Gönderen Konu: Mika Kapasitörler Ve Türkiye'de Radyo Amatörlüğü  (Okunma sayısı 4060 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TB9COP
  • Ziyaretçi
Mica sığaçlar (kapasitörler), Dielektrik malzemesi mica olan idealize sığaç türlerindendir(4-9) Uygulamaya elverişili en iyi iletkenle en iyi yalıtkanı biraraya getirilmesi düşünüldüğünde  iyi bir seçim olmuştur.  Bu sebepten ötürü,  İdeal radyo frekans devrelerinde, özellikle de salıngaç (oscillator)'ların  titreşim devrelerinde en yüksek tercih için kullanılırlar. Isıl kararlılıkları gayet iyidir. Yüksek ısılarda iyi dayanıklılık gösterirler. Fakat, kullanım alanları kısıtlı, dolayısıyla  pahalı olduklarından elektronik piyasalarda da pek fazla sürümleri olmamaktadır.

Elektrik piyasasında geçmişte ütü rezistansı gibi parçalarda vaz geçilmez bir maddeydi. Şimdilerde rezistanslar bildiğim kadarıyla başka malzemelerden imal edilmektedirler. Micalar 10mmf ile 20nf arasında üretilirler ve sığa standartları da daha farklı olabilmektedir. Mika tabii bir malzemedir. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Mica sığaçlar iletken kısımları bakımından farklı olduklarından iki çeşit olarak üretilirler. Buna göre en yüksek kalitede olan bir mica, kondansatörde iletken malzeme olarak gümüş kullanılır. Gümüş gayet pahalı olduğundan incecik bir katman halinde mica plağın üzerine sürülür. Kondansatör kitabının, iletken yapraklarını karşılıklı uçlar olarak elde edebilmek için lehim gibi kaynaştırma malzemeler kullanılır. En azından geçmişteki Avrupa ve Amerikan standartları böyleydi.

Eski SSCB-ELORG un ürettiği kapasitörlerde Amerikan ve Avrupa standartlarına göre daha ilginç ve daha zor bir yöntem olduğu söylenebilir. Bu uygulamada kare veya dikdörtgen şeklindeki Mica nesnenin orta kısmına yine kare şeklinde daha küçük bir alan içerisine gümüş sürülüyor ve iletken, yaprakların ortasında bırakılıyordu. Uçları elde etmek ve dolayısıyla bunları kenarlara taşımak için, çok narin bakır ypraklar şeritler bu kare şeklindeki gümüş kısmın iki taraflı kademeli olarak üzerine kenarından değdiriliyor ve en sonunda dışarıya sarkıtılan yapraklar katlanıp metal bir kalıp içerisinde presleniyordu. Baskı  üzerine spiral şeklinde teller dolanıyor ve dışarıya alınıyor üzerine de dolgu malzemesiyle kaplanıyordu. Bazı üretimlerde bu tercih edilmemiş, çekirdek özel üretilmiş başka bir seramik kılıf içerisine alınmıştır.

Çok eski üretim Amerikan kapasitörlerinde kılıflarda  bakalit benzeri kılıflar kullanılmış Dirençlerdeki gibi renklerle kodlandırılmışlardır. Bazı mica sığaçlarda kılıf kullanılmadığı da olmuş balmumu malzemeyle kaplanmaları tercih edilmiştir.

 6.000-10.000 volt gibi çok yüksek voltajlarda Broadcast istasyonlar için üretilenleri silindir şeklinde imal edilir ve etrafları seramaik veya porselen malzemeyle kaplanır.  Küçük bir kavanoz büyüklüğüne denk gelen Silindirin iki yüzü 2N3055 Transistor kılıfının tabanının şekli gibidir.

Mica sığaçlar Türkiyede Radyo Amatörlüğü gibi bir uğraşının olmadığını  tanımlama açısından ilginç bir gösterge olmuştur. Türk piyasasında böyle bir malzeme tanınmamış ve hiç bir zaman satılmamıştır.

Burada, zamanında  beni çok gülümseten küçük bir hatıramı anlatıp yazıma son vereceğim. Yıllar önce MEB Okullarında öğretmenlik yapan bir hocamız, Pratik Elektronik adıyla bir kitap yazmıştı.  Kondansatörlerle ilgili kısımda her çeşit kapasitör için bir fotoğraf basmış sıra mica kapasitörlere geldiğinde meşhur Alman Wima firmasının ürettiği Poly-Ester tip bir kondansatörü Mica kondansatörün başka bir tipini  mika diye tanıtmıştı. Wima firması hiç bir zaman mica kapasitör üretmemiştir.

Ben iyi bir elektronik bilgiye sahip ve profesyonel bir elektronikçi değilim ama en azından basit bir Amatör olarak mica kapasitörleri biliyor ve osilatör devrelerinde kullanıyorum.

Osman Yıldırım
(Radyo Amatörü)
   


Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=2148.0
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2011, 00:11:03 Gönderen: TB9COP »


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler

Başlatan TA1HZ

14 Yanıt
16515 Gösterim
Son İleti 29 Ocak 2012, 19:19:15
Gönderen: TB2NCV
xx
GÜNEŞ PATLAMALARI VE RADYO AMATÖRLÜĞÜ

Başlatan TA2KB

2 Yanıt
4875 Gösterim
Son İleti 10 Temmuz 2012, 19:34:09
Gönderen: TA2MR
thumbup
RADYO AMATÖRLÜĞÜ TANITIM YAZISI TB1CMX

Başlatan TA3V

11 Yanıt
8193 Gösterim
Son İleti 14 Mart 2013, 12:01:31
Gönderen: TA3V
question
RADYO AMATÖRLÜĞÜ DERSİ ÜNİVERSİTEDE KALDIRILMIŞTIR!

Başlatan TA3GD

24 Yanıt
11381 Gösterim
Son İleti 01 Kasım 2011, 19:55:07
Gönderen: TB9COP
xx
TA AMATÖRLÜĞÜ İÇİN *RADYO AMATÖRLERİ DERNEĞİ* KURULDU

Başlatan TA3DP

38 Yanıt
29715 Gösterim
Son İleti 25 Aralık 2010, 09:39:57
Gönderen: TA1API