SORU 1 ) Greenwich’de tarih 12 Haziran 2006 Salı ve saat 23:30 iken 25 derece doğu boylamında bir yerde tarih ve saat nedir?
a) 12 Haziran 2006 Salı, saat 21:30
b) 11 Haziran 2006 Salı, saat 20:30
c) 13 Haziran 2006 Çarşamba, saat 01:10
d) 12 Haziran 2006 Salı, saat 01:20
Tarih ve saat hesaplamalarında her bir boylam derecesinin arası 4 dakikadır.Sorulan yer doğuda ise ekleriz batıda ise çıkarırız.
25 derece, 25 x 4 = 100 dakika eder.
100 dakika 1 saat 40 dakika demektir.
Verilen yer doğu boylamında olduğu için Greenwich’ e nazaran tarih ve saat olarak ilerde demektir.
23:30 ‘ a 1 saat 40 dakikayı eklerseniz = 25:10 dakikaya ulaşırsınız.Bundan 24:00 saati çıkarırsanız doğu boylamındaki yerde saat 01:10 dur..Gün Çarşambadır..Çünkü Salı gününü 01 saat 10 dakika geçmiştir.Yani Çarşambaya girmiştir ve 13 Haziran olmuştur.
Doğru cevap (c) şıkkıdır.. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORU 2 ) RST raporunda okunabilirlik karşı istasyona 5 olarak bildirildiğinde ne anlam ifade eder?
a) Kısmen okunuyor b) Zor okunuyor
c) Mükemmel okunuyor d) Hiçbiri
RST raporları Okunabilirlik ( Readability) , Sinyal şiddeti ( Signal strength), Ton ( Tone ) olmak üzere üç bölümlüdür.
Okunabilirlik ( Readability) raporları 5 adettir ve 1 den 5’ e sayılarla ifade edilmektedir,
1 – Sinyaller okunamıyor,
2 – Sinyaller güçbela okunabiliyor. Ancak bazı kelimeler zaman zaman anlaşılıyor,
3 - Sinyaller epeyce zor okunuyor,
4 – Sinyaller zorluk çekilmeden okunuyor,
5 – Sinyaller mükemmel okunuyor.
Son zamanlarda RST kısaltması amatörler arasında RSQ olarakda kullanılıyor ve Q harfi "Quality", yani yayın kalitesi olarak belirleniyor.
Karşı istasyona okunabilirlik 5 olarak verildiğine göre alınan sinyaller mükemmel okunuyor.
Doğru cevap ( c ) şıkkıdır.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORU 3 ) Herhangi bir amatör bantta dinleme yaparken karşı taraftan “Burası TA2CP” gibi bir çağrı duyduğunuzda bu çağrının aşağıdaki merkezlerden hangisinden yapıldığını anlarsınız?
a ) Ankara b) Aydın c) Adana d) Artvin Amatör bölge numaralarını gösteren bir Türkiye haritası edinmeli ve buradan bölge numaralarına çalışmalısınız.
TA2CP 2. bölgeye ait bir çağrı işaretidir. .Şıklarda verilenlerden Ankara 2. bölgededir.O halde çağrı Ankaradan yapılmıştır.
Doğru cevap (a) şıkkıdır.Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORU 4 ) Telsiz-telgraf haberleşmesinde QTR kısaltması aşağıdaki sorulardan hangisini ifade eder?
a) Hangi bölgedensiniz?
b) Saatiniz tam olarak kaçtır?
c) Bana çağrı adınızı verir misiniz?
d) Nasıl anten kullanıyorsunuz ? Q işaretleri veya Q kodları olarak belirtilen işaretler kısaltma işaretleri olup genel olarak CW çalışmalarında kullanılırlar.Çok fazla sayıda Q işareti vardır ancak bunların bazıları devamlı kullanılırlar.Bu konuda listeler vardır.bu listelerden edinmeniz ve çok kullanılanları ezberlemeniz gerekecektir..
QTR kısaltması “Saatiniz tam olarak kaçtır?” anlamında kullanılır.
Doğru cevap (b) şıkkıdır. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORU 5 ) Amatörlerin belirli zamanlarda yaptıkları yarışmaların (Contest) gayesi nedir?
a) Amatörlerin hoşça vakit geçirmeleri
b) En kısa zamanda mümkün olduğu kadar çok istasyonla QSO yapmak
c) Amatörlerin cihazları ile ilgili bilgi alışverişi
d) QTH locater saptaması Amatörlerin yaptıkları müsabakaların (Contest) gayesi en kısa zamanda mümkün olduğunca çok amatörle QSO yapmaktır..Bu bir yarışmadır, kim daha çok ve hızlı çalışırsa o kazanır.Heyecan verir, zevk verir, mutluluk verir, bol miktarda QSO kartı alır ve gönderirsin. Hepsi bu.
Doğru cevap (b) şıkkıdır.Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORU 6 ) Amatör telsiz çalışmalarında CW kısaltmasının anlamı nedir?
a) Frekansın dalga boyu b) Geriye dönen güç
c) Çıkıştaki kazanç d) Devamlı dalga CW = Continious wave = Devamlı dalga demektir.
Devamlı dalga bir maniple ile mors alfabesine uygun olarak gönderildiğinde karşı taraftaki amatör bunu yine mors alfabesine göre gelen işaretlerden harflere dönüştürerek CW işaretlerini yani muhabereyi ( QSO’yu) anlaşılır duruma getirir.
Doğru cevap (d) şıkkıdır -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORU 7 ) Pile-up (yığılma) terimi radyo amatörlüğünde ne anlama gelir?
a) Radyo amatörünün çıkış yaptığı yerin iyi durumda olduğu
b) Çağrı yapan bir amatörün o frekanstaki diğer amatörler tarafından QSO yağmuruna tutulması
c) Çağrıyı alan istasyonun karşı istasyona cevap vermeme durumu
d) Hiçbiri Pile-up terimi, çağrı yapan istasyonun nadir olarak çalışan veya uzak mesafedeki bir istasyon olması sebebi ile çağrıyı alan her amatörün bu istasyon ile QSO yapmak istemesi durumunda meydana gelen yığılmadan kaynaklanan durumun adıdır.
Doğru cevap (b) şıkkıdır ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORU 8 ) Radyo haberleşmesi yapılırken kullanılan kısaltmalardan AR kısaltması neyi anlatır?
a) Yayın tekrarı b) Yayın başlangıcı c) Yayın sonu d) Genel yayın
Mors çalışmalarında en çok kullanılan kısaltmaların listesine bir göz atmanızda yarar var.Bunlardan AR kısaltması göndermenin bittiğini bildiren bir kısaltmadır.Yani yayının devam etmeyeceğini bildirir.Yayın sonu anlamına kullanılır.
Doğru cevap ( c ) şıkkıdır -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORU 9 ) Radyo haberleşmesi yapılırken kullanılan kısaltmalardan CQ kısaltması ne amaçla kullanılır?
a) Yakında bulunabilecek istasyonları uyarmak için
b) Bütün istasyonlara genel çağrı yapmak için
c) Yalnızca bir istasyona çağrı için
d) Karşıdaki istasyonla görüşmeyi tekrarlamak için Hem CW hemde SSB çalışmalarında CQ çağrısı tüm istasyonlar için genel çağrı anlamına gelir.CQ nün arkasından kıta ismi “ CQ Asia “ , bölge numarası “9.bölge istasyonları “, DX “Uzak mesafe istasyonları yani çağrı yapanın kendi bölgesinin veya kendi ülkesinin dışındaki amatörlere yaptığı çağrı”, bunların dışında karşı istasyonun çağrı işareti eklenerekde “ TA3CY burası TA3BQ “ yapılabilir.Cevap verirken bunlara dikkat etmek gerekir.
Doğru cevap (b) şıkkıdır-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORU 10 ) IARU Region-1 düzenlemesine göre aşağıdaki frekanslardan hangisinde FM modunda haberleşme yapılması hatalı olur?
a) 144.425 MHz b) 144.010 MHz c) 145.775 MHz d) 145.250 MHz IARU Region-1 frekansları düzenlemesinde 144.010 MHz frekansında FM modu ile haberleşme yapmak hata olur.
Doğru cevap (b) şıkkıdır. Özhan Önder TA3BQ Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=1177.0