Yusuf bey,
yönetmelık ıle kımseye ceza veremezsınız..
haklısınız, böyle bir ima yok ancak yönerge ve yönetmelikler de bir kanunu esas alarak anlaşılmasını ve uygulamayı kolaylaştırmak için çıkarılmışlardır. Ceza-i müeyyide de esas ceza kanunudur. Hangi maddede ne işlem yapılacağını sağolsun Hakan bey örnek vererek yazmış ancak burada tartışma gereği duymuyorum. Ceza, burada sorulan soruya zaman ayırıp cevaplama cihetine giden, tavsiye ve doğru yolu göstermeye çalışana değil işleyene ve işlemekte ısrar edene verilir. Bu da kendi meseleleridir. İster uygular ister uygulamaz hür iradesi ile işlenecek emelin hukukli boyutta bir karşılığı varsa bunu da yargılamak bize düşmez.
Telsiz/silah örneği adı üzerinde açıklamaya yardımcı bir örnektir ve bu sebeple yazılmıştır. Beğenilmemiş olabilir, saygı duyarım ancak beğenilmemesi sonuca direk etki etmeyecektir.
Mehmet bey, "üstad" kelimesini amatör olduğum için üzerime almıyorum, ortaya taş atmak ya da bir imada bulunma niyetim yok. Düşüncemi hoşnut olmadığım konu hakkında açık ve isim, kişi, yer adı da belirtecek şekilde yazma cesaretim olduğu için buna gereksinim de duymadım. Elbette macazi anlamda kullanılmıştır.
Konu istediği kadar derin olsun, istediği yere çekilsin. Medeni şekilde tartışıldığı sürece kimse bu sularda boğulmaz. Bırakın zemine kadar insin. Açıkçası her tartışmada 10 mesajda bir bu tür ikazları almayı çocukça bulduğumu ifade etmek isterim. Konu soranlarla cevaplayanlar arsında olduğu müddetçe dağılmaz, zamanla yoluna girer en sonunda ya soran kişi hiç bir cevaptan tatmin olmaz istediğini yapar ya da tavsiyelere uyar doğrusunu yapar. Tercih kendisinindir.
Lisans olmadan çıkış yapmak tabii ki iyi değil ve suçtur.
Bu mesajınızda asıl olması gerekenin pekala farkında olduğunuzu ifade etmişsiniz zaten.
Ama bir konununda bu kadar dallandırıp budaklandırmanın da bir anlamı olmadığını düşünüyorum çünkü; buraya yazdığınız tüm yazılar google böcekleri tarafından bulunuyor.
Google böcekleri botlara forumu açarsanız, SEO uygulamasını aktif ederseniz pekala gelip, bulurlar benim açımdan sorun değil, bu uygun olmayan davranış ve yazılar yazanın sorunu.
Adam linsansı olmadan dinleme yapmadan nasıl öğrenecek nasıl konuşulduğunu ve konuşmaları buda ayrı bir konu.
Katılmıyorum. Öğrenme olgusu sadece amatörlüğe heves veya sınava çalışmakta değil bana göre. Bunlar sadece heves ve sınava hazırlık için olabilir. Asıl öğrenme kısmı lisans alınıp amatör olmaya hak kazanıldığı andan itibaren başlamakta, bir ömür boyu da devam etmekte. Bu açıdan baktığımızda ister bir yıllık amatör olsun isterse 20 yıllık amatör olsun ikisi de öğrenme ve kendisini geliştirme aşamasında olan birer öğrencidir aslında.
"Silah/telsiz" benzetim örneğini beğenmediniz gerçi ama bir örnek daha vereyim. Şöyle bir eğitimin yasal zemini olabilir mi?
Araba öğrenmek ve ehliyet almak istiyorsunuz. Ancak araba sürmeyi öğrenmek için ehliyete gerek duymadan araca binip trafikte talim yapıyorsunuz.
Aslı ve olması gereken nedir? Sürücü kursuna gidip bu amaçla ayrılmış özel pistlerde ya da simülatörlerde eğitim almak, psikoteknik testten geçmek ve ehliyet sınavından sonra belge alarak trafiğe çıkmaktır.
Amatörlükte de bunun da bir kuralı var. Sınava hazırlık için veribankalarına kolayca ulaşabilirler. Telsiz nedir, nasıl bir şeydir, nasıl mandala basılır da konuşulur? diye merak eden bunu önce getirtip kullanmak yerine, gider bir amatör istasyona veya bir radyo amatörünün yanına eğitim maksatlı kısa süre için amatörün nezaretinde kullanır.
Daha ne denilebilir ki? "Kişi yok arkadaşım inaım inad ben kullanırım" derse buyursun kullansın. Ama bu konuyu iredeleyen amatör olmayan bir arkadaşımız ise ve kendisine yardımcı olmak isteyen de radyo amatörleri ise lütfedip dinlemesinde ya da en azından bir kulak kabartmasında fayda vardır diye düşünüyorum.