Ertuğrul bey selamlar,
öncelikle yaşadığınız problemden dolayı üzüldüm, umarım en kısa sürede halledilir.
Dert yandığınız konu hakkında iki taraflı düşünmek gerektiğine inanıyorum.
Burada yüksek fiyatla cihaz satan firmalar olarak bahsettiğiniz firmaların belinçli olarak yüksek kar etmek için bu fiyatları uygulamadıklarına inanıyorum. Emin olun bu firmalarda haftada 1 cihaz değilde hergün 2 cihaz satabilmek için fiyatlarını aşağıya çekmek isterlerdi. Malesefki bizim sorunlarımız baştan ithalat ile ilgili mevzuatlar ve yasalarla ilgilidir. Yani sorun ülkemizde uygulanan ithalat mavzuatındadır. Çözülmesi gereken noktada burasıdır. ancak bu nokta halledilebilirmi? sanmıyorum. Zaten bu konuda oldukça derin, girmeye gerek yok.
Özellikle sınırlı sayıda insanın ilgilendiği ve hobi statüsünde olan dallarda biliyorsunuzki sürüm olayı olmaz. Dahada ötesi bu hobi dalları için malesefki ülkemizde uygulan katı bir Özel tüketim vergisi olayıda var. bu noktada ithalat firmalar için iyice zorlaşmakta.
Örnek vererek açıklamak istiyorum. Ben model uçak, helikopter vb. tarzı kumandalı model şatışı ve ithalatı yapan bir firmanın ortağıyım.
İthalatını yaptığımız ürün gruplarından birisi kumanda alıcı vericileri. Bizim cihazlarımızla hemen hemen aynı mevzuat üzerinden işlem gördüğü için bunu örnek veriyorum. Kumanda sistemleri malesefki bizim cihazlarımızda olduğu gibi %25 ÖTV ye tabi.
Yurtdışında (Burada tabiki dünya üzerinde en ucuz malzemenin bulunabildiği Ebay örnek genelde veya vergisiz satış yapılabilen çin) 400 dolar olan bir cihaz burada yaklaşık 700-800 dolar. Şimdi diyorsunuzki bu fiyatlar neden bu kadar yüksek Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapAsında yüksek değil.:
Bu gördüğümüz fiyatlar genelde çin (üretiminin yapıldığı ve 2 dolar kar ile sürümden para kazanılan yerler). Siz bu malzemenin üreticisi ile irtibata geciyorsunuz ve diyorsunuz ki bu kumandadan ben sizden yılda 100 adet almak istiyorum. (zaten 100 den fazla alamazsınız hem pahalı hemde elinizde kalır o kadar alıcı bulamazsınız) Firmada size bir distribitor yada bayi fiyatı veriyor ve diyorki bu kumandanın size fiyatı 310 dolar.
neden 310 dolar çünkü siz adamlardan yılda sadece 100 adet alabilirim diyorsunuz. Öteki taraftan arka sokaktaki magazası bile olmayan bir çinli internet üzerinden 2 dolar kar koyarak sizin bir yıllık alırım dediğiniz kadar malı 1 haftada satıyor. Bu durumda zaten daha düşük fiyat alamıyorsunuz üreticiden.
Neyse sonrasında bu malları buraya kargo ile getirtiyorsunuz ki en ucuz yok deniz yoludur yaklaşık 1 ay sürer. Hemen hemen paket başına 10 dolarda kargo bedeli ekleyin. Kumanda şu anda size 320 dolara mal oldu.
Ardından türkiyeye bu kumanda daha önce DTS üzerinden elektronik olarak kontrolü yapılarak ithal edildi ise rahat olabilirsiniz işlemler daha kolay ilerler. Size diyorlarki bu kumandaların standart ithalat vergileri %18 kdv ve %4 gumruk vergisi. Fiyatımız oldu. fiyatımız oldu 390 dolar
bu fiyat neredeyse çinden sipariş verilen perakende rakama ulaştı.
Şimdi bomba burada patlıyor Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapDiyorlarki bu cihaz (kumanda içinde telsiz içinde) ÖTV kapsamında. Yani bu toplam herşeyin eklendiği rakamın üzerine birde %25 ötv istiyorlar. Bu durumda kabaca cihazın size maliyeti 488 dolar oldu. Tabi ülke içindeki transferleri ve hesapta olmayan ufak tefek harcamalarıda katarsanız çihaz size 490 dolarak mal oluyor.
Şimdi 400 dolar ebay veya çin perakende fiyatı
490 dolar ithalat yapan firmaya maliyeti.
Şimdide işletme gerçekleri var. Kira eleman vb. işletme giderlerini düşünün ve bu firma sonuç olarak kar etmek zorunda ki bu işe devam edebilsin. Üzerine %40-50 arası kar koyun ( bu cihazlardan haftada 1 tane satabileceğinizi düşünün ) buyrun size türkiye satış fiyatı kabaca 700 dolar.
Firma 490 doların altında zaten satış yapamıyor.
Bu bizim yaşadıklarımız ve yasal yoldan telsiz getiren firmalarında aynı sorunları yaşadığına eminim.
burada biz istemezmiydik hergün 3-4 kumanda satarak fiyatlar konusunda da çine yaklaşmak. Ancak malesef mümkün olmuyor. Ve dahada kötüsü bu bir kısır döngü ; düşük fiyatlara inemiyorsunuz yukarıdaki maliyetlerden dolayı, düşük fiyatlara inemediğiniz içinde satışınız azalıyor ve az mal getirtiyorsunuz bu durumda üreticide size gittikçe azalan oranlarda iskonto yapmaya başlıyor.
Bu yazdıklarım malesefki türkiye gerçeği ancak şunuda belirtmeliyim bende maddi imkanlarım çerçevesinde yurtdışından almaya çalışıyorum. çünkü imkanlarım buna izin veriyor. ancak çok daha iyi durumda olsaydım öncelikli tercihim ithlat yapan firmalardan almak olurdu. Çünkü biz bu firmalardan almadığımız sürece bu kısır döngü devem etmeye mahkum ve her geçen gün bu firmaların sayısı dahada azalacak ve sonunda türkiyede hiçbir aradığımızı bulamaz hale geleceğiz.
Uzun oldu kusura bakmayın arada imla hatalarımda olmustur bu konuda da affınıza sıgınırım.
Keske mevzuatları bılen ınsanlar duzenlese bu sorunlar ortadan kalksa ve satıcıda alıcıda bu sorunları yasamak zorunda kalmasa.
Tekrar problemlerınızı helledebilmenızı dılıyorum.
Saygılarımla