Senaryo gereği kimyasal maddelerin işlendiği ve radyasyon sızıntısının bulunduğu bir tesiste meydana gelen yangın ve patlamada yaralanan işçilere özel eğitimli ekipler tarafından müdahale edildi.
birinci organize sanayi bölgesi içerisinde yer alan eski Abdülhamit Toprak Huzurevi enkazında özel bir tatbikat gerçekleştirildi. İlk defa gerçekleştirilen tatbikata Sakarya, Bolu, Düzce, Zonguldak ve Bartın illerinden gelen sağlık müdürlüklerine bağlı Ulusal Medikal Kurtarma(UMKE), Sakarya Büyük Şehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) katıldı.
Bu ekiplerden oluşan 70 kişi tatbikatta görev aldı. Emniyet müdürlüğü ekiplerinin çevre güvenliği aldığı tatbikatta senaryo gereği altı katlı kimyasal gazların yoğun olarak bulunduğu bir tesiste önce yangın çıktı. Cep telefonlarının çalışmadığı bir noktada bulunan tesisin önünden tesadüfen geçen bir amatör telsizci yangını telsizle kendi merkezine bildirdi. İhbarı telsizden alan amatör telsizciler hemen durumu İl Afet Kriz Merkezi’ne ulaştırdılar. Haberin verilmesiyle birlikte olay yerine itfaiye ve UMKE ekipleri sevk edildi.
Binada mahsur kalan işçilerden ikisi kısa sürede binadan çıkarak kendi araçlarıyla en yakın hastaneye hareket etti. Amatör telsizci, yangın ve yangının çıktığı tesisle ilgili bilgileri sürekli kendi merkezine aktardı. İtfaiye ekipleri olay yerine kısa sürede ulaştı. Olay yerine gelen itfaiyeciler kimyasal gazlara karşı koruyucu özellikleri bulunan giysileri giydikten sonra yangının çıktığı tesisin çevre güvenliğini aldı. Alınan önlemlerin ardından ekiplerden bir kısmı hemen yangına müdahale etti. Sakarya’da ilk defa gerçekleştirilen, Kimyasal Gazlarla Mücadele (KBRN) ekiplerinin de görev aldığı tatbikatı İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Bektaş, Müdür Yardımcısı Sevda Gürsel ve TRAC Genel Başkanı Aziz Şasa da izledi.
Ayrıca tesisin bahçesinde bir de kimyasal biyolojik ve radyasyonlu gazlardan arındırılma çadırı kuruldu. Binada mahsur kalan yaralılar özel kıyafetli ekipler tarafından binadan çıkarıldılar. Yaralılar bahçede bulunan özel çadıra alınarak burada kimyasal biyolojik gazlardan ve radyasyondan arındırıldılar. Daha sonra sedyeye alınarak özel donanımlı ambulanslarla sağlık kuruluşuna gönderildiler. Son olarak binada bulunan ve patlamada ağır yaralanan bir işçide özel bir sedye ile binanın ikinci katından kurtarıldıktan sonra arındırılma çadırına alındı. Yaralıya ilk müdahale çadırın dışında yapıldıktan sonra çadırın içinde arındırılması yapıldı. Ardından yaralı, ambulansla hastaneye gönderildi. Hastaneye gönderilen, kimyasal gazdan etkilenen ve radyasyon tehlikesi bulunan yaralılar, hastane bahçesinde kurulan özel arındırma çadırında arındırılma işlemi yapıldıktan sonra hastaneye alındı.
Tatbikatın senaryosuyla ilgili bilgi veren UMKE Koordinatörü Abdül Melik Yavuz ‘Kimyasal gaz ve radyasyonun bulunduğu bir tesisten çıkan yangından etkilenen işçilere özel eğitimli KBRC ekipleri tarafından yapılan müdahaleyi anlattık’ dedi. Sakarya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Sevda Gürsel ise ‘radyasyon kaçağı ve sızıntısı dışarıya olmasın diye bir arındırılma çadırı kurduk işçileri kontrollü çıkarmamız gerekiyor. Bu sayede işçilere müdahale eden kişilere de radyasyonun bulaşmasını önlemiş olduk. Bu arındırmanın dışında hastane bahçesinde de bir arındırma gerçekleştirdik. Aynı şekilde özel izole ambulanslarla gazdan etkilenen yararlıları taşıyoruz. Nükleer kaçak ve radyasyon kaçağı olmasın diye yapıyoruz, bu ilimiz için çok önemli. Sanayinin yoğun olarak geliştiği bir bölgedeyiz her an gelişen enerji araçları içerisindeyiz. Yani dolayısıyla bizler bu enerji yollarını bulup bu tehlikelere karşı uyanık olmalıyız. Yerinde görmek için bu tatbikatı gerçekleştirdik.
TRAC Genel Başkanı Aziz Şasa ise önemli bir noktaya dikkat çekerek ‘acil durumların çoğunda deprem gibi durumlarda cep telefonları kilitleniyor, haberleşmenin telsizle yapılması zorunluluğu doğuyor. Biz burada TIRAC olarak sağlık bakanlığı ile imzaladığımız protokol çerçevesinde resmi kurumlara haberleşme desteği veriyoruz. Üç ana noktada ekiplerimizi konuşlandırdık Bu araçlarla koordinasyon merkezlerine bilgi aktarıyoruz. Bu senaryonun başka bir özelliği ise, buradan tesadüfen geçen amatör telsizcinin olayı telsizle şubeye bildirmesi ve bütün kurumlara bağlı ekiplerin buraya gelmesinin sağlanmasıdır.’dedi.
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=2517.0