Değerli Arkadaşlar,
Haberleşme Hürriyeti ve dolayısıyla telsiz ve amatör telsiz cihazlarının satın alınması ve ithatı, kullanılması ile ilgili işlemler;
1-) 9/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası,
2-) 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu,
3-) 4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu,
4-) 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun,
5-) Telsiz İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik,
6-) Spekturm Yönetimi Yönetmeliği,
7-) Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği,
8-) Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanlarının Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik,
9-) Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği-Tebliğ No: 2006/8,
10-) Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanlarının İthalat Denetimlerine Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği-Tebliğ No: 2010/8,
11-) Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği,
12-) Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği
Hüküm, usul ve esaslarıyla ilgili diğer gümrük, ithalat, teknik vb. hukuki düzenlemelerin kapsamında yapılmaktadır.
Bilgi Teklolojileri ve İletişim Kurumu da yukarıdaki hukuki (idari-teknik) düzenlemelerin hüküm, usul ve esaslarına “amatör telsiz ithalat izni” vermektedir.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapİZ_CIHAZI.xls
Diğer taraftan gümrük-ithalat mevzuatına göre “şahsi ihtiyaç” için herhangi bir cihaz’dan en fazla iki adet ithal edilebilir. İki adetten fazla ithal edilmesi halinde “ticari amaç” kapsamına girmekte ve diğer gümrük mevzuatları uygulanmaktadır.
Amatör telsiz cihazları ithalat işlemlerinde ise;
- İthalatına izin verilmiş cihazların ithal edilmesinde bazen hiç sorun çıkmamakta, bazen çıkmaması gereken sorunlar ve ücret ödemeleri çıkmaktadır.
- İthalatına izin verilmemiş cihazların ithal edilmesinde de bazen hiç sorun çıkmamakta, konuyu bilen gümrük idareleri ise haklı ve tereddütsüz olarak ithaline izin vermemektedirler.
- Ne yazık ki, bazı amatör telsizciler ? çeşitli nüfuzlar kullanarak ? şahsi ihtiyaçtan yani iki adetten fazla sayıda cihaz ithal etmekte cihaz ticareti yapmaktadırlar ?
- Diğer taraftan ithal edilen cihazın değerinin, euro ve de dolar bazındaki diğer ülke sitelerinden satınalma limitinin üzerinde olması halinde KDV ödemesi konusu da vardır ama bu konuda kolaylık sağlanmaktadır.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından ithaline izin verilmeyen marka ve model amatör telsiz cihazlarının ithal edilmesi işlemi, hukuki düzenlemelere aykırıdır. Bu durum riskten ziyade kaçak telsiz cihazı ithali işlemine bile girer düşüncesindeyim.
Selamlar...