AMPR -Amatör Paket Radyo-; prensip olarak bir telsiz cihazı ve basit bir bilgisayarın 1200 baud hızında bir modem aracılığı ile yayın yapmasını sağlayan iletişim biçimidir . Cumhuriyet Bilim ve Teknik Dergisi'nin 479. sayısında ayrıntılı olarak anlatılmış olan bu sistem, 9600 ve daha yüksek modem hızlarında ve
UHF ve daha yüksek frekanslarda da kullanılabilmektedir. Amatör telsiz istasyonları, AMPR sistemleri ile Internet'e bağlanabilir, elektronik posta alabilir/atabilir, dosya transferi yapabilir ve WWC -World Wide Convers- olarak bilinen görüşme kanallarına bağlanarak dünyanın çeşitli ülkelerindeki amatör telsiz istasyonları ile direkt görüşme yapabilir. Benzer şekilde; Amatör Paket Radyo istasyonlarının oluşturduğu BBS -Bulletin Board Service- sistemleri ile HF, VHF ve UHF bantlarındaki amatör frekansları kullanarak, İnternet erişimine gerek kalmadan, telsizle dünya çapında haberleşme yapmak, elektronik posta göndermek, bülten yayımlamak ve okumak mümkündür.
ANTRAK, yaklaşık 10 yıl önce Türkiye'de ilk AMPR denemelerini yapmış ve ODTÜ ile işbirliği yaparak Türkiye'nin ilk AMPR Internet Giriş Istasyonu'nu kurmuştur. Yaklaşık 5 yıldan beri hizmet vermekte olar ANTRAK/ODTÜ Internet Giriş Istasyonu, TA2KA çağrı işareti ile 144.625 Mhz. frekansındadır.
ortatif bir AMPR istasyonunun kuruluşunda gerekli olan temel donanım, ANTRAK tarafından afet durumlarında kullanılabilecek şekilde önceden hazırlanmıştı. Özel kutuda bulunan donanım listesi şöyleydi:
1. Laptop bilgisayar. 486 işlemciye sahip LCD ekranlı cihaz. (386 hatta 286 işlemci bile yeterli olurdu.)
2. 12 Volt Jel Akü ve bilgisayara besleme kablosu. (Bölgede elektrik kesintisi olduğu için, laptop'un kendi bataryasını şarj etmek imkanı olmayacak. Bu ise, dışarıdan besleme ihtiyacı doğuruyor.)
3. ANTRAK yapımı 1200 baud RF modem ve bağlantı kablosu. (Bu bağlantı kablosunun ucunda VHF telsiz cihazına ve bilgisayarın Com Port'una girecek uygun konnektörler olmalı. Modem çıkışı ile bilgisayar Com Port girişi birbirine uymuyor ise kutuda mutlaka adaptör bulundurulmalı.)
4. VHF el telsizi -ICOM/O2E- (Herhangi bir marka veya model olabilir. 4 Watt çıkış prensip olarak yeterlidir.)
5. 12 Volt Jel Akü ve VHF cihaza besleme kablosu. (Cihaz uzun süre kullanılacağı için kendi bataryası kesinlikle yetersiz kalacak. Ayrıca 7.2 Volt batarya yerine 12 Volt Akü beslemesi ile cihazın çıkış takati artmış olacak.)
6. Anten kablosu ve portatif anten. yapımı portatif 1/4 boyutlu anten ve 8 metre kadar RG 58 kablo. (VHF el cihazının üzerindeki anten yetersiz kalıyor. Bu nedenle uygun bir noktaya kurulacak hafif, yüksek kazançlı, SWR -Standing Wave Ratio- ayarı düzgün, portatif bir antene ihtiyaç var.)
7. Jel akülerin yetersiz kalacağı durumlarda çevredeki otomobil akülerinden besleme yapılabilmesi için 30 metre kadar besleme kablosu ve konnektörler.
8. Portatif antenin kurulabilmesi için ince naylon ip.
***ALINTIDIR.