Evet arkadaşlar gerekenleri yazmışlar.Bende acizane bildiklerimi yazayım.Kablo boyu şu uzunlukta olacak diye bir kural bilmiyorum.Sadece bildiğim,kablo boyu,kullanılan kablonun velocity faktörü diye bilinen,RG 58 RG 213-214 gibi iç plastik aksamı polietilenden yapılmış kablolarda dalga boyu uzunluğunu .66 ile çarpıp çıkan değeri 2ye bölerek yarım dalganın tek kat sayıları olarak hesablanır.Diye biliyorum.Örneğin bu değer kabaca 68.3cm dir.Size gereken uzunluk nekadarsa 68.3 ün tek katsayıları olacak diye biliyorum vede öyle uyguluyorum.Çift katsayı olursa neolur kablo boyunda faz değişimi yapılmamış olur başka birşey olmaz.Örneğin:68.3x15=10.24 cm gibi.Bu ölçü evlerde rolelerde VHF-UHF farketmeden kullanılabilir.Yapılan hesablama 145ve435 mhz frekansları yani orta frekanslarımız için yapılmıştır.VHF nin yarım dalgası UHF nin yarım dalgasının 3 katıdır yani teksayı.Diğer tür yani heliax veya diğer polietilen olmayan kablolarda hesab farklıdır.Örneğin:.72-.85 vs.Ayrıca kalın kabloda kayıb azdır.RG58 de çoktur.RG213 145 mhzde 0.0784 db/m kayıb,RG58 ise0.1814 db/m kayıb yapmaktadır.VHF ve UHFde RG58 kullanılmamalıdır.3-5 metre gibi boylar hariç.73.