Merhaba
Tahir bey çok kısa ve güzel açıklamış. Onun yazısının üzerine bir şey eklemek konusunda ne birikimim var ne de haddime düşer. Haziran 2011 de buraya yazmış olduğum bir yazıyı hatırlatmak açısında tekrar ekliyorum.
-------------------------------------------------------
Yeni amatör olmuş, cihazı olmayan, ben bir şey bilmiyorum ama öğrenmek istiyorum diyenlere nacizane yol göstermek adına bir şeyler yazıyorum. Unuttuklarım olursa okuyanlar üzerine ilave edebilir.
1. Çağrı işaretiniz gelince ilk adım bir türk callbook'a ve dilerseniz qrz.com a kaydınızı yaptırın. Ama türk callbook a mutlaka kayıt olun bilgilerinizi girin.
2. Cihazınız yok ise, bulunduğunuz ildeki uzun yıllar bu işlerle ilgilenen amatörler ile birebir görüşün, cihazlar hakkında bilgi alın. Buradan yönlendirmeler pek verimli olmaz. Almak istediğiniz cihazları başka amatörlerde görme şansınız varsa gidin görün, test edin, artısını eksisini fiyatını vs inceleyin.
3. Şartlarınızı ortaya koyun...İstasyonunuz iş yerindemi evinizdemi olacak. Eğer düşük güç kullanıp ve el cihazını çatı antenine bağlamanız yeterli oluyorsa ne ala. Ama bazı el cihazlarını çatı antenine bağladığınızda enterferans durumları olabiliyor, buda zamanla sinir bozuyor. Ancak diğer amatörlere ve rölelere uzak iseniz sabit bir cihaz bakın derim.
4. Çevrenizde APRS sinyali var ise APRS li cihaz alın derim, ama şart değil...
5. Cihaz edindikten sonra, röleleri dinleyin ve başka amatörlerle öncelikle simplexte alıştırmalar yapın. Kimse anasının karnından operatör doğmadı, konuşma kurallarını hem dinleyerek hemde küçük alıştırmalarla öğrenin, mandala ve frekansa karşı çekincelerinizi yenersiniz.
6. Direk A sınıfı almış ve hiç tecrübesi olmayan arkadaşlar için yol biraz daha uzun. Ama düz, engebeli değil. Önce A sınıfı tecrübesi kişilerle konuşun basit bir anten yapın ve sadece ama sadece dinleyin. Önce UHF/VHF yi öğrenin sonra HF e geçin. Adım adım ilerleyin. Q kodlarını doğru öğrnenin, notlarla bilgilerle kontrol edin. Şunu unutmayın karşınızdaki kişide yanlış öğrenmiş ve yanlışı devam ettiriyor olabilir.
7. Cihaz alırken acele etmeyin, eğer mümkünse çevrenizde size yardımcı olabilecek (cihaz ödünç verebilecek) kişiler var ise onların cihazları ile ilk andaki kurtlarınızı dökün, sonra cihaz bakmaya başlayın.
8. ABD den cihaz alıp getirme imkanınız varsa ne ala, hem avrupa versiyonlarına göre daha ucuz, hemde yan aparatları içinde geliyor.
9. Türkiyeden bir cihaz alacaksanız, mutlaka danışın. Satan/devir eden kişiye dikkat edin. ve fiyatları avrupa ve amerika siteleri ile karşılaştırın.
10. Bölgenizdeki faal dernekler ile irtibat kurun. Amaç SAF amatörlük olduğu için dernekler arası kısır çekişmelere girmeden sadece ve sadece amatörlüğü, cihazları öğrenin...Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap11. Sevdiğiniz bir mod üzerinde kendinizi geliştirin, APRS, CW, SSTV, anten yapımı, SSB, vs vs. VHF/UHF geyik muhabbetlerini yapın ama amatörlük hayatınız bundan ibaret olmasın.
12. Bu hobide RÜTBE yoktur. orduda, ekipte, timde, mareşalde sizsiniz. Size başkanlık, büyüklük taslıyanlara sadece gülün.......
13. Etrafınızda yapılan amatör faaliyetlere katılmaya gayret edin. Sormaktan çekinmeyin, öğrenmenin yaşı yoktur, bilmek ayıp değildir. Sorduğunuz kişi sizi bilginizden ötürü yermeye başladığını hissetiğiniz anda uzaklaşın, başka birine sorun. Mutlaka bir SAF size yardımcı olacaktır.
14. Forumları dernek lokali veya kahvehane gibi görmeyin........
15. Amatör telsizciliğin bir HOBİ olduğunu unutmayın. Kendinize iş edinmeyin, iş edinenlerden uzak durun............
16. Çok bilmişlik taslamayın, herkesin herkesten bir şeyler öğrenebileceğini unutmayın, alçakgönüllü olun, radyo dalgalarının doğa olayları ile entegre olduğunu unutmayın. Nasıl kimya, fizik ve biyolojide keşfedilmemiş bilgiler varsa RF de de öyledir.
17. (K)echolink sizin için öncelikli olmasın. buda amatörlüğe hizmet eden bir araçtır. Ama unutmayın öncelikli hedefiniz RF olsun.
18. Dedikodulardan uzak durun. Kişilere saygınızı kendiniz yaratın, başkalarının saygı derecesi sizi etkilemesin. Duyduklarınızın hiçbirine, gördüklerinizinde yarısına inanmayın. Pruritus hastalığı olanlara dikkat edin bulaşıcı olabilir.
19. Aldığınız ehliyetin izin verdiği bantlarda çalışın. Böylelikle yaptığınız hobiye saygınız olsun. Siz saygı göstermesseniz başkalarıda gün gelir size saygı göstermez,
73...