Amatör telsizcilik belge sınıfları (KEGM - Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği Madde 18) ile
BTİK - Özel Telsiz Sistemleri Önetmeliği EK-4 de yer alan tablolara göre
(1) A sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde belirtilen tüm frekans bantlarında, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar.
(2) B sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirtilen frekans bantların, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar.
(3) C sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirlenen Spektrumun bir bölümüne düşük güç seviyelerinde kısıtlı erişimi sağlar.
Bu durum verilen tabloda özetlenmiştir.
İstasyon amatörlerin cihazlarını kullanabildiği her yerdir. Bunlar Sabit, Mobil ve Portatif istasyonlar olabilir. Her amatör birden fazla istasyona sahip olabilir.
C sınıfı amatörler için sadece el cihazı kullanırlar diye bir kısıtlama yoktur. C sınıfı istasyonlar kendilerine müsaade edilen frekanslarda, belirtilen güçte (5 W) ve o bandda müsaade edilen emisyonlarda; her haberleşme modunda sabit, mobil veya portatif haberleşme yapabilirler.
A - B - C sınıfı tüm amatörlerin belge geçerlik süreleri 10 yıldır.
C sınıfı amatörlerin B veya A sınıfına; B sınıfındakilerin de A sınıfına geçmek için, sabırsızlıkla yeniden sınavlara hazırlanacaklarını düşünürsek bu süre kendiliğinden kısalacak demektir.
Sorulan 3 sorunun da cevaplarını buradan bulabilirsiniz.
Amatör Adaylarına Sınav hazırlıklarında başarılar dilerim.
A.Tahir DENGIZ, TA2T
TAMSAT
Savannah, GA.
Tablodaki Notlara ek: (Bu not Tablodaki 75 W ile karışmaması için eklendi)
Yönetmeliklere göre, sadece Dernekler tarafından kurulabilen Rölelerin çıkış gücü; VHF bandında, en çok 25 Watt olabilir.
[eklenti yönetici tarafından silindi]