0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Selamlar.Q kodlarının kullanım modu aslında CW dur zaten. Sesli telsiz görüşmelerinde bu kodların kullanılmasına ben pek sıcak bakmıyorum.Hf yada başka bir bantta ve yabancı bir istasyonla yapılan görüşmelerde Q kodları kullanılabilir. Hatta yabancı dil bilmeyen biri Q kodlarını kullanarak temel bilgileri karşı istasyona verebilir ve alabilir.Ama yurt içinde yapılan lokal role ve simplex görüşmelerde kullanılmasına ben pek sıcak bakmıyorum. Zaten nedense dilimize yerleşmiş 3-4 tanesi kullanılıyor herkestarafından.QRX,QTH,QRL,QSK.Bu kadar. Bana göre bu dördündende bir tek QSK kullanılabilir gerekli durumlarda.Yukarıda yazılanlar gibi bu dört Q kodunun ikiside yalnış kullanılıyor zaten.Bende sesli görüşmelerde ifadelerin türkçe kelimelerimizle söylenmesinden yanayım.
Ben şöyle diyorum, QTH= İstasyonunuzun mevkisi neresidir? gibi bir soru. bunun cevabı da koordinat veya yer ismi ile oluyor. Her amatör telsizci bir istasyondur. evdeyse sabit, araçta mobil, el cihazıyla giderken de seyyar diyelim. yani aslında manası pek değişmiyor.Alışkanlık olarak benim gördüğüm şu anda tam nerdesin gibi bir kullanımı var heryerde.Hepsi aynı kapıya çıkıyor gibi, yani mevkii sorma konusunu anlamamız gerekir. Kimsenin kullanımı yanlış değil bence
Başlatan TA2UBW
Başlatan muzikaan
Başlatan TA4AHE
Başlatan TA2NC
Başlatan TA3DN