlayamazsan destenin içerisinde tut. Deste bitince baştan başla.
İnsan beyni son derece verimli çalışır. İşe yarar görünmeyen, kullanılmayan her tür bilgi en kısa sürede unutulur. İhtimalle iki hafta önce Pazartesi akşamı yediğiniz yemeği hatırlamıyorsunuzdur. Ama özel bir yemek yediyseniz ve sürekli karşılaştığınız insanlara yemeğin ne kadar güzel olduğunu anlattıysanız durum değişir. Yemeğin tüm ayrıntılarını hatırlıyor olma olasılığınız çok yüksek.
Beynin "Kullan veya Unut" politikası öğrendiğimiz her şeye uygulanır. Yapılan araştırmalara göre Öğrendiklerimizin yaklaşık %75 ini ilk 48 saat içerisinde unutuyoruz. Diyelim ki iyi bir öğrencisiniz ve bütün hafta sonunu iki hafta sonra yapılacak sınava hazırlanarak geçirdiniz. Sonra da 10 gün aklınıza bile getirmediniz. İhtimalle çoğunu unutursunuz.
Çözüm aslında oldukça basit: Tekrar. Eğer kâğıttan hazırladığınız klasik bilgi kartlarını kullanıyorsanız. Az sayıda kartınız varsa kolayca gözden geçirebilirsiniz ama yüzlerce kartınız varsa bu pek de kolay bir iş değil.
Aralıklı TekrarAralık etkisi psikolojide 1885'den beri biliniyor. Buna göre ilk başlarda sık tekrar, zaman içerisinde artan aralıklarla tekrarlarsanız öğrenme performansınız artar.
Anki tam bu noktada devreye giriyor. Ekrana gelen soruyu her cevapladığınızda nasıl hatırladığınız konusunda sizden geri bildirim istiyor. Sizden gelen geri bildirime göre bilgi kartının tekrarlanma aralığı değişiyor. Eğer hatırlayamadıysanız ve kart daha önce çalışmadığınız bir kart ise 1 dk. içerisinde, her seferinde çok kolay hatırladığınız bir kartsa süre uzuyor.
Anki normal olarak deste içerisinden günlük olarak 20 yeni kart ve o gün tekrarlamanız gereken kartları gösteriyor. İsterseniz deste bazında bu ayarları değiştirip daha fazla kart çalışabilirsiniz. Bu arada web üzerinden senkronize ederseniz her yerden (Windows, Linux, Mac, Akıllı telefon veya Internete bağlanabilen herhangi bir cihazdan) bağlanıp kaldığınız noktadan devam edebilirsiniz.