Fatih bey, soru sormaktan asla çekinmeyin derim. Hayat süregelen bir okul ise hepimizin öğrenmesi gereken çok şey var ve hala birer öğrenciyiz. Çatı anteni konusundaki sorunuza gelince mümkün. Uygun bir anten soketi ve ara kablo ile çatı anteni bağlayabilirsiniz. Ancak antenin güç beslemesini de düşünerek bir el telsizi için devasa bir anten konumlandırmanıza gerek yok. Daha küçük boylu ve görüş alanı açık bir anten de aynı işi görecektir.
Murat bey, belirttiğiniz anteni denemedim o nedenle performansı hakkında bir yorum yapmayacağım. Size tavsiyem yine de daha önce denenmiş de olsa ilk çalışmaları olabildiğince basit olanlardan tercih edin. Çünkü bir çok arkadaşımız büyük bir hevesle başladığı bu hobide heyecanlarına yenik düşerek görece karmaşık sistemlere yönelmekte ve başarısızlık durumlarında hevesleri de baltalanmaktadır. Yeni amatör arkadaşlara tavsiyem belgeniz gelinceye kadar geçecek zamanda evinizin, çalışma odanızın bir köşesinde minik de olsa bir istasyon hazırlığına başlamalarıdır. Burada yavaş yavaş bir multimetre, tornavida ve pense setleri, bir kalem tip havya, eriyen ve yalıtkan band, bir kaç krokodilli ara kablo ile başlanabilir. Radyo amatörlüğünün en güzel yanlarndan biri bir şeylerle uğraşmak. Yoksa telsizi çocuklara verin çatır çatır konuşurlar, hüner konuşmakta değil çalışmakta ve paylaşmakta. SWR metre konusunda şunu derim. Bazı uygulamalara eğer tecrübeniz yoksa imal yerine uygun fiyatla satın alacağınız bir tane edinmenizde fayda var. Bu özellikle kritik malzemeler için geçerli. Bir SWR metre yaptığınızda eksik ya da hatalı bir şey olduğunda sonuçta cihaza diyelim ki yüksek güç vereceksiniz. Bu durumda küçük bir hatadan dolayı üretiminizin veya daha pahalı olan cihazınızın zarar görebileceğini unutmayınız.
Çatı-balkon anteni meselesine gelince, fark ettim ki kimse RF güvenliği vb. konularda bir uyarı yapmıyor veya merak edilmiyor, sorulmuyor. Genelde tip ve kazanç konuşuluyor. Naçizane tavsiyem her ne kadar bir amatör olarak iç içe yaşasak da RF'ten olabildiğince uzak durmakta fayda var. Anten konumuz size en uygun neresi ise oraya yerleştirebilirsiniz. Ancak balkonlarda çocuk odalarının önüne veya yaşam alanlarından birinin önüne yerleştirmemenizi tavsiye ederim. Bu konu çok tartışılır. İlk duyacağınız 2 metre veya 70 cm. de bir şey olmayacağı işte nasıl desem bunun (frekansın veya RF gücünün hesabına göre) vücudu 2 metrede bir dilimleme yapacağı ancak GSM sistemlerindeki GHz frekanslarının daha ince dilimlerde olduğundan çok daha zararlı olacağı anlatılır. Ancak nasıl oluyor da 2 metrelik kesim aralığının (dalga boyu) arasında kalmayı becerirler anlamam. Bir diğer çok bilir cevap ise şudur. Falanca ağabeyimiz yıllarca yüksek güç HF çalıştı olsaydı ona bir şey olurdu. Bunlar şehir efsanesinden başka bir şey değildir. Kulağınızdaki cep telefonu iletimde 2 Watt güç çıkarken, yüzünüze tutarak konuştuğunuz (genelde anten uzunluğunu da düşünürseniz RF dalgaları da beyin hizasına denk gelir) el telsizinde 5 Watt çıkış yaparsınız.
Bu konuda "Elektromanyetik "EM" Sağlığı ve Biz" konulu üniversitelerimizin değerli çalışmalarını okumanızı öneririm. Piranha balıkları korkunç ve saldırgandır ancak akvaryumda besleyen de az değil. Sonuçta RF radyasyonu ile yaşamayı bilirseniz gül gibi geçinir gidersiniz.
Aşağıdaki videoyu izleyiniz. Bu örnek olarak bir halk bandı (CB)'de antenden yayılan gücün tipik etkisini ifade eder.