Moxon anteni Les Moxon – G6XN adında bir radyo amatörünün buluşudur. Bu anten bir çeşit iki elemanlı YAGI. Elemanları özel bir şekilde birbirine yaklaştırılmış olan bu yagide besleme noktası empedansı 50 Ohm'a getirilmiştir. Böylece de özel bir uyuşum devresine(balun) gereksinimi ortadan kaldırılmış. Boyut olarak yagi den ya da JPole'dan çok daha küçük. Kazancı ise 3 elementli bir YAGI ile başa çıkabilecek kadar yüksektir,üstelik F/B oranı 30 dB civarıdır ki bu arkasına neredeyse hiç ışıma yapmadığı anlamına gelir. Alttaki yayılım modelindende göreceğiniz gibi Moxon teorik uzayda 180 derecelik bir yayılım alanında yaklaşık 5,5 dBi kazanç veriyor. Yeryüzünde ise bu kazanç 11 dBi değerine erişebiliyor.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapABD'de L.B. Cebik, W4RNL, bu anteni çok değişik uygulamalar için incelemiştir. Anten teorisi ile ilgileniyor iseniz Cebik'in bu konudaki yeni kitabini ya da web sitesini okumanızı tavsiye ederim. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap . Cebik'in QST yazılarından sonra çok popüler olan bu antenle ilgili projelerin olduğu bir de web sitesi var. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapBu siteden edineceğiniz moxon generator programı ile istenilen frekans ve iletken çapı için anten ölçülerinizi hesaplayabilirsiniz. Benim yaptığım anten için merkez frekansı 145 MHz seçilmiştir, kullandığım iletken 6mm çapında alüminyum silindir profildir,sanayiden kolaylıkla temin edilebilir, kilosu 8TL civarıdır. Hesaplanan ölçüler aşağıda gösterilmiştir, eğer 2m anteni yapacaksınız bu değerleri kullanabilirsiniz,diğer frekanslar için ölçüleri program vasıtası ile hesaplayabilirsiniz.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapAntenin iletken ölçülerinin imalatı dikkatli yapmalıdır,aksi taktirde SWR 50 Ohm olmayabilir istenilen verim alınamaz.Ayrıca moxon programının verdiği hava boşluğu değeride hassas bir şekilde ayarlanmalıdır. Yaptığım anteni piyasada dekota adı verilen malzeme üzerine oturttum,bu şekilde ölçüleri tutturmak kolaylaşmış oldu. Yazının başında antenin doğal empedansının 50 Ohm olduğu belirtilmişti, fakat yine de basit bir balun yapacağız. Bilindiği gibi antenin besleme noktası balanced bir ortam iken coax kablo ise unbalanced bir iletim ortamıdır, “ugly balun” adı verilen balun çeşidi ile bu dönüşümü sağlayabiliriz. Balunu oluşturmak çok kolay, besleme için kullanılan RG-58 kabloyu su borusu üzerine 5 tur sarıp bunu siyah silikon ile iyice sabitledim. Yaptığım antenin arka ve ön görüntüsü şu şekildedir.(Resimler yüksek çözünürlüktedir, kaydederek büyük boy inceleyebilirsiniz.)
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapResimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap2 aydır bu anteni wouxun kg-uvd1p el cihazı ile denemekteyim. Bulunduğum Gebze bölgesinden istanbul,bursa,balıkesir rölelerinin tümünü 5w ile rahatlıkla açıp QSO yapabiliyorum. Simplex olarakta İstanbul'un büyük bir bölümü ve Bursa ile sorunsuz QSO'lar yapabiliyorum. İyi bir örnek olarak verebileceğim Balıkesir ulusdağı'nda bulunan 145.675 rölesi QTH'ma kuş uçuşu 194km'dir ve bu röle ile 5w gücünde QSO'lar yapabilmekteyim. Bu ise moxon anteninin ne kadar başarılı bir anten olduğunun bir kanıtıdır. Unutmadan belirteyim antenin ışıma yönü besleme noktası tarafındadır. Yaptığım anten 2m bandı için hazırlanmışsa da 3. harmoniği olan UHF bandındada aynı sadakat ve SWR oranı ile çalışmaktadır. Ben bu anteni dual band olarak kullanıyorum. Benim gibi yer sorunu olan ve yönlü bir anten kullanmak isteyen amatör arkadaşlara moxon'u şiddetle tavsiye ederim. Maliyeti 20TL olan bu anteni ister mobil ister sabit bir noktada kullanabilirsiniz, hatta istenirse motorlu bir sistem ile döndürme düzeneği yapabilirsiniz. Anteni yapacak olan amatörlere şimdiden kolay gelsin.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapMoxon anten Balıkesir yönünde vertikal modunda işbaşında Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapNot: Antenin yapımı sırasında bana yardımcı olan teknisyenler Orhan Baykan ve Ömer Akgün'e teşekkür ederim.
TA2AEG.
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=2425.0