BASINA ve KAMUOYUNA
“TÜRKİYE’NİN SESİ” KISILDI
TRT, YAYINLARIN NE KADAR DİNLENDİĞİNİ ÖLÇMEK İÇİN,VERİCİLERİ KAPATTI!
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve ekibinin bu kararlarından sonra Amerika ve Avustralya’daki yurttaşlarımız hiçbir zaman, Avrupa ülkelerindeki yurttaşlarımız ise saat 19.00–07.00 arasında Türkiye’nin Sesi Radyosu’nu artık radyolarından dinleyemeyecekler.
Yurtdışındaki yurttaşlarımızın Türkiye’deki kulağı, Türkiye’nin dünyaya yayılan sesi Türkiye’nin Sesi Radyosu vericileri, tasarruf bahanesiyle kapatıldı.
TRT Yöneticileri, vericiyi kapatarak Türkiye’nin Sesi Radyosunun Avrupa’da ne kadar dinlenildiğini ölçmeye çalışıyorlar.
Yok edişin kronolojisi:
26 Aralık 2008 - Türkiye’nin Sesi Radyosunun (TSR) Türkçe yayınlarını kısa dalgadan ile Avustralya ve Amerika’ya aktaran vericilerin faaliyeti Genel Müdür İbrahim Şahin tarafından durduruldu.
4 Mart 2009 - TRT Yönetim Kurulu, Dış yayınlar Dairesi Başkanlığı Haber Müdürlüğünün kapatılmasını kararlaştırdı.
17 Mart 2009 – TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin Türkiye’nin Sesi Radyosunun Türkçe yayınlarını 19.00 24.00 saatleri arasında Avrupa’ya aktaran Çakırlar vericisinin faaliyeti durdurulmasını onayladı.
19 Mart 2009 – TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı Haber Müdürlüğü Genel Müdür İbrahim Şahin tarafından lağvedildi.
23 Mart 2009 – Dünyaya yayın yapan Türkiye’nin Sesi Radyosu haber bültenleri, yurtiçine yayın yapan Radyo–1 ile ortak yayınlanmaya başlandı.
2954 sayılı yasanın TRT’nin görevlerinin sayıldığı 9′uncu maddesinin ‘F’ bendi şöyle:
f) Yurt dışına yapılacak yayınlarla:
1. Devletin her alanda tanıtılmasına,
2. Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerinin sürdürülmesine, yardımcı olmak.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve ekibi ya bu yasadan habersiz, ya da “yasa masa tanımayız” diyorlar.
Vericileri kapatmanın SKANDAL gerekçesi:
İstanbul yolu üzerindeki Çakırlar verici istasyonunun, yeşil alan dâhil 1200 dönüm arazisi var. Ama vericiyi kapatma kararının, bu çok değerli arazi ile ilgisi olduğunu düşünenler yanıldılar. Çünkü asıl (!) gerekçe rant vurgunculuğu değil, şuydu:
(…) Çakırlar’a aktarılan 5 saatlik Türkçe yayınımız kaldırıldığında Çakırlar Verici İstasyonu’nun üstlendiği Kısa Dalga yayım tamamen boşalmış olacaktır. Yapılan bu değişiklikle 5 saatlik Avrupa kısa dalga Türkçe yayın 3–4 ay için kalkmış olacağından dinleyici geri dönüşü açısından dinlenilirlik net olarak ortaya çıkacaktır. Makamınızca uygun görülmesi halinde söz konusu değişikliği Olurlarınıza arz ederim.”
İbrahim Şahin bu yazıyı 17 Mart 2009 tarihinde onayladı. Böylece TRT, dünya yayıncılık tarihinde bir ilke imza attı.
TRT yönetimi yayını durdurarak Türkiye’nin Sesi radyosunun kısa dalgadan ne kadar dinlendiğini ölçecek.
Bütün yayın kuruluşları yayınlarının izlenirliğini İbrahim Şahin yöntemiyle ölçmeye kalksa, neler olur, düşünebiliyor musunuz?
Yayından tasarruf eden yayın kuruluşu:
Avustralya ve Amerika yayınları da durdurulduRadyo Dairesi Başkanı ve Dış Yayınlar Dairesi Başkan vekili Şenol Göka 26 Aralık 2008 tarihli yazısında, Avustralya ve Amerika’ya kısa dalga radyo yayınının durdurulmasını istedi. Gerekçe:
“Gelişen teknoloji ile birlikte alternatif iletişim araçlarının (Web, uydu, internet, cep telefonu) çoğalması ve kısa dalga vericilerinin enerji maliyetlerinin yüksek oluşu…”
Göka, yayınların kaldırılmasıyla yılda 4 milyon TL tasarruf edileceğini iddia etti.
İbrahim Şahin’in onayıyla, TSR yayınlarını Avustralya’ya 12.00–22.00, Amerika’ya 18.30-24.00 saatleri arasında aktaran kısa dalga vericiler kapatıldı.
DAİRE BAŞKANI GENEL MÜDÜRÜ YANILTIYOR MU?
Dış Yayınlar Dairesi Başkan vekili Şenol Göka yazısında, 9460 KHZ üzerinden 19.00–24.00 saatleri arasındaki 5 saatlik Avrupa’ya yönelik Türkçe yayının geçici olarak Emirler vericisinden Çakırlar vericisine aktarıldığını iddia ediyor.
9460 KHZ üzerinden 19.00–24.00 saatleri arasındaki 5 saatlik Avrupa’ya yönelik Türkçe yayın hiçbir zaman Emirler vericisi üzerinden yapılmadı.
Bu yayın yıllardır Çakırlar vericisinden yapılıyor.
Şenol Göka’nın yazısında belirttiği 4 milyon TL’nin nasıl hesaplandığı bilinmiyor.
Tasarruf konusuna gelince… Yayından tasarruf etmek yayın yapmamaktır Bu mantıkla en büyük tasarruf, tüm yayınları durdurmaktır.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve ekibinin bu kararlarından sonra Amerika ve Avustralya’daki yurttaşlarımız hiçbir zaman, Avrupa ülkelerindeki yurttaşlarımız ise saat 19.00–07.00 arasında Türkiye’nin Sesi Radyosu’nu artık radyolarından dinleyemeyecekler.
DÜNYANIN HER YERİNE AYNI HABER
“New York’taki dinleyiciye, Ankara’daki su kesintisi haberi”
Türkiye’nin Sesi Radyosunun yabancı dil yayınlarının önemli bir bölümü haberdir. Saat başı, 24 saat haber bülteni yayınlanır.
Ancak TRT Yönetim Kurulu 4 Mart 2009 tarihili kararıyla Dış yayınlar Dairesi Başkanlığı Haber Müdürlüğünü de kapattı.
TRT Dış yayınlardaki muhabirler çeşitli ünitelere dağıtıldı.
Şimdi Türkiye’nin Sesi Radyosunun Türkçe bültenleri, yurtiçine yayın yapan Radyo–1 ile ortak yayınlanıyor.
Böylece yurtdışındaki yurttaşlarımız da Ankara’daki su ya da elektrik kesintisinden, İstanbul’daki kapalı yollardan haberdar oluyorlar.28.03.2009