Güneş pilinde ne kadar volt ölçeklediğimizden öte ne kadar güç (P) ürettiğimiz daha önemli .
Lakin bu voltajın regüle edilmesi gerekir. Hem şarj hemde kullanım adına . Çünkü güneş ışığının şiddetine göre bu voltaj dalgalanacaktır.60w 18v bir pilde hava bulutlu iken 10 volt , aşırı öğlen güneşinde 20v sınırda voltaj ölçümlenebilir. Voltaj haricinde akım üretimi'de değişkendir. Ancak siz bir aküyü şarj edecekseniz akü şarj kapasitesi üzerinde bir akımı akü şarjında kullanamazsınız. Kullanırsanız da akünüz zarar görür.
Simdi bir örnek verelim, (60w 18V bir güneş pili yaklaşık 300 Tl. civarındadır. )
60 watt 18v bir güneş pili max. 3.33 A akım üretir . Bu arada güneş pilleri sadece DC voltaj üretir.
Bu pozisyonda akümüzü seçerken 1/10 kuralını uygulamalıyız. Basitçe 10 x 3.3 A = 33 Amper üretim. Yani bu güneş pili ile 10 saat güneşlenme ile maximum 33 A bir akü şarj edilebilir. (1/10 kuralı basitçe bir akünün kapasitesine göre maximum şarj oranını belirtir. Yani 60 A bir araba aküsü saatte maximum 6A ile şarj edilmelidir. 90 A aküde maximum 9 A ile gibi . Bunun üzerinde akım ile şarj aküye zarar verir. Az ve daha uzun süreli olan makbul olandır. )
Ancak bu bulutlanma, içinde olduğunuz mevsim, güneşlenme açısı, havadaki toz partikül miktarı , pil yüzeyinin temizliği, kullanıldığı yıl, üretim kalitesi gibi pek çok değişkenden etkilenir.
Bunun yanı sıra hiçbir pil ve/veya akü şarjı direk akım verilerek yapılamaz. Bunun için mutlaka darbeli şarj metodu uygulanmalıdır. Yani akım bir verilmeli bir kesilmelidir. İdeal şarj oranı konusunda değişken görüşler olmasına karşın 1: 1.25 1:1.5 arası uygun olan darbe oranlarıdır.
O vakit özetle hem voltaj regülasyonu hem de akım sınırlaması adına bir cihaza daha ihtiyaç duyulur. Piyasada Güneş Panel regülatörü olarak 5A, 10A, 15A, gibi değerlerde ve hatta daha üstü mevcuttur. (10 A bir regülatör yaklaşık 100-150 Tl dir.)
Üretilen voltaj DC olduğu için pek çok güneş pili yani paneli seri ve paralel olarak bağlanmakta kullanılabilir. Tabii ki voltaj , akım değerleri hesaplanarak ve ihtiyaca mukabil.
ilk ağızda aklıma gelenleri paylaştım,
Esen Kalın 73,