Selamlar
Eski bir dernek üyesi olarak yanıt vermemde bir sakınca yok sanırım Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapTelsiz, belirttiğin konularda, son zamanlarda bilim dünyasının moda terimi olan MULTİ-DİSİPLİNER çalışmanın içine girmekte. Bahse konu her operasyonda az biraz telsiz bulunmaktadır.
Amatör Telsizcilik hobisini icra eden bir kişi, temel kavramları en nihayetinde bilmelidir. Bunlar nelerdir;
1. band planı
2. telsiz kullanımı (görüşme ve cihaza hakimiyet)
3. Anten (hangi bantta hangi anten, kablo çeşitleri, konekkörler ve bağlantı)
4. konuşma kuralları
Bunları bilen bir kişinin kaba bir tabirle yolda kalma ihtimali zayıftır. Doktorumun belirttiği konularda, çalışmalarını icra eden kişilerin, haberleşme koordinatörlüğünü veya uygulayıcılığını yapması esnasında bu saydığım bilgileri bilmesi şarttır. Ancak bu konularda uğraşan kişilerin temel kavramları dahi bilmeden lisans sahibi olduklarını biliyoruz. Ki bunlar biraz bilgi sahibi olsalar, kendi aralarında organize olurlar, amatör telsiz derneklerine ve üyelerine ihtiyaç duymazlar.
Bir odun fabrikada yontulmadan kereste olmaz. Fabrikaya girip yontulmadan çıkan odunlarada kereste demek abesle iştigaldir.
Şimdi soru şu; bu kurumlardan kaç kişi derneğin kapısını çalıp eğitim anlamında yardım istemektedir? Kaç gruba adam gibi eğitim verilmiştir? Ülkemizdeki amatör telsizci sayısının net belli olmaması gibi bununda gerçek bir rakamı yoktur. Protokoller vardır ama kağıt üzerindedir.
Derneklerin asli görevi; amatörlüğü sevdirmek, üyelerinin haklarını her konuda aramak, eğitim vermek, yol göstermektir. Başka bir misyonu yoktur. Kendi misyonundan sapan dernek zaten bitmiş demektir veya birilerinin oyuncağıdır. Amatör telsizcinin oyuncağı cihazıdır, antenidir.
Cümle aleme iyi oyunlar dilerim. Aman oyuncaklarınızı bozmayın:)
Not: Beni yontan ve yontmaya devam eden USTALARIMA
Geçilmez Çanakkaleden sevgilerimle
Barış