Sayın Nejat bey, öncelikle yeni belgeniz hayırlı olsun. Sözünü ettiğiniz cihazlar her ne kadar teknik olarak birbirine benzese de, birbirlerinden üstün ve düşük bazı özelliklere sahiptir. Öncelikle VX 8DR sağlam metal bir kasaya sahip olup, su geçirmez özelliktedir. Frekans aralığı RX 0.1 ile 999 MHZ olup TX sadece amatör frekanslardadır. Bu cihaz daha çok GPRS özellikli olarak dizayn edilmiş olup üzerine ekstra GPS anten takılarak kullanılır. Üzerinde amatör kullanımda işinize yarayacağını sanmadığım barometre,altimetre gibi bazı uygulamalar vardır. Bunlar bataryanın kısa zamanda bitmesine sebep olmaktadır. Bu cihazın en kötü özelliği, bataryasının çok kısa bir sürede bitmesidir. Ayrıca şarj edilirken, ön panelin ısındığı gözlemlenmiştir. Görüntü olarak güzeldir.
Kenwood F7 cihazı ise RX 0.1 ile 1300 MHZ de RX ve amatör frekanslarda TX yapmaktadır. Ancak HF frekanslarını dinleyebilmek için SSB özelliği ve CW özelliği de vardır.Bunlar HF için olmazsa olmaz özelliklerdendir, Batarya 1550 MaH olup çok daha uzun dayanmaktadır.Gövdesi sert plastiktir düşürmemeye gayret edilmelidir.Mümkünse kılıf ile kullanılmalıdır. Boyutları daha ufak olup daha kullanışlıdır.Kalınlığı vx 8 dr den az daha fazladır. Kenwood firmasının uzun yıllardır üretimde tuttuğu bir cihazdır. Kullananların yaptığı karşılaştırmalarda F7 ezici bir çoğunlukta önde gelmektedir.
Benim de yaptığım araştırmalarda yurtdışı sitelerinde VX 8DR 'ye rastlayamadım. Onun yerine GPS ünitesi cihazla bütünleşmiş olan VX 8GR var. Büyük ihtimalle 8DR üretimden kalkmış olabilir. Ben size bu iki cihaz arasından Kenwood'u tavsiye ederim.
Ancak her ikisi de pahalı cihazlardır. Sadece amatör frekanslarda dinlemek ve konuşmak için bu cihazların yaptığı işi aynı şekilde yapabilen ve fiyatı dörtte bir daha ucuz olan Wouxun UV6D veya UVD 1P cihazlar bence daha mantıklı. Çünkü bu cihazlar daha kolay temin edilmekte ve VHF frekanslarda maksimum 5 watt, UHF frekanslarda 4 watt çıkışla çevredeki tüm rölelere ulaşabilmektedir.73,,