Öncelikle forumda emeği geçen tüm ilgililere ve yorumlarıyla katkı yapan herkese şahsım adına teşekkürler,sizler sayesinde yaklaşık 2 aydır takip edip kendi çapımda şu an için yeterli bilgilere ulaşabildim.Sizler ile paylaşmak ihtiyacını hissettiğim konu yurt dışından el telsizi getirmekle alakalı olacak.Sanıyorum gümrük-telsiz-PTT kargo-bürokrasi-beşeri ilişkiler sarmalında bazı arkadaşlara yardımcı olabilecek bir macera benimki..
Forumda ki konuları inceleyip verdiğim karar sonucunda 2.5 ay kadar önce 409 dan pmr vouxun getirtmiştim.Siparişi verdiğim günden itibaren tam 15 gün sonra PTT kargo ile kapıma kadar gelip teslim almıştım.KG 819 u birkaç hafta kullanıp inceledikten sonra neden bende amatör bir cihaza sahip olmayayım diyerek o hız ve gaz ile 409 dan KG-UVD1P siparişini verdim. Ama içimde hafif bir kuşku vardı,ya takılırsa,ya geri dönerse,ya başıma bir iş çıkarsa gibilerinden.Yıllardır ebay amazon gibi sitelerden birçok şahsi kullanım için ürün getirip kapımda teslim almama rağmen bu korkuyu yenemiyordum.Çünkü forumda ve başka forumlarda konu telsiz olunca her zaman risk faktörü olduğundan oldukça sık bahsediliyordu.Aklına gelen başına gelir misali bir durum oluştu netice olarak..Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapNormal süre olan 15-21 günü zaten göze alarak beklemeye başladım. Nihayet Hong Kong dan 4 gün içinde ürün Yeşilköy’e girdi.Ertesi gün ve daha sonra ki 26 gün boyunca ürün “torbaya eklendi” şeklinde bekleyip durdu..Bu zaman zarfında İstanbul upim de görevli kişiler ile tek tek telefon trafiklerine maruz kaldım.:)Kimine göre ürün gümrüğe takılmış kimine göre de Kocaeli’ne yollanmış idi.Nihayet ürünün ülkeye girdikten 2 gün sonra Kocaeli’ne yollandığı bilgisine kesin olarak İzmit Kargo Dağıtım müd.nden öğrendim ve emin oldum.Evet,ürün yaklaşık 24 gün kadar PTT Gümrük İşlem MRK. inde yetkili gümrük memurlarının haftada sadece 2 gün PTT ye gelip gelen kargoları incelemesini bekliyordu.Bu bölgenin gümrüklü kargolar bölümünde ki işlem yavaşlılığı benim şansım idi..
Konu telsiz olunca gerçekten de başka arkadaşların da başlarına gelip bahsettikleri gibi özellikle telsiz konusu gümrük için epeyce sıkıcı ve tahammülü zor evrelerden oluşuyor.Ama mutlaka sonucunda sizlerden istenilen gerekli evrakları tamamlayıp birde üzerine hafiften şirin gözüküp gerçekten de şahsi kullanım amaçlı kullanacağınıza inandırabiliyorsanız asla mesele çıkmıyor.En azından benim olayımda böyle oldu.
Telsizi ne için istediğime dair,hatta mesleğimi belirten ,içinde vat. No.,telsiz hakkında ki yönetmeliklerin,yasaların linklerinin yazılı olduğu linkler,lisansınız var ise fotokopisi yok ise benim yaptığım gibi KEGM in başvuru sorgulama ekranından sınavı kazandığınızı doğrulayan bir linkin yazılı olduğu bir DİLEKÇE.. (Ek olarak link verdim böyle bir olay ile karşılaşabilecek arkadaşlar en azından yararlanabilirler)..Nihayetinde Kocaeli Gümrük Muhafaza Baş Müd.ve İzmit PTT Kargo Dağıtım Merkezi’ndeki sadece 1 saatlik işlemlerden sonra telsizimi alabildim.Bu arada gümrük memurluğu Paypal dekontunun çıktısını ve de cihaz radyo alıcılı olduğundan TRT Bandrol ücretini de (10€) yatırmamı istemişti bunu da hatırlatmak isterim..Finalde de %20 gümrük vergisi ni PTT ye TRT Bandrol ücretini de gümrüğe yatırdıktan sonra telsizi alabildim.
Sonuç olarak bu tip cihazların havaalanına girdikten sonra mutlaka X-Ray cihazlarından geçirildiği bilgisine kesin olarak emin oldum,sanıyorum biraz da işiniz gerçekten şansa kalıyor ki bir önce ki cihazım PMR bile olsa mutlaka Gümrüğe girip incelemeye alınması gerekirdi.Zaten önceden de PMR telsiz getirttiğimi gümrük memurlarına ibraz ettiğimde hayret ile karşılayıp tereddütte kalmışlardı.
a-Dilekçe
b-Paypal Dekontu
c-Lisans Belgeniz
d-%20 Gümrük vergisi
e- TRT Bandrol ücreti (10 €)
e-Duruşunuz(beşeri ilişkiler).. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Bunları halletlikten sonra %99 telsizinizi benim gibi 30 gün bile bekleseniz yurt dışından getirtebilirsiniz kanısındayım..Kalan %1 sanıyorum şanssızlığınız olabilir.
Ek Not olarak kişisel yorumum = Benim işlemlerimi hallettiğim gümrük memurluğunda ki arkadaşlar ve PTT kargo işlem merkezinde ki görevli arkadaşlar elektronik cihazlar özellikle Telsiz konusunda son derece bilgi eksikliği yaşamaktalar.Fakat bu onların bilgisiz ve görevlerini iyi yapamama gibi bir anlam asla taşımamaktadır,çünkü bir sürü giriş ile uğraşmaktalar..Sanıyorum iyi incelemedim ama bu da yönetmeliklerde ki olası eksiklik ve belirsizliklerden kaynaklanıyordur.Benim az da olsa kişisel bilgilerim,verdiğim yasa-yönetmelik linkleri sayesinde aydınlanıp,bilgilerini yükselterek bana güvendiklerini hal ve hareketleri ile belirterek cihaza onay verdiler..
DİLEKÇE LİNKİ (docx) : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapEğer reklama girmeyecek ise 1 hafta önce ,İstanbul Gümrükçüler Birliği Başkanı ile yaptığımız bir röportajın video haberini ,en azından kafalarda ki soru işaretlerini giderebilme ihtimali üzerine link vereceğim...73