Gönderen Konu: AM RADYO ALICIDA BOBİN SARIM SAYISI KAÇ OLMALI?  (Okunma sayısı 11479 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı TA1TD

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 12
  • TA1ATD
  • İsim Soyisim: Tezcan Delibay
AM RADYO ALICIDA BOBİN SARIM SAYISI KAÇ OLMALI?
« : 23 Şubat 2011, 21:57:41 »
Merhabalar,
AM bir alıcıda (yada FM) genelde bobin sarım sayıları azaltıldığında frekans yükseliyor. Peki başka bir kat üzerinde değişiklik yapmadan sadece bobin sarım sayısı azaltılarak max. ne kadarlık bir frekans artışı sağlanabilir.
Örneğin bir CB AM alıcı sadece bobin sarım sayısı ile oynayarak kabul edilebilir bir kalitede kaç MHz e kadar çıkarılabilir.

teşekkürler

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=1109.0
« Son Düzenleme: 02 Kasım 2011, 13:50:01 Gönderen: TA3CY »
TA1ATD

Çevrimdışı TA3CB

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 18
  • İsim Soyisim: Mehmet Gültekin
Ynt: AM radyo alıcıda bobin sarım sayısı?
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2011, 00:32:32 »
CB AM Alıcı da modifiye yapmak istiyorsun.Peki frekansı nasıl değiştirmeyi düşünüyorsun.(PLL)   Gelelim soruna.CB alıcının bobin spir sayısıyla oynamak yerine o bobine paralel kondansatörü trimer yaparsan (bobinin endüktans değerine göre değişmek kaydıyla)Tahmini 20ile 30mhz arasında değişme olur.Fakat en önemli konu Almak istediğin frekansı nasıl elde edeceksin.malum CB ler pll devreli.Onu anlıyamadım.kolay gelsin.73
KORSAN

Çevrimdışı strange100

• Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • İsim Soyisim: murat kosar
Ynt: AM radyo alıcıda bobin sarım sayısı?
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2011, 12:29:18 »
kardeş meraba öncelıkle eskıden bende cb kullanıyordum 90 lı yıllarda 2 arkadş  cb uzerinde denemeler yaptık senın konuya tam cevap degıl ama pll devresındekı kiristali çıkardık bır ayagı devrede bır ayagını bır trimer kondansatörden gecırdık. trimeride gerekırse bloke edecegımız bır sviç bagladık yanı ıkı ayagını bır svice bagladık yanı gerekırse trimer devre dışı olucak yada devrede olucak svic in konumuna göre. aynını arkadasda kendı telsızınde yaptı. sonra söz gelimi ıkımızde 2. kanalda buluştu sonra o sesı yok olana kadar trimerle oynadı ve yok oldu ve daa sonra geldı yanı trimeri devre dışı yaptı sonrada bn sesım yok olana kadar bı ayar cektım trımere. böylece ıkımızde  buçuklu kanallara girmiş oldun yanı  cb de 1.5 yada 2.5 şimdı hatırlamıyomda 10--15 kanal bucuklu kanallarımız olmuştu  bız ordan konuşurken bızı kımse duyamıyordu:)))

Çevrimdışı TB3BAK

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 15
  • İsim Soyisim: AHMET AK
Ynt: AM RADYO ALICIDA BOBİN SARIM SAYISI KAÇ OLMALI?
« Yanıtla #3 : 02 Kasım 2011, 22:03:16 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
kardeş meraba öncelıkle eskıden bende cb kullanıyordum 90 lı yıllarda 2 arkadş  cb uzerinde denemeler yaptık senın konuya tam cevap degıl ama pll devresındekı kiristali çıkardık bır ayagı devrede bır ayagını bır trimer kondansatörden gecırdık. trimeride gerekırse bloke edecegımız bır sviç bagladık yanı ıkı ayagını bır svice bagladık yanı gerekırse trimer devre dışı olucak yada devrede olucak svic in konumuna göre. aynını arkadasda kendı telsızınde yaptı. sonra söz gelimi ıkımızde 2. kanalda buluştu sonra o sesı yok olana kadar trimerle oynadı ve yok oldu ve daa sonra geldı yanı trimeri devre dışı yaptı sonrada bn sesım yok olana kadar bı ayar cektım trımere. böylece ıkımızde  buçuklu kanallara girmiş oldun yanı  cb de 1.5 yada 2.5 şimdı hatırlamıyomda 10--15 kanal bucuklu kanallarımız olmuştu  bız ordan konuşurken bızı kımse duyamıyordu:)))
Güzel bir çalışma olmuş...Ancak bir sorum olucaktı.Buçuklu kanallara indiğinizde biri kanalları tararken hiç denk gelmiyor muydu ? Malum şu an cihazlar çok gelişti Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı strange100

• Sitenin Sahibi
  • *
« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2011, 22:08:16 »
ıkı kişi yapıcaksınız ikinızde telsizlerınızın kritalıne seri bırer trimer takıcaksınız  başkaları sızı buçuklu kanaldayken duyamaz  telsizinizde kanal 2 gösterıyodur mesela ekranında ama siz 1.5 kanalındasınızdır  kimse duyamaz

Çevrimdışı TA3CB

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 18
  • İsim Soyisim: Mehmet Gültekin
« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2011, 22:45:55 »
Beyler kolay gelsin.Bizde o yaptığınız işleme ara kanal derlerdi.Herkez duyamaz ancak jakson gibi frekans kaydırma imkanı olanlar dinleye bilir.Tabi yakınsa vede sizin kanalı biliyorsa. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Çevrimdışı TB3BAK

• Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • Bu Mesajı : 15
  • İsim Soyisim: AHMET AK
« Yanıtla #6 : 02 Kasım 2011, 22:48:08 »
Bu durumda dinleme olayı zorlaşmış oluyor ..
Boş bir zamanımda ucuz 2 tane cb telsiz alıp deneyeceğim.

Çevrimdışı strange100

• Sitenin Sahibi
  • *
« Yanıtla #7 : 02 Kasım 2011, 22:54:10 »
banada 2. el president lazm  kimde varsa benle baglantı kursun saygılar

Çevrimdışı strange100

• Sitenin Sahibi
  • *
« Yanıtla #8 : 02 Kasım 2011, 23:26:10 »
cb dıl ama size bır anımı anlatım kucukken acaba bır radyo alıcısı verıcıye dönuşrmu dıye düşünmustum .daa transistör ölcemezken ve ölçu aletım de yokken. ve kucuk bır orta dalga uzundalga radoyo bunlarda marka solidstate mıydı neydı
 osilatör transistörunun kollektörune 1 metre gıbı bır tel baglamıstım radyonun çıkışını transıstörun emıterı yada beyzı şimdi tam hatırlamıyorumda bı kondansatörle 100 nf gıbı bagladım. ozaman sadece tabanca havyam vardı başka bır el radyosundanda  bızım bu uzun yada orta dalga verıcısını dınledım çalıştı sonra telı uzattım 10 metre gıbı anten oldu yere paralel. radyonun çıkışı mikrofon kuvetlendırıcısı oldu hoparlorıude mikrofon

Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

exclamation
Türkiye Genelinde Amatör Telsizci Sayısı

Başlatan TA1AOT

1 Yanıt
2625 Gösterim
Son İleti 01 Ağustos 2014, 11:09:32
Gönderen: TA4ACV
xx
Antrak Temmuz 2011 Sayısı Çıktı

Başlatan TA3V

4 Yanıt
5641 Gösterim
Son İleti 07 Temmuz 2011, 16:12:10
Gönderen: TA2AHW
exclamation
FORTY 40M QRP İçin MUAYYEN BOBİN ARAYANLARA...

Başlatan TB5X

3 Yanıt
7150 Gösterim
Son İleti 16 Şubat 2012, 19:08:19
Gönderen: TB3BAK
xx
Mobil anten bobin kısmı için yardımcı olurmusunuz?

Başlatan TA2IKY

4 Yanıt
3600 Gösterim
Son İleti 15 Aralık 2012, 01:05:07
Gönderen: TA2IKY
clip
ADÜ RADYO VE RADYO AMATÖRLERİ TOPLULUĞU

Başlatan TA4AKC

10 Yanıt
10518 Gösterim
Son İleti 10 Eylül 2012, 07:30:40
Gönderen: TB1BHG