Gönderen Konu: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler  (Okunma sayısı 16514 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA1HZ
  • Ziyaretçi
Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« : 26 Ekim 2011, 11:42:04 »
Değerli Arkadaşlar,
burada paylaştıklarım tamamen kişisel görüşlerim olup her hangi bir oluşum-dernek-kurum vb ni kesinlikle bağlamamakta ve hedef almamaktadır.
Radyo amatörlüğü ya da amatör telsizcilik nedir? Amatör kelimesi her hangi bir işten maddi çıkar elde etmeyen, geçimini sağlamak için o işle uğraşmayan anlamı taşıdığına göre kendini geliştirmek, "egosunu ve hırsını" olumlu yönde tatmin etmek , haberleşme elektrik elektronik alanlarında yeni bilgiler edinmek isteyenlerin uğraştığı bir hobi olarak tarifi yapabiliriz. Kitabi daha pek çok tanım olabilir ama bence 1) Para kazanılmaması 2) bir şekilde tatmin olma 3)kişisel gelişim göz ardı edilemeyecek parçalarıdır. Radyo amatörlüğüne baktığımız zaman koskoca bir okyanus görmekteyiz. İngilizlerin ya da Amerikalıların "El Kitabı - Handbook" diye çıkardığı kitaplar bile binlerce sayfadan, 80-90 ayrı konu başlığından oluşmakta. Antenler ya da güç kaynakları Üniversitelerde Mühendislik fakültelerinde 1-2 semester süren derslerde işlenmekte. Bu kadar geniş bir yelpazedeki bilgilerin hepsine "amatör" olarak vakıf olmak hiç bir kişi için olası görünmemekte. Bu nedenle her amatör kendi özel ilgi alanına giren alan(lar)da çalışmalarını sürdürür. Bu her hangi birine diğerine göre üstünlük sağlamaz. Sen cw çalışmayı seversin, ben digital modları. Yahut sen acil durum afet haberleşmesi konusunda kendini yetiştirmeye çalışırsın, ben DXCC gibi diplomaları toplama peşinde koşarım. İnsan ömrü ne kadarına yeter tartışılır ama yukarıdaki 3 parça için çaba sarf eder dururuz.
Radyo amatörlüğüne yeni başlayacak arkadaşlar özellikle 17 Ağustos Depreminden sonra bu okyanusun bir körfezi olan Acil Durum Afet Haberleşmesi bölümünü daha çok görerek suya girdiler. Hatta bazı arkadaşlar "bu kıyıdan başka kıyı yoktur, denize sadece buradan girilebilir" gibi doğru olmayan bir görüşede sahip oldular. Bu benim kişisel gözlemim. Ben sadece buradan suya girerim kararını saygı ile karşılamama karşın SUYA SADECE BURADAN GİRİLİR / BAŞKA YERDEN DEĞİL söylemine şiddetle karşı çıkıyorum. Okyanusun daha pek çok kıyısı var ve her yer tertemiz kumsal!!
Hiç kimse haberleşemediğinde bile biz haberleşiriz sözü radyo amatörleri için oldukça doğru bir sözdür. İşin doğası gereği elektrik-elektroniğin pratik alanlarını iyi bilen bir amatörün yolda kalma ihtimali sıfıra yakındır. Bu haberleşme ister bir afet durumunda ister barış zamanı ücra bir yayla ya da adadan olsun tekniği iyi bilmeyi, pratik yapmış olmayı gerektirir.
Yaklaşık 3 yıldır Mahalle Afet Gönüllülerine haberleşme eğitimi veriyorum. Ana şablonu Kocaeli'ndeki Amatör arkadaşlarımızın hazırladığı  bir eğitim sunumu ile yaklaşık 2.5 st içerisinde "kaba bir haberleşme bilgisi" aktarmaya çalışıyorum. Burada derse ilk başlarken yaptığım bir espri var: Cep telefonlarınız çalışıyor mu? Evet ise ders bitmiştir, dağılıp istediğiniz gibi iletişim kurabilirsiniz!   Gerçek yaşamda da doğru olan bir durum! Eğer günlük, normal iletişim yolları açık ise (telefon-fax-internet vb) bizim radyo amatörü olarak acil haberleşmeci sıfatı ile müdahil olmamızı gerektirecek bir durum yoktur demektir.
Mahalle Afet Gönüllülerine PMR lar ile kendi mahalleri içinde nasıl haberleşebileceklerini gösteriyoruz ve ardından tatbiki olarakda "ellerinin alışmasına" çalışıyoruz. Niçin HF/data vb başlıkları detaylı işlemiyoruz? Sebebi basit: MAGların ihtiyacı yaklaşık 1x2km lik alana kurulu olan mahalleri içinde iletişim kurmaları. Bir MAGın valilik ile, yurt dışı yardım kuruluşları ile iletişim kurmasına gerek yok. Ama yurt dışına operasyona giden bir STK ya eğitime gittiğimizde Balkanlar- Afrika vb bölgelerdeki ekibimiz ile nasıl haberleşiriz sorusu ile karşılaşacağımız için HF/Data/uydu haberleşmesi olanaklarınıda anlatıyorum.
Afet Haberleşmesine yönelik ekipman listemi aşağıda sizlerle paylaşmak isterim. Arkadaşlarımız lütfen hatalı algılamasınlar, böbürlenme olarak değil, 1988'de ilk ehliyetimi aldığımdan bu yana yavaş yavaş toparladığım ve hala pek çok eksiğimin olduğu bir liste bu:
1. Jeneratör 2.2 kW yaklaşık 45 kg, 20 lt benzin bidonu
2. Uzatma kabloları 30m + 15 m
3. 6m lik portatif Al. direkler
4. İp çantası (yaklaşık 150m) ip
5. VHF-UHF çantası ( 1 adet VHF 1 adet UHF amatör cihaz+switch mode PS+ VHF ve UHF mag. mount anten+kontrol kalemi+izolaband)
6. HF çantası ( 1 adet HF-VHF-UHF cihaz+switch mode PS+datamodları için ara yüz+netbook+kontrol kalemi+izolaband)
7. Alet çantası (ölçü aleti-çekiç-cırt-sigortalar-tornavida vs)
8. HF için vertikal anten
9. HF için windom 42m
10. 25m lik RG-58 / Aircell kablo ve ara konnektörler

En temel eksiğim şu an NVIS anten. Bolu'ya bir adet TA1FR ile beraber götürdük. TA1KD/2 olarak çalıştığımızda windomla kıyaslama imkanı bulduk. 3.5 ve 7 MHz de NVIS ile yurt içi gayet güzel görüşürken windomda karşı istasyon gürültü eşiğini ancak aşmaktaydı. Yurt içi çalışmaya niyetlenen her arkadaşa kesinlikle öneririm, ne Yagi ne SteppIR, NVIS gibisi yok.
Papağan röleyi bir ara aktif hale getirmiştim ama sonra devre dışı kaldı. Aktiflemem lazım.
Cross band acil durumda ekipmanımın içinde yok, tedarik etmem lazım.

Bu ekipmanımın çoğunu son 10 sene içinde toparladım. Ne kadar para harcadığımı sormayın, sonra XYL duyarsa fena olabilir Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Daha toparlanması gereken bir sürü ekipman var. Radyo amatörlüğünün diğer pek çok yönünü (data modları, DXCC kovalama, contestler, APRS) gördükten sonra yalnızca afet haberleşmesine bağlı kalmanın tek bir koya demir atmış teknede tüm yaşamı sürdürme olarak kabul edince arada bir uğramak üzere diğer koylara yelken açtım. Yukarıdaki malzeme sadece afet haberleşmesi için değil amatörlüğün diğer tüm alanlarında da işe yarıyor. Dolayısıyla kaybım yok.
Radyo amatörlüğü boş vakitlerimin çoğunu "işgal "etse de fotoğrafçılık, turistik gezinmeler, "sağlam" yerlerde homini gırtlak çalışmaları gibi diğer uğraşlar olunca huzurlu bir yaşam sağlanmakta Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Radyo amatörü olmuş ya da niyetlenen tüm arkadaşlara huzurlu, mutlu ve sağlıklı günler dilerim
de TA1HZ   

Ek not:
1. Tecrübe yenilmiş kazıkların bileşkesidir.
2. Amerika'yı yeniden keşfetmek için yelkenli ile Batı'ya doğru açılmaya gerek yok, Atlas'ı açıp bakmak yeterli.
3. Bildiğini paylaşmazsan neyi yanlış bildiğini asla öğrenemezsin. Hepsini doğru biliyorum diyorsan ya çok az biliyorsundur ya da yanlışlarını görmüyorsundur.

Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=2075.0
« Son Düzenleme: 26 Ekim 2011, 13:45:30 Gönderen: TA1HZ »

    Çevrimdışı TA2NL

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ****
  • Bu Mesajı : 13
  • İleti: 492
  • Bilgiyi Paylaşmayacaksan, ÖĞRENME !
  • İsim Soyisim: Murat DEMİRTAŞ
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #1 : 26 Ekim 2011, 11:55:45 »
Merhaba,

Sayın TA1HZ yazınıza hayran kaldım, bizim tecrübesiz oluşumuzdan bu düşüncelere vakıf olamıyoruz. Siz bana bu yazıyla hem akıl hocası hem de tercuman oldunuz.
Çok Teşekkür Ediyorum.

Selamlar
Eski:TA1ADM Yeni:TA2NL
www.muratdemirtas.net.tr

    Çevrimdışı TB1BHG

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ****
  • Bu Mesajı : 23
  • İleti: 355
  • İsim Soyisim: Gökhan Köseoğlu
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #2 : 26 Ekim 2011, 13:20:23 »
 Sayın TA1HZ  Tevfik Aydın Kazancıoğlu'na  verdiği bilgiler için çok teşekkür ederken alınacak daha çok yol olduğunu da görmüş oluyorum.Tüm amatör arkadaşlara bu yöndeki çalışmalarında başarılar dilerim.
« Son Düzenleme: 26 Ekim 2011, 13:22:24 Gönderen: TB1BHG »
H.Gökhan Köseoğlu. KN41MF

    TA1AZE
  • Ziyaretçi
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #3 : 26 Ekim 2011, 13:59:41 »
tek kelimeyle mükemmel bir yazı ve düşünceler sonuna kadar katılıyorum.

    TB5BEI
  • Ziyaretçi
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #4 : 26 Ekim 2011, 14:51:26 »
Yapılan görüş paylaşımı için TA1HZ Tevfik beye teşekkür ediyorum.
TB1CMD Murat abiminde söylediği gibi bu tür tecrübe sahibi kişilerin görüşleri hem klavuz hem fikir oluyor.
Radyo amatörlüğü hakkındaki kendi görüşüm ise;
Amatör Belgesi alıp camia içerisine girdikten sonra gerek bilgilerim, gerek merakım gereksede hırsım dahada arttı. Gerçek birşey varki bu hobi olarak adlandırılan amatörlük gönül ve samimiyet işi. Fakat ne yazık ki, içinde bulunduğumuz bazı topluluklarda "Ne gereği var, Ne işine yarıyacak, Amatör oldunda ne oldu ?" gibi baltalayıcı sorulara maruz kaldığımızda verdiğimiz cevaplar yetersiz kalıyor. Çünkü, dikkat ediyorumki; Radyo amatörlüğüne verilen desteği yine camia içerisindeki amatörler ve konunun bilincinde olan bazı sivil kuruluşlar veriyor. Onun haricinde tanıtım, teşvik ve yönlendirme malesef kendi gördüğüm kadarı ile olumsuz. Şahsım adına bölgelerimizde yapılan duyuşmalar amiyane tabirle her nekadar geyik'ten öteye gitmiyor gibi olsada en azından cihazları kullandığımız, frekanslarda iletişim kurduğumuz, duyuşma yolu ile amatörlük hakkında yeni bilgilere ulaşabildiğimiz bir kapı ve bu kapının kapanmadan dahada nice kapılara açılmasını diliyorum.
Neler yapılabilir konusuna gelincede; Bazı bölgelerde bir mum gibi erimeye yüz tutmuş radyo amatörlüğünü canlandırma ve faliyetlere katılma adına yetki sahibi kişilerden teşvik, bilgi sahibi kişilerden paylaşım, tecrübeli kişilerden yönlendirmeler yapılmalı. Bölgelerimizde radyo amatörlüğü adına en yetkili kişiler veya şube başkanlarının öncülüğünde organizeler olmalı.
Örneğin bulunduğum il olan Adana'dan Mersin istikametine gezi amaçlı tren ile seyir halinde iken aklıma geldi "TCDD ile iletişime geçilse (şube başkanları aracılığı ile) bölgelerde herkez bağlı olduğu tren garı mıntıkasında örneğin 50/75/100 Km.'lik civarda TCDD'nin temin edeceği tanıtım kartı ile ücretsiz yahut indirimli ulaşım yapabilse, antenlerin olduğu yerlere, yahut bölgedeki amatörlere yüzyüze ulaşabilme imkanı olsa" diye düşündüm. Bence bu bir teşvik örneği olabilirdi. Tabi bu sadece o anlık bir fikirdi.
Bölge temsilcilikleri daha çekici, daha verimli, ve menfaat gütmeyen zihniyete sahip yöneticilerin desteğiyle daha iyi yerlere getirilmeli. Birlik beraberlik ve paylaşım şart. Samimiyet, saygı ve özveri şart. Henüz bu yıl Mayıs mezunu amatör olarak söyleyeceklerim şimdilik bunlardan ibaret.


73..

    Çevrimdışı TA1API

  • Sitenin Babası
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 22
  • İleti: 253
  • Bol DX ler
  • İsim Soyisim: Samim Akbulut
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #5 : 27 Ekim 2011, 07:49:27 »
Bilgiler ve deneyimler için teşekkür ederiz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap / Eski:(TB1CPI)

    Çevrimdışı TA3CB

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 18
  • İleti: 569
  • İsim Soyisim: Mehmet Gültekin
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #6 : 28 Ekim 2011, 21:46:08 »
Aydın bey.Teşekkürler.Nelerin gerekli olabileceğini vede olması gerektiğini çok güzel anlatmışsınız.73.
KORSAN

    Karamollalar
  • Ziyaretçi
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #7 : 31 Ekim 2011, 08:20:21 »
Sayın TA1HZ.Önce selamlar sizinle fridrichshafen messesinte tanışma fırsatı bulup çok memnun oldum diğer değerli arkadaşlarımızlada aynı,yazdığınız bu yazı gerçekten Değerli Arkadaşlar,
burada paylaştıklarım tamamen kişisel görüşlerim olup her hangi bir oluşum-dernek-kurum vb ni kesinlikle bağlamamakta ve hedef almamaktadır.
Radyo amatörlüğü ya da amatör telsizcilik nedir? Amatör kelimesi her hangi bir işten maddi çıkar elde etmeyen, geçimini sağlamak için o işle uğraşmayan anlamı taşıdığına göre kendini geliştirmek, "egosunu ve hırsını" olumlu yönde tatmin etmek , haberleşme elektrik elektronik alanlarında yeni bilgiler edinmek isteyenlerin uğraştığı bir hobi olarak tarifi yapabiliriz. Kitabi daha pek çok tanım olabilir ama bence 1) Para kazanılmaması 2) bir şekilde tatmin olma 3)kişisel gelişim göz ardı edilemeyecek parçalarıdır. Radyo amatörlüğüne baktığımız zaman koskoca bir okyanus görmekteyiz. İngilizlerin ya da Amerikalıların "El Kitabı - Handbook" diye çıkardığı kitaplar bile binlerce sayfadan, 80-90 ayrı konu başlığından oluşmakta. Antenler ya da güç kaynakları Üniversitelerde Mühendislik fakültelerinde 1-2 semester süren derslerde işlenmekte. Bu kadar geniş bir yelpazedeki bilgilerin hepsine "amatör" olarak vakıf olmak hiç bir kişi için olası görünmemekte. Bu nedenle her amatör kendi özel ilgi alanına giren alan(lar)da çalışmalarını sürdürür. Bu her hangi birine diğerine göre üstünlük sağlamaz. Sen cw çalışmayı seversin, ben digital modları. Yahut sen acil durum afet haberleşmesi konusunda kendini yetiştirmeye çalışırsın, ben DXCC gibi diplomaları toplama peşinde koşarım. İnsan ömrü ne kadarına yeter tartışılır ama yukarıdaki 3 parça için çaba sarf eder dururuz.
buraya kadar dört dörtlük,lakin bundan sonrası illaki devlet desteği altında yapılması gereken hallerdir,onlarıda zaten dört dörtlük açıklamışsınız,dünyada amerikadan sonra enfazla amatörün olduğu almanyada bu afet konusu ki üye olduğum klüp'de hiç görmedim,bu devletimizin acizliğimidirki biz amatörleri daha işin başındayken mecbur edercesine kanun ve yönetmeliklerle yönlendiriyor!Peki bu amatörlüğü bağımsız olmadan nasıl geliştirmek lazım bu kadar zamana ve bütçeye bunun yukarıda belirttiğiniz gibi (Kırmızı yazı içinde)Sadece amatörlükle alakası yoktur.Yanlış anlaşılmasın sizlere karşı değilim bilakis siz ve sizler gibi bilgili okumuş heran aktif kültürlü iyi dil bilen hatta noktası virgülünü nerde ve nereye koyacak insanlarımızın yapması devlet tarafından desteklenen bağımsız ama sorumlu hesap verebilir kurumsallaştırmak gerekirse her şehrimizde olmalıdır,bu konunun öncesinde de başka bir konu altında yorumum aynıdır,belki daha fazlası vardır.
Ek not:
1. Tecrübe yenilmiş kazıkların bileşkesidir.
2. Amerika'yı yeniden keşfetmek için yelkenli ile Batı'ya doğru açılmaya gerek yok, Atlas'ı açıp bakmak yeterli.
3. Bildiğini paylaşmazsan neyi yanlış bildiğini asla öğrenemezsin. Hepsini doğru biliyorum diyorsan ya çok az biliyorsundur ya da yanlışlarını görmüyorsundur.

Aslında yorum yazmama gerek'de yokmuş ne güzelde açıklamışsın zaten  Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap bir gün''de ömrümüz''de eleştirmeden yorum yazmadan sensin bensin demeden olmayacak galiba,ne zaman öğreniriz dersiniz arkadaşlar bu bizlerin TUZU BİBERİ ŞEKERİ galiba Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap !

    TB9COP
  • Ziyaretçi
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #8 : 05 Aralık 2011, 19:29:26 »
Burada, ilk önce "Radyo Amatörlüğü" deyiminin, "Amatör Telsizcilik" deyiminden çok  daha farklı bir kavram olduğununun bilinmesi gerekiyor.
Radyo Amatörü, herhangi bir seviyede, elektro manyetik sistemler üzerinde, gönderici ve alıcı  devre tasarımları geliştiren araştırmacı bir kişiliktir.

Türkiye'de Radyo Amatörlüğü, geçmişte, devletin üst kademelerinde görevli askeri organlar tarafından, Türk halkının bu konuda kendisini geliştirmesi yasaklanarak bloke edilmiş ve sürekli  kendi vatandaşını kendisi için bir düşman ve tehlike nedeni  addeden bir zihniyet  taşımıştır. Bu gün de bu sebepten ötürü Türkiye'de "Radyo Amatörü" kavramına haiz kişiler yok denecek kadar azdır.

Telsiz cihazlarına meraklı, haberleşme metotları konusunda bilgi sahibi olan ve fabrikasyon imalatı cihazlarla amatör telsiz operatörlüğü yapan kimseler adına, Radyo Amatörlüğü" yakıştırması yapılmaktadır. Bu kişiler Radyo Amatörü değildir. Radyo Amatörlüğünün Esasında KEGM 'in verdiği  yalnızca bir yayın izin belgesinden ibarettir. Belgeye sahip olan kişi, Radyo Amatörlüğü faaliyetinde bulunuyor demek değildir.

Türkiye, hiç bir zaman RF sistemlerinin teşekkülünde kullanılan en önemli elemanlardan ne bir tüp ne de bir transistor geliştirememiştir.
Bu alanda yeterli bilgiye sahip personel de bulunmadığından, en basiti yakın sayılacak bir dönemde başlayan özel radyo yayıncılığında cihazlar ve mühendisler tamamen İtalyan menşeli olması konuya bir örnek teşkil etmesi açısından önemlidir.





 
« Son Düzenleme: 05 Aralık 2011, 23:57:40 Gönderen: TB9COP »

    Çevrimdışı TA8AKS

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 2
  • İleti: 127
  • İsim Soyisim: FATİH AKSU
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #9 : 25 Ocak 2012, 16:06:56 »
TB9COP'nın da dediği gibi amatör telsizcilik telsizi eline alıp QSO çekmek değildir.  Amatör telsizci "elektro manyetik sistemler üzerinde, gönderici ve alıcı  devre tasarımları geliştiren araştırmacı" dır.

    Çevrimdışı TA8AKS

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 2
  • İleti: 127
  • İsim Soyisim: FATİH AKSU
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #10 : 25 Ocak 2012, 16:10:25 »
Yeni bir amatör olarak sitede teknik konulara ağırlık verilmesini daha çok istiyorum. temel elektronik filan.

    Çevrimdışı TA2ANS

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ****
  • Bu Mesajı : 8
  • İleti: 335
  • NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE
  • İsim Soyisim: Nihat
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #11 : 25 Ocak 2012, 22:50:02 »
Sayın TA8AKS Fatih bey siz yeni amatörmüsünüz?
TA2ANS NİHAT SEBİT BOSTANCI/İSTANBUL

    Çevrimdışı TA8AKS

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • ***
  • Bu Mesajı : 2
  • İleti: 127
  • İsim Soyisim: FATİH AKSU
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #12 : 25 Ocak 2012, 23:20:21 »
Evet Nihat abi. Yeniyim.

    Çevrimdışı TB2PMH

  • Master of Comp. Analyst
  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 14
  • İleti: 538
  • Temeli Adalet olan Devletimiz Varola. MASTER
  • İsim Soyisim: Mehmet KİREÇOĞLU
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #13 : 26 Ocak 2012, 18:15:52 »
Doğru söylüyorsunuz amatör telsizcilik eline telsiz alıp konuşmak olmamalı bence de, ben bu konuda yeni birşey'e başladım.1 tane telsiz aldım içini açtım bakıyorum içindeki parçaları da ne nedir gerek internet, gerekse elektronikçiler olsun araştırıyorum. (Henüz amatörlere soramadım Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap ) her parçayı araştırıyorum.İnşALLAH ilerki günlerde de anten yapımına geçicem, TB5X Mehmet bey'in yaptığı antenler çok güzel ve faydalı.Bir yerlerden başlamak gerekiyor.Sınavlar başladı yoksa kendimi bu işe adayacam, ama elimden geldiğince öğrenmeye çalışıyorum.Bu site elektronik bilgisi bakımından oldukça iyi, yazılı olmasa bile şu nedir diye sorulduğunda hemen yanıt geliyor.
Telsiz Radyo Amatörleri Cemiyeti - TRAC Ankara Şube Başkanlığı

    Çevrimdışı TB2NCV

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 0
  • İleti: 2
  • İsim Soyisim: Şemistan MERMER
Ynt: Radyo Amatörlüğü Hk. kişisel görüşler
« Yanıtla #14 : 29 Ocak 2012, 19:19:15 »
         Radyo Amatörlüğü günümüzde eskiye nazaran daha iyi olanaklara sahip derlenip toparlanması halinde inanılmaz ufkların varlığından herkes mutlu olacak. Tabiki genel kurallarıyla belli kıstatslar içinde çalışmak gerekiyor ama insan merakı ve bu yolda bende varım diyerek kendini öne çıkarmasıyla bu alandada bir yeri olduğunu görecektir.
         Gölcük depremindeki iletişimin sağlanmasının yararı elbette önemlidir ancak biz bu konuda ne kadar geri kaldığımızı bu depremdede öğrenmiş bulunmaktayız. Birçok amatör sadece lisans taşır birçoğuda cihazı var kros yapmayı bilmez geriye kalanın sayısı fazla değildir. oysa bir çağrıyı kendinden uzağa aktarmak bilgi akışını sağladığını herkes bilir ama her amatör telsizci kendi telsizini tamir edecek ve telsiz fonksiyonlarını en iyi şekilde kullanacak bilgiye ve beceriye sahip olması gerekir diye düşünüyorum.
         Bu yolda yardımlaşmanın önemi büyüktür ve yardım kadar özveride çok önemlidir. kimse farklı düşünmediğini söylemez ama fazla bir mesafede alınmış olmadığını biraz bakınarak görmek mümkün.
         
 


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
GÜNEŞ PATLAMALARI VE RADYO AMATÖRLÜĞÜ

Başlatan TA2KB

2 Yanıt
4875 Gösterim
Son İleti 10 Temmuz 2012, 19:34:09
Gönderen: TA2MR
thumbup
RADYO AMATÖRLÜĞÜ TANITIM YAZISI TB1CMX

Başlatan TA3V

11 Yanıt
8193 Gösterim
Son İleti 14 Mart 2013, 12:01:31
Gönderen: TA3V
question
RADYO AMATÖRLÜĞÜ DERSİ ÜNİVERSİTEDE KALDIRILMIŞTIR!

Başlatan TA3GD

24 Yanıt
11381 Gösterim
Son İleti 01 Kasım 2011, 19:55:07
Gönderen: TB9COP
xx
Mika Kapasitörler Ve Türkiye'de Radyo Amatörlüğü

Başlatan TB9COP

0 Yanıt
4059 Gösterim
Son İleti 10 Kasım 2011, 21:40:03
Gönderen: TB9COP
xx
TA AMATÖRLÜĞÜ İÇİN *RADYO AMATÖRLERİ DERNEĞİ* KURULDU

Başlatan TA3DP

38 Yanıt
29715 Gösterim
Son İleti 25 Aralık 2010, 09:39:57
Gönderen: TA1API