Bir üstteki mesajda yazdigim LFA anten'in çatıdaki halini daha yeni çekebilme firsati buldum.
Burada da paylaşayım dedim.
Yeni başlayan arkadaşlar için, bu antenin kullanım amacı VHF üzerinden DX (uzak mesafe) haberleşme yapabilmek.
Uzak derken Komşu ilçe komşu il hatta komşu ülke değil
Aydan yansıtarak (Bkz: EME) dünyanın herhangi bir yerine ulaşabilmek.
Tabii ki antenin yüksek kazancını göz önüne aldığınızda çevre iller düşük güüçlerle bile çok rahat görüşülebilir hale gelebilir.
Antenlerin duruşu ile iligli önemli bir noktaya parmak basmak istiyorum.
Antenler yatay duruyor. Yani horizontal polarizasyon.
Bu duruş diğer VHF DX istasyonları ile görüşebilmek için gerekli.
Ancak amacınız amatör rölelere erişmek ise, röle antenleri Vertikal durur yani antenin yatay değil dikey durması gerekmektedir.
Yanlış polarizasyon yaklaşık 20dB kayba sebep olmaktadır yanlış hatırlamıyor isem.
Bu da çok ciddi bir rakam.
Bu da yine yeni başlayanlar için yeni bir araştırma maddesi anten polarizasyonu...
Peki niye DX konuşmak isteyenler horizontal polarizasyon kullanıyor derseniz, insan yapısı gürültüler vertikal polarizasyonda yayılır. Bu yüzden antenin horizontal durması gürültü seviyesini oldukça azaltır.
E madem öyle niye rölelerimiz vertikal derseniz, bu biraz da fiziki zorunluluk. Rölenin 360 dereceyi duyması beklenir. sinyal yayılımı göz önüne alındığında vertikal bir anten bu paterni yakalabilir.
Bir de el cihazlarınızın antenlerini düşünün.
Anten dik durmak yerine yan dursa kullanım açısından zor olurdu.