0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bu anteni bu hafta montajını tamamlayarak deneme imkanım oldu,kablo olarak 16.20 metre boyunda 2,5 luk nyaf kablo ve 1:9 unun kullandım.Güney batı yönüne yere yaklaşık 65 derece açıyla inverted vee anten gibi montaj yaptım,1 metre boyundaki galvanizli topraklama kazığı kullanarak toprakladım.Cihazım Yaesu ft-450.Telsizin dahili anten tüneri ile anten 40 metre harici diğer bantlarda gayet verimli çalıştı.Hatta 27.215 frekansında de bile swr çok düşük 1:2 civarında.40 metrede dahili tuner yerinden bile kıpramadı,harici tuner olsaydı acaba sorun çözülürmüydü diye düşünüyorum.
Tez vakitte çatıya çıkmanız dileklerimle. En kötü ihtimalle RF hattınız 15m den az olmayacak. Kablo seçimi konusunda biraz hassas davranmanız gerekecek gibi. Malum kayıp meselesi.
HF te kablo boyu çok kritik değildir, v/uhf ile karşılaştırınca kayıplar çok düşük kalıyor.RG213 ayarı bir kablo lineer ile bile rahat çıkış yapmanızı sağlar. düşük güç olsa RG58 bile iş görebilir o derece.bandın ortasını alayım dedim (ki alt frekanslarda kayıp çok daha az)15 MHz için 15 Metre rg 58 de kayıp 0.7dB. Yani 100W cikisiniz 85W cikiyor antendenaynı şartlar rg213 için olduğunda 0.3dB kayıp ve antenden çıkan 91Watt oluyor.Bu kadar değer farkı karşı tarafın s metresinde hissedilir bir oynama bile yapmayacaktır.
Başlatan TA3ILS
Başlatan TA3DN
Başlatan TA3BQ
Başlatan TA2AOG (SK)