besyom2 hayirli aksamlar, bende senin gibi mayis ayinda sinavda olucam nasipse. ozellikle teknikte takıldığını soylemissin . Elektrik elektronik konusunda temel olarak bilgi sahibi isen eski formul ve kurallari hatirlaman yerinde olacaktir. Suan ben sadece formulleri hatirlamaya calisiyorum ancak ilk kez bile karsilasmis olsan dahi aslında cokda karışık degiller.
Ben nacizane çalıştığım şekli açıklıyayım sana. Oncelikle devre elemanları ve baglanti sekilleri icin kendine birer kart olustur. Kart derken bildigin bir a4 kağıt veya yanında taşıyabileceğin bir karton bahsettigim sey.
Her devre elemanı için temel bilgileri bu kart veya kağıda işle . Örnegin direnc , kapasitör (kondansatör) gibi . Keza bobin, balun, anten gibi baglanti elemanlarınıda aynı sekilde tasnifle ve her biri icin bir kart ac bilgileri bunlara isle.
örnek 1 Direnc,
nedir ? ne işe yarar ? Temel olarak akım filtresidir. (elektronların geçişini engeller). Aynı zamanda yüksüz devrelerde akım cekici olarakta kullanılabildigi gibi ısınmak amacıyla da kullanılabilir. Devrelerde gecikme sureclerini ayarlamak , yük seviyelerini dengelemek, filtrelemek içinde kullanılır." R " ile sembolize edilir. Birimi ohm veya omega işareti ile "Ω" gösterilir. Az ohm düşük engeller, çok ohm yüksek engeller. 1k ise 1000, 1m ise 1.000.000 ile çarpılır.
renk kodlaması nedir ? renklerin manası nedir ? okuma sıra ve şekli nedir ? 4,5,6 renk kodlama tipleri , siyah = 0, kahverengi = 1 , kirmizi = 2 gibi
Tolerans nedir ? ne yuzdelikleri vardir %5, %10 gibi. %10 toleranslı 1kΩ'luk bir dirençte direnç esas degeri 900-1100 Ω arasında oldugu icin toleransı +- %10'dur.
seri baglantida toplam direnc Rtop = R1 + R2 ... Rn'dir.
paralel baglantida toplam direnc Rtop = (R1 x R2 ) / (R1 + R2) 'dir.
vs , vs gibi
Bu sekilde bilgilerin derli toplu ve hep yanında olur. Keza üstatların forumda hazırlamış oldugu çözümler süper bir yardımcı. Ancak ben sürekli çözümlü testleri degil özellikle çözümsüzleri kendim cozerek test çalışıyorum. Çözemediklerimin çözümlerinin nasıl yapıldığını kopya çekiyorum .
Umarim bir fikir vermistir. simdiden hepimize başarılar.