Tarih: 15/11/2009 20:56
ATMOSFER (ATMOSPHERE) KATMANLARI
* Atmosfer nedir? Yeryüzü bir gaz küre olan atmosfer tarafından sarılmıştır. Sürekli hareket halinde olan atmosfer ortalama 800 km kalınlığında olup zararlı ışınlara karşı bütün canlıları korur.
* (sourtimes) Dünya atmosferi, en içten en dışa doğru sırasıyla troposfer, stratosfer, ozonosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer, egzosfer şeklinde yedi katmandan oluşmuştur. Dünyayı saran hava tabakası... %71'i azot %28'i oksijen ve %1'i diğer gazlardan oluşur.
Troposphere (troposfer) : * (sourtimes) Troposfer atmosferin yeryüzüne değen en alt katıdır. kalınlığı yeryüzünden itibaren 12 km dir. hava olayları genel olarak troposferin 3-4 km lik alt kısmında gerçekleşir.
Yeryüzünden başlayıp, kutuplarda 6 km'ye, ekvatorda 16 km'ye kadar çıkan atmosfer katmanıdır. %78 azot, %21 oksijen'den oluşmuştur, kalan %1'lik bölümde diğer maddeler (karbon dioksit, su buharı, ozon, toz, mikrop) bulunur. bu gazların troposferdeki oranı asla değişmez.
*Atmosfer'in Dünya'mıza en yakın katmanı Troposfer'dir. Bu tabakanın kalınlığı kutuplarda 6 km'ye kadar inmekte, ekvatorda 12 km'ye kadar çıkmaktadır. Hava olayları Troposfer'in 34 km'lik kısmında oluşur. Atmosfer'in gazlarının %75'i bu katmandadır.
Ozonosphere (ozonosfer) / Otonospher (otonosfer) : * Ozon tabakası 20 - 30 km ler arasında yer alır. Atmosferdeki ozonun yaklaşık %90 ı stratosferdedir. ozon 290 - 320 nm dalga boyundaki ultraviole ışınlarını absorbe eder. Bu dalga boylarında ışınlar hücrelerdeki nükleik asit tarafından absorbe edilebildiğinden canlılar için çok tehlikelidir. Fazla miktarda ultraviole ışını kansere neden olur.
* (sourtimes) Atmosferin yere yakınlık olarak ücüncü katmanı. Uzaydan gelen zararliı ısınların absorbe edildigi edilmeye çalışıldığı katman. Güneşten gelen zararlı ışınların süzüldüğü katman. Atmosferin üst katmanlarında o3 moleküllerinden oluşmuş, güneşin ultraviyole ışınlarından dünyayı koruyan günümüzde giderek incelen ve hatta delinen tabaka. Atmosferin 19 ve 45. kilometreleri arasında, hem stratosfer'de hem de kemosfer'de bulunan bir tabakadır
* Üçüncü olarak Ozonosfer, Ozon Tabakası olarak da anılır ve canlılar için öldürücü etki yapan mor ötesi ışınları tutar.
Ionosphere (iyonosfor) : * (sourtimes) Atmosferin yere yakınlık olarak altıncı katmanı yerden gelen radyo dalgalarını en iyi geri yansitan tabakadır. Telsiz haberleşmesinde zamana bağlı olarak uzak noktalarla görüşmeyi mümkün kılan atmosfer katmanıdır.
d, e, e (s), f1 ve f2 tabakaları mevcut olup gece f1 ve f2 nin birleşmesi ile f tabakası oluşur. Yerden 80-90 km ile, 250-300 km yükseklikler arasında yer alan kattır. Burada gaz molekulleri çok seyrektir ve bundan dolayı iklim üzerinde bu katın etkisi yok sayılır. Ancak radyo dalgalarını yansıttığından, insanlik için önemli bir yeri söz konusudur. Dünyadaki seslerin toplandığı yer olduğu ve hatta rus bilim adamlarının burada Fatih Sultan Mehmet ve Stalin’in seslerine ulaştıklarını iddia ettikleri atmosfer katı. sfer (sphere) kısmı gavurca küre'den geliyor aşikardır ki, iyono kısmı ise bu katmanda bulunan maddenin güneş rüzgarı yüzünden iyonlaşmış halde bulunmasına gönderme niteliğindedir. Elektromagnetik spektrumun kimi bölgeleri için ayna olarak kullanılabilir. yerden olan uzaklığı nedeniyle radyo ekşi dahil tüm radyo yayınlarının dinleyenlere yaklaşık 20 saniye kadar gecikmeli olarak ulaşmasını sağlayan ve yaklaşık 300km genişliğinde olan katmandır.
* (privatesözlük) Yeryüzünün 50 ila 100 kilometre üsütünde güneş ışınlarından dolayı gazlar iyon durumuna geçer. Haberleşmede belli bir açı ve frekansla yollanan elektromanyetik dalgalar buradan yansıtılabilinir. Bu sayede belli saatlerde bir dalgayı tüm dünyaya yaymak mümkündür. Telsizciler tarafindan sıkça kullanilir.
Mor ötesi (ultraviyole) ışınlarının, molekülleri parçalayarak iyonlar haline getirdiği atmosfer katmanıdır.
* Termosfer'in üzerinde yeryüzünden 500 km kadar yükseklikteki İyonosfer vardır. Bu tabaka radyo dalgalarını yansıttığı için yeryüzündeki haberleşmeyi mümkün kılmaktadır.
* Yaklaşık olarak 190.000 feet'ten (58 Km) başlayan ikinci önemli tabakadır.
Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=161.0