0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
swr ne kadar yüksek ise tabi kablo kopuklukları,konnektorler kısa devre gibi durumlardan bahsetmiyorum bunlarında düzgün çalıştığını var sayarsak. ve swr metre sistemde iken örnek antene 145.500 mhz den antene güç gönderiyorsun yani tx yapıyorsun swr ibresi kımıldamıyor bile böyle bir durumla karşı karşıyasın o anten fabrikasında sana katog değeri vermiştir 8.1 db kazançlı olduğunu yazıyor şimdi senin antenin katolog değerini bildiğin için benim antenim 8.1 db kazançlı bir anten diyebilirsin yine kendin bir anten yaptın ne kadar kazançlı olduğnu bilmiyorsun yine ördnek 145.500 den tx yaptın yine swr kımıldamadan olduğu yerde duruyor yorumun şu olmalı ben antenimin ne kadar kazançlı olduğunu bilmiyorum ama benim antenim 145.500 MHZ maksumum kazançlı bir anten dersin sen kazancını ölçemiyorsun ama anten kazancı 3 db olabilir 4 db olabilir 5 db olabilir 6 db olabilir ama burda dikkat etmen gereken benim antenim 2 metre bandında maksimum kazancı elde etmiş ve çalışıyor diyebilirsin uzak mesafelerle görüşme yaptığını kabul edelim.çok kazançlı bir anten de istasyonu 5,9 duyuyorsun senin yaptığın bu antende 5,6 duyuyorsun bu sana ne ifade eder diğer anten çok kazançlı bir anten 8.1db kazanç ile 5,9 duyduğun bu istasyonu senin antenle 5,6 duyduğunda sen diyebilirmisin ki benim yaptığım anten 8,1 db kazancı var orantılamayı hyemen yapman lazım 8,1db kazançlı antende 5,9 rst raporu alıyorsan eh senin yaptığın bu antende yabana atılacak bir anten değil daha kötü bir anten yaptın yine swr yok fakat bu sefer diğer istasyonu 5.1 db duymaya başladın ne oldu kazancın düştü anten normalde çalışıyor ama kazancı düşük kazanç olayı böyledir kazanç ölçen aletler ünüversite gibi çalışmalar yapan yerlerde bulunurlar çok pahalıdırlar yine konuya devam edelim elinde mevcut bir antenin var hangi frekansta çalıştığını bilmiyorsun e napalım anteni atalım mı atmayalım bakalım bu anten nerede çalışıyor ilk önce vhf cihaz+swr metre ve bu anten hepsini bağladın 5 watt gibi bir güce de cihazı aldın başladın tx yapmaya hangi frekans 145.500 swr fırlayıp gidiyor çektin çihazı 150.mhz ye swr eskisi kadar değil bu da olmadı.çek 155.mhz ye yavaş yavaş swr düzelmeye başladı ama yine istediğin gibi değil hala daha swr gösteriyor çek cihazı 160 mhz eh swr bayağı düştü yine olmadı devam çek cihazı 165 mhz baktın ki swr filan kalmamış şimdi o antenin hangi frekansa ait olduğunu tahmin ederim öğrenmişsindir yani o frekansını bilmediğin anten 165 mhz ye ait bir anten diyebilirsin kolay gelsin.
telsiz ve rolelerde harici antenler kullanılır bahsettiğin anten rolede kullanılan bir cins mi en güzel role antenleri 5,25 calve (selvey ) kullanılır genelde kazançlı dayanıklı antendir boyları bildiğim kadarıyla 5-7 metre arası değişir calve firması tarafından roleler için üretilmiştir hava şartlarına dayanıklı bir antendir pahalıdır 2000 tl civarı bulmak çok zordr hangi bant çalıyor güzel bir soru bunu cihaza tak anlarsın uhf veya vhf olduğunu veya amatör bantlar dışında olduğunu anten analayzer veya swr metre ile tespit edebilirsin kolay gelsin
bunu üzerinde sinyal göstergesi olmayan cihazlarda görmek mümkün değildir ancak bu tür cihazlarda kulağa gelen sesle durumu anlamaya çalışırsın kuvvetli veya daha az kuvvetli gibi diğer üzerinde sinyal metresi olan cihazlarda gelen sinyal şiddetini çizgi şeklinde görürsün az çizgi veya çizgilerin tamanın ekranda görünmesi gibi rst raporlarında karşıdan gelen sinyal ekrandaki çizgileri tam doldurur ama ses yeterli olmaya bilir bu karşıdaki çihazın performansı kalibresi arızalı olup olmaması mikrofon seviyesinin yetersiz olması daha bir çok sebeb den dolayı sinyal çok yüksek gibi görünsede ses yeterli olmayabilir şu konu da unutulmamalı eğer cihazınız sağır tabir edilen bir dinleme ile dinliyorsa uzak mesafelerden gelen sinyalleri duymayacaktır ancak yakın mesafe kuvetli gelen sesleri duyabilir ayarlanması gerekir standard değer amatör cihazlarda genellikle 25 mikrovolt düzeyini duyabilirse tamamdır tabi 22 mıkrovolt düzeyini duyabiliyorsa çok daha iyi demektir. bazı cihazlar 14 mikrovolt düzeyine kadar indirilebiliyor tabi bu her çihaz için mümkün değildir.kolay gelsin
Başlatan nejat
Başlatan TA5AEK
Başlatan TA3DN
Başlatan besyom2
Başlatan TA2IHU