Değerli Arkadaşlar,
burada paylaştıklarım tamamen kişisel görüşlerim olup her hangi bir oluşum-dernek-kurum vb ni kesinlikle bağlamamakta ve hedef almamaktadır.
Radyo amatörlüğü ya da amatör telsizcilik nedir? Amatör kelimesi her hangi bir işten maddi çıkar elde etmeyen, geçimini sağlamak için o işle uğraşmayan anlamı taşıdığına göre kendini geliştirmek, "egosunu ve hırsını" olumlu yönde tatmin etmek , haberleşme elektrik elektronik alanlarında yeni bilgiler edinmek isteyenlerin uğraştığı bir hobi olarak tarifi yapabiliriz. Kitabi daha pek çok tanım olabilir ama bence 1) Para kazanılmaması 2) bir şekilde tatmin olma 3)kişisel gelişim göz ardı edilemeyecek parçalarıdır. Radyo amatörlüğüne baktığımız zaman koskoca bir okyanus görmekteyiz. İngilizlerin ya da Amerikalıların "El Kitabı - Handbook" diye çıkardığı kitaplar bile binlerce sayfadan, 80-90 ayrı konu başlığından oluşmakta. Antenler ya da güç kaynakları Üniversitelerde Mühendislik fakültelerinde 1-2 semester süren derslerde işlenmekte. Bu kadar geniş bir yelpazedeki bilgilerin hepsine "amatör" olarak vakıf olmak hiç bir kişi için olası görünmemekte. Bu nedenle her amatör kendi özel ilgi alanına giren alan(lar)da çalışmalarını sürdürür. Bu her hangi birine diğerine göre üstünlük sağlamaz. Sen cw çalışmayı seversin, ben digital modları. Yahut sen acil durum afet haberleşmesi konusunda kendini yetiştirmeye çalışırsın, ben DXCC gibi diplomaları toplama peşinde koşarım. İnsan ömrü ne kadarına yeter tartışılır ama yukarıdaki 3 parça için çaba sarf eder dururuz.
Radyo amatörlüğüne yeni başlayacak arkadaşlar özellikle 17 Ağustos Depreminden sonra bu okyanusun bir körfezi olan Acil Durum Afet Haberleşmesi bölümünü daha çok görerek suya girdiler. Hatta bazı arkadaşlar "bu kıyıdan başka kıyı yoktur, denize sadece buradan girilebilir" gibi doğru olmayan bir görüşede sahip oldular. Bu benim kişisel gözlemim. Ben sadece buradan suya girerim kararını saygı ile karşılamama karşın SUYA SADECE BURADAN GİRİLİR / BAŞKA YERDEN DEĞİL söylemine şiddetle karşı çıkıyorum. Okyanusun daha pek çok kıyısı var ve her yer tertemiz kumsal!!
Hiç kimse haberleşemediğinde bile biz haberleşiriz sözü radyo amatörleri için oldukça doğru bir sözdür. İşin doğası gereği elektrik-elektroniğin pratik alanlarını iyi bilen bir amatörün yolda kalma ihtimali sıfıra yakındır. Bu haberleşme ister bir afet durumunda ister barış zamanı ücra bir yayla ya da adadan olsun tekniği iyi bilmeyi, pratik yapmış olmayı gerektirir.
Yaklaşık 3 yıldır Mahalle Afet Gönüllülerine haberleşme eğitimi veriyorum. Ana şablonu Kocaeli'ndeki Amatör arkadaşlarımızın hazırladığı bir eğitim sunumu ile yaklaşık 2.5 st içerisinde "kaba bir haberleşme bilgisi" aktarmaya çalışıyorum. Burada derse ilk başlarken yaptığım bir espri var:
Cep telefonlarınız çalışıyor mu? Evet ise ders bitmiştir, dağılıp istediğiniz gibi iletişim kurabilirsiniz! Gerçek yaşamda da doğru olan bir durum! Eğer günlük, normal iletişim yolları açık ise (telefon-fax-internet vb) bizim radyo amatörü olarak acil haberleşmeci sıfatı ile müdahil olmamızı gerektirecek bir durum yoktur demektir.
Mahalle Afet Gönüllülerine PMR lar ile kendi mahalleri içinde nasıl haberleşebileceklerini gösteriyoruz ve ardından tatbiki olarakda "ellerinin alışmasına" çalışıyoruz. Niçin HF/data vb başlıkları detaylı işlemiyoruz? Sebebi basit: MAGların ihtiyacı yaklaşık 1x2km lik alana kurulu olan mahalleri içinde iletişim kurmaları. Bir MAGın valilik ile, yurt dışı yardım kuruluşları ile iletişim kurmasına gerek yok. Ama yurt dışına operasyona giden bir STK ya eğitime gittiğimizde Balkanlar- Afrika vb bölgelerdeki ekibimiz ile nasıl haberleşiriz sorusu ile karşılaşacağımız için HF/Data/uydu haberleşmesi olanaklarınıda anlatıyorum.
Afet Haberleşmesine yönelik ekipman listemi aşağıda sizlerle paylaşmak isterim. Arkadaşlarımız lütfen hatalı algılamasınlar, böbürlenme olarak değil, 1988'de ilk ehliyetimi aldığımdan bu yana yavaş yavaş toparladığım ve hala pek çok eksiğimin olduğu bir liste bu:
1. Jeneratör 2.2 kW yaklaşık 45 kg, 20 lt benzin bidonu
2. Uzatma kabloları 30m + 15 m
3. 6m lik portatif Al. direkler
4. İp çantası (yaklaşık 150m) ip
5. VHF-UHF çantası ( 1 adet VHF 1 adet UHF amatör cihaz+switch mode PS+ VHF ve UHF mag. mount anten+kontrol kalemi+izolaband)
6. HF çantası ( 1 adet HF-VHF-UHF cihaz+switch mode PS+datamodları için ara yüz+netbook+kontrol kalemi+izolaband)
7. Alet çantası (ölçü aleti-çekiç-cırt-sigortalar-tornavida vs)
8. HF için vertikal anten
9. HF için windom 42m
10. 25m lik RG-58 / Aircell kablo ve ara konnektörler
En temel eksiğim şu an NVIS anten. Bolu'ya bir adet TA1FR ile beraber götürdük. TA1KD/2 olarak çalıştığımızda windomla kıyaslama imkanı bulduk. 3.5 ve 7 MHz de NVIS ile yurt içi gayet güzel görüşürken windomda karşı istasyon gürültü eşiğini ancak aşmaktaydı. Yurt içi çalışmaya niyetlenen her arkadaşa kesinlikle öneririm, ne Yagi ne SteppIR, NVIS gibisi yok.
Papağan röleyi bir ara aktif hale getirmiştim ama sonra devre dışı kaldı. Aktiflemem lazım.
Cross band acil durumda ekipmanımın içinde yok, tedarik etmem lazım.
Bu ekipmanımın çoğunu son 10 sene içinde toparladım. Ne kadar para harcadığımı sormayın, sonra
XYL duyarsa fena olabilir Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Daha toparlanması gereken bir sürü ekipman var. Radyo amatörlüğünün diğer pek çok yönünü (data modları, DXCC kovalama, contestler, APRS) gördükten sonra yalnızca afet haberleşmesine bağlı kalmanın tek bir koya demir atmış teknede tüm yaşamı sürdürme olarak kabul edince arada bir uğramak üzere diğer koylara yelken açtım. Yukarıdaki malzeme sadece afet haberleşmesi için değil amatörlüğün diğer tüm alanlarında da işe yarıyor. Dolayısıyla kaybım yok.
Radyo amatörlüğü boş vakitlerimin çoğunu "işgal "etse de fotoğrafçılık, turistik gezinmeler, "
sağlam" yerlerde homini gırtlak çalışmaları gibi diğer uğraşlar olunca huzurlu bir yaşam sağlanmakta Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Radyo amatörü olmuş ya da niyetlenen tüm arkadaşlara huzurlu, mutlu ve sağlıklı günler dilerim
de TA1HZ
Ek not:
1. Tecrübe yenilmiş kazıkların bileşkesidir.
2. Amerika'yı yeniden keşfetmek için yelkenli ile Batı'ya doğru açılmaya gerek yok, Atlas'ı açıp bakmak yeterli.
3. Bildiğini paylaşmazsan neyi yanlış bildiğini asla öğrenemezsin. Hepsini doğru biliyorum diyorsan ya çok az biliyorsundur ya da yanlışlarını görmüyorsundur.
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=2075.0