bende yeni amatorlerden olup uzun bir süredir dinlemede olanlardanım, bu konudaki karmaşada aklıma şöyle bişey takılıyor,
şimdi ön eki kullanmayan istasyonlar genelde birbirlerini tanıyan yada QSO ya başlamış devam eden başka bir istasyonla ilgilenmeyen yada grup şeklinde muhabereye devam eden istasyonlar, bu bağlamda birbirlerine ön ek kullanmadan hitap etmeleri kimseyi herhangi bir bilgiden mahrum etmeyeceği gibi, herhangi bir şekilde muhabreye girmek için QSK istendiğinde zaten QRZ olarak cevap doğru geliyor yani ön ekli ve detaylı bir bilgi geliyor zaten (yada en azından ben bu şekilde duyuyorum)
çağrı işaretlindeki uluslararası ve türkçe rakam kullanımı na gelincede, tüm çağrı işaretini türkçe söylememiz gerekiyorsa Q kodlarınında aynı bizim dilimizde kullanıdığı gibi olması gerekiyor düşüncesindeyim, yani küesel yerine kesele mi diyeceğiz ?
Q kodlarını ingilizce kullanıp çağrı işaretindeki rakamı türkçe kullandığımız için birşeyleri yanlış yapıyormuşuz gibi hissetmemiz yanlıştır kanaatindeyim, zira küeskey diyende var küseka diyende var ama keseke diyen hiç duymadım, o yüzden önemli olanın karşı tarafın anlayıp anlamadığıdır , insanların istediği gibi çağrı işaretlerini kullanabilmeleri standartların dışına çıkmadığı sürece karşı tarafın anlayabileceği şekilde istediği gibi işaretlerin kodlanabileceğini düşünmeyteyim.
Saygılarımla. TA2ADN