Gönderen Konu: TELSİZCİLER KAYBOLDU..diye eski bir haber ve CB nin kaderi..  (Okunma sayısı 24565 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OE1TOA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • **
  • Bu Mesajı : 9
  • Bir yaşam tarzıdır HAM Radio...
  • İsim Soyisim: Özcan TOK
Ynt: TELSİZCİLER KAYBOLDU..diye eski bir haber ve CB nin kaderi..
« Yanıtla #15 : 12 Kasım 2011, 16:54:36 »
Evet sevgili arkadaşlar eğer halen CB cihazları elinde duran arkadaşlar var ise imkanları dahilinde kurabilirler. 10m ve 11m Altın yılını yaşıyor bu sene  şartlar çok güzel ve çok uzak istasyonlar geliyor mevsim kış olmasına rağmen atmosfer bizlere güzelliğini yapmakta devam ediyor bilgilerinize sunarım...ÇAĞATAY55 Viyana
Slm olsun Tüm Gönül Dostlarina. 73

TB2NMR
  • Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : 12 Kasım 2011, 19:46:36 »
Bir şey demode ya da nostali anlamını kazanmış ise bunun altında yatan asıl sebep "kullanım amacı"nın ortadan kalkmış olmasıdır. Bugün varlıkları sorgulanan bu sistemlerde de bunu aramak gerekir. Halen kullandığını belirten arkadaşlarımız ise bundan haz almakla birlikte iletişim dediğimiz kanalı açık tutmak güdüsündedirler. Eskiden kırsal alanlardaki haberleşmenin veya ücretsiz, görece uzak mesafeli bu haberleşme bir ihtiyaç olmakla birlikte güvenlik sektöründe de aktif olarak kullanıldı.

Uzun yıllar el , mobil ve sabit tiplerini ben de kullandım. Şimdi kullanmıyor olmam bu sistemi kötülememi ya da eskimiş demode olduğunu söylememi gerektirmiyor. O günün şartlarında iletişim için onu kullanmam gerekiyordu bugün daha hızlı olan cep telefonlarını kullanıyorum. Ama imkan dahilinde yine de kullanmaktan keyif alacağımı biliyorum.

Kanımca radyo amatörlüğü kadar etkin kullanımının devam edememesindeki en büyük etken amatör telsiz uygulamaları kadar -bu konuya gönül vermiş ve ehil kişileri konu dışı bırakmakla birlikte- kullanıcılar tarafından bir oto kontrol ve iç disiplin sisteminin kurulamamış olmasından kaynaklandı. Elbette bu kurallar bir yerde yazılı değiller ama yazıda da belirtilen "arkadaş arama" ve "break, breyko" gibi sözler buna vurulan en büyük darbelerdi. Kaldı ki halen dahi bu sistem önemi ve amacından ziyade bu benzetmelerle adlandırılır oldular. Öyle ki bu radyo amatrörlüğünü de dolaylı da olsa etkiledi ve aynı yakıştırma bizler için de kullanıldı. Ben amatör telsizciyim dediğimde bana bunlardan mısınız dediklerinde onlara kızmıyorum, çünkü bunu topluma anlatamayan ve tanıtamayan bizler olduğumuz için kendime hayıflanıyorum sadece.

CB uzun yıllar sadece sesli haberleşme için kullanıldı. Yapılan tek değişiklik ise argoda "takoz" olarak adlandırılan yükselticileri ekleyip daha uzak mesafelere ulaşmak olarak kaldı. Hiç bir geliştirme çalışması yapılmadı. Bu sistemi kullanıyor olmak antenin veya donanımın ne kadar uzak mesafe ile konuşabildiği ile dar bir lüks içinde sıkıştı kaldı. İleriki yıllarda radyo amatörlüğü de sadece elimize telsiz alıp konuşmaktan ibaret kaldığı ve kendimizi geliştirmediğimiz sürece aynı hazin sondan kaçamayacak. Var olan sistemlerin aynısını yapmak, el telsizi ile konuşuyor/konuşabiliyor olmakla yetinmek bu gemiyi bir yere kadar taşıyacak. Ancak geminin su aldığının farkına bugün CB hakkında yazdığımız yazıları yazmadan önce farkına varmamız gerek. Bu nedenle saece okumak değil bizlerin de işin ucundan kıyısından tutmamız gerek.

Belki CB zamanla kullanım olarak azalmış olsa bile halen yaşatılmaya devam ediyor. O da bir süre daha Morse kullanıcıları gibi aramızda yaşamaya devam edecek. Naçizane tavsiyem bu kişilerin kendilerini radyo amatörlerinden soyutlamamaları, sistemleri o veya bu şekilde sorgulamamaları, herkesin amacının aynı çatı altında birleştiğini unutmamaları.

Yeri gelmişken bir de şu CB'bi gibi kelimeleri kullanmak pek de hoş değil. Belki CB operatörü daha uygun bir terim olsa gerek. Sonundaki "ci-çi" gibi ekler bir çok kişiye simitçi gibi bir yakıştırma hatırlattığı için alınganlık yapabiliyor.

Masamda çalışmayan CB cihazıma bakmak da hoşuma gidiyor, bu konuya gönül veren dostlarla konuşmak da. eQSO odalarından da rahatsız değilim, EchoLink'ten de. Herkes sonuçta bu konuda bir emek veriyor, isteyen istediğini kullanmakta özgür ve kimsenin diğerinden üstünlüğü ok bunu biliyorum. Saygı duymak bir erdem ise, haberleşme çatısı altında biz neden birbirimize saygı duymayalım. Umarım ve dilerim ki CB operatörü arkadaşlarımızın da seslerini daha uzun yıllar duyarız.

Çevrimdışı TA5ACC

• TA5AF
  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 1
  • TA5AF
  • İsim Soyisim: Cihan Culha
« Yanıtla #17 : 12 Kasım 2011, 20:16:54 »
Güzel yazı. Teşekkürler.
TA5ACC > TA5AF (10. Yıl)

Çevrimdışı TA2IKY

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 43
  • YALOVA TEKNO
  • İsim Soyisim: Kadir AKKUŞ
« Yanıtla #18 : 13 Kasım 2011, 00:08:48 »
selam.

1988 senelerinde bu virüs bulaştı bana, ve hala devam ediyor. 1990 lı yıllar gerçekten güzeldi, şuanda tüpçülerde yok kanallar boş ama yinede marmarada bir çok istasyon görüşme yapıyor,

bir kaç arkadaş ile bir kaç istasyon daha kuracaz inşallah.

eğer kullanmadığınız telsizler varsa çürümesin ya satın (alırız) yada kurun istasyonlar Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap yada bize hibe edin Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap  Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

saygılar

« Son Düzenleme: 13 Kasım 2011, 00:14:14 Gönderen: TEKNOKA »
TC YALOVA TEKNO Merkez.  27.215 FM

Çevrimdışı TA2IKY

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • YALOVA TEKNO
« Yanıtla #19 : 26 Aralık 2011, 00:39:59 »
kaybolmadık, 27.215 firekansında dinlemedeyiz Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

yalova tekno

Çevrimdışı TA2ANA

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 6
  • İsim Soyisim: Nejat ARGADAL
« Yanıtla #20 : 26 Aralık 2011, 01:58:07 »
Bende hibe isteyenlerdenim, bende Yalovadayım... Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TA2IKY

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • YALOVA TEKNO
« Yanıtla #21 : 02 Ocak 2012, 20:28:18 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
kaybolmadık, 27.215 firekansında dinlemedeyiz Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

yalova tekno

Çevrimdışı TA2ASV

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • İsim Soyisim: murat sivrikaya
« Yanıtla #22 : 12 Ocak 2012, 17:47:43 »
bizde cb de dinlemedeyiz tango 54 avusturya

jblkaptan
  • Ziyaretçi
« Yanıtla #23 : 04 Şubat 2012, 13:07:44 »
S.A  Cb ölemez büyüklerimden su ana dek gördüklerim bunu  gösteriyor. 10 senedir telsiz acmayanlarda var.ama telsizi kaldırmak asla . gün gelıyo onlarında seslerını arada da olsa duyuyoruz.
ben rizeden kaptan su ana  dek  25  kisiye cb  saglayarak  aktıf konusmacı hale getırdım  ve getirmeyede devam ediyorum .çabalarımın sonuçsuz kalamayacagınıda bılıyorum.......

Çevrimdışı TA2ASV

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
« Yanıtla #24 : 04 Şubat 2012, 13:28:34 »
slm rize kaptan cb 21 de görüsürüz insallah

jblkaptan
  • Ziyaretçi
« Yanıtla #25 : 04 Şubat 2012, 15:46:04 »
GÖRÜSELİM 21  KANALINDAYIM DEVAMLI

Çevrimdışı TA2ASV

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
« Yanıtla #26 : 04 Şubat 2012, 18:37:01 »
akimlar olursa tabiki trabzon geliyor zaman zaman

Çevrimdışı TA2ASV

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
« Yanıtla #27 : 05 Şubat 2012, 12:50:40 »
bu gün cb dinlemedeyim bekleriz TANGO54 mobil

sozen
  • Ziyaretçi
« Yanıtla #28 : 14 Şubat 2012, 18:30:01 »
Sevgili CB ciler,
CB lerin ilk cıktığı zamanlarda  cobra 18 ltd ve 5/8  antenle cıkış muğla - milas bolgesinden cıkış yapmaktaydım.
28 yıl sonra yani şimdi tekrar CB aldım.28 yil sonra tekrar aynı heyecanla mandala basmaktayım.Ayrıca amator telsizcilik sınavına hazırlanmaktayım (DOKUMAN BULABİLİRSEM TA KODU ALACAĞIM) .
CB nin yeri herzaman ayrı olmuştur.
İdealtepe-İstanbul dan  = Gezgin = koduyla çıkış yapmaktayım. FM  CH21  (27.215)

11-02 Cumartesi gunu ilk konuştuğum Bostancı dan cıkış yapan arkadaşa çağrımı boş bırakmadiği için Çok teşekkür ederim..

sevgi ve saygıyla kalin.
Gününüz Aydin olsun.

Çevrimdışı TA2NL

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 13
  • Bilgiyi Paylaşmayacaksan, ÖĞRENME !
  • İsim Soyisim: Murat DEMİRTAŞ
« Yanıtla #29 : 17 Şubat 2012, 02:28:22 »
Merhaba,

Sevgili sozen, amatör telsiz sınavlarına hazırlanmak için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Selamlar
Eski:TA1ADM Yeni:TA2NL
www.muratdemirtas.net.tr

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

clip
Haber ARLL - 60 mt - 6 mt

Başlatan TA2B

0 Yanıt
994 Gösterim
Son İleti 17 Aralık 2018, 00:57:03
Gönderen: TA2B
xx