Hakan Slm,
Swr ayari temel olarak Antende bitiyor diye bilinse de kablonunda swr'ye pozitif veya negatif bir etkisi dusukte olsa vardir. Bunun haricinde Kabloda asil olan kazanc ve kayiplaridir. Antenlerin kapasiteleri yani rf dagilimlarindaki kapsama alanlarinin genislemesini gücün çarpan etkisi ile genislemesini basitce kazanc olarak niteleyebiliriz. Boyle hesaplanmiyor ancak yakın ve basit anlaşılır olması adına anten db kazanc degeri x cikis gucu = Pep degerini arttirir. Buda isimayi yani rf dagilimi arttirir.
Kisaca; Antenin dalga boyuna olan yakınlığı kazancı arttırır. Ornegin tam dalga bir anten ceyrek dalga bir antenden daha kazanclidir. Antenin yapım kalitesi ve element kalitesi kazanci etkiler. Orjinal Diamond antenlerle muhadilleri arasındaki fark buna bir ornektir. Rf dalga yayılım yonundeki engeller kazanci geri donen yani yansiyan rf dalgalari yuzunden etkiler. Antenin ufku acik olmalidir. Anten tipi kazanci etkiler , vertikal bir antenle , yagi anteni ele aldiginda yagi antenler daha kazancli ama yonlu antenlerdir. Bunun haricinde antenin rf frekansına uygunlugu da kazanci etkileyen diger bir unsurdur. Ornegin dual band antenler 2 bant uygunlugunun en ideal seviyesine gore tasarlanirken, mono band antenler mevcut bantın en uygun seviyesine gore tasarlandığından daha kazanclidir. Bunun haricinde antenin calisma frekans aralığı ne kadar az olursa anten kazanci yine o kadar artar.
Gelelim Kablo etkilerine;
Kablo kalınlık ve iletken kalitesi ile dış etkilere karşı olan izolasyon kalitesi kazanc kaybını azaltır.Ancak bu cok detaylı bir konu olup kablonun kullanıldığı frekansa uygunluğu gibi pekçok daha detay mevcuttur.
Ama basitce rg58 daha ince ic yapısı nedeniyle iletkenliği azaltır. Oysa Rg213 daha kalın yapısı ile iletkenliği daha fazladır.Buna pekçok kisi suphe ile yaklaşır.Ancak şüphe götürmeyen gercek basitce su borusu ornegi ile aciklanabilir. Sonucta her 2 kabloda 50 ohm direncli olsada dar borudan daha az , genis borudan daha fazla su gecer hesabi , kalin kablodan daha fazla elektron gecirebilirsin.Her 2 borununda ic basıncı ayni olsaydi bile genis borudan daha fazla su gectigi gibi.
Bunun haricinde kabloda bir ohmaj var dogal olarak kablo boyu uzadıkça kazancta ters orantılı olarak azalacaktır.Ancak bu kabloyu 1 mt yapsak daha iyi olur manasına gelmez. Calisma frekansı ve cıkış gücüne bağlı olarak bu ideal seviye değişsede ortalama 10 mt den asagı kablo olmamalıdır.
Kablo mutlaka gergin olmalı , kablo fazlalığı olmamalı , hele ki kablo fazlalığı helozonel sekilde gelisi guzel sarılmamalıdır. (Burda gerekli rezonansı elde etmek icin bazen 1-2 sarım çalışma frekans ve çıkış gücüne göre ozellikle sarılabilir. Dedigim gibi bu konu cok detaylı ).
Kablo kesinlikle dış ortamda olmalı mümkün oldugunca ic ortamdan gecen boyu kısa olmalıdır. Kablo boyunun swr'ye etkisi oldugundan çalışılan frekans dalga boyuna uygun katlarda olmalıdır. Bunda birde ikilem vardir. Calisilan frekans boyumu yoksa calisilan frekansta kullanilan uygun antenin mi dalga boyu seklindedir.
Yani 144-146 vhf bir cikisin dalga boyu 2 mtdir. ancak orta nokta 145 mhz esas alınmalıdır. Buna gore gercek tam dalga boyu 2.07mtdir. Anten kablosu 2.07mt katlarında mı olmalı yoksa kullanılan anten yarım dalga vhf anten oldugundan 1.035 katlarındamı olmalı diye.
Birde bu isin dual band oldugunu dusunursen ve antenin vhfte ceyrek , UHf'de 3 ceyrek dalga boyuna uygun oldugunu dusunursen. İs bu noktada hepten karisir. Bu sebeple anten kablosu hesabında temel olarak tam dalga esas alınır ve dual band icinde OKEK metodu ile ortak katlarin en kucugu esas alınır. Yine ornek vermek gerekirse
2.07 mt vhf tam dalga ise , ve uhf cikis icin 430-440 araliginda 435 mhz orta nokta alınırsa dalga boyu 0.69 mtdir. Buna gorede Vhf bandı dalga boyu UHF'nin tam 3 katı ve en kucuk katı olacagından kablo boyu 2.07 mt esas alınır gibi. Tabii kablonun imal iletken metal kalitesi gibi detaylarda isin cabası.
Bunun dışında başka detaylarda mevcut olmakla birlikte cok detaya girmeden ozetle konu bundan ibarettir. Umarim aciklayici olmustur.
73...