Gönderen Konu: ANTEN SOHBETLERİ -9 YAGİ-UDA ANTENLERİ İPUÇLARI  (Okunma sayısı 12542 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
        ANTEN SOHBETLERİ-9          YAGİ-UDA ANTENLERİNDE İPUÇLARI      Yagi anten yapacak olanlara bu konudaki geniş literatürden bazı Hints ve Tips noktaları aktarmanın bir çok soruya cevap vermesi ve bazı kolaylıkları beraberinde getirmesi bakımından faydalı olacağını düşündüm.
    Yagi yapacak arkadaşların hangi band için olursa olsun 4 mm'den daha küçük çaplı eleman kullanmamalarını tavsiye ediyorum çünkü antenin radyasyon rezistansı uzunluğuna bağlı olmakla beraber, kullanılan elemanların λ/diameter orantısına da bağlıdır.

2 metre bandı için 3/16 inç = 4.76 mm'den daha küçük çaplı eleman ve metal olarak da çelik, pirinç, bakır tel kullanmamaları gereklidir.Elemanlar boom'dan yalıtılmış veya yalıtılmamış olması herhangi bir değeri değiştirmez  kazançta ve yönlendirmede bozulma olmaz..
    Eğer Sürülen -veya Beslenen de deniliyor- (Driven) eleman ortasından ayrık ise bu takdirde koaks kablo kullanılması için Hairpin veya Matching Rod beslemesi yapılmalıdır.Eğer yekpare Beslenen eleman kullanılıyorsa bu takdirde Gamma match veya besleme Balun'u kullanılmalıdır.
    Yagi elemanları orta kuvvette bir rüzgarda bile titreşim yaparlar.Birkaç yıl içinde boom'daki delikler genişler ve elemanlar boom içinde hareket ederler. Bu hareket alıcıda gürültü (Noise) meydana getirir.

Çok zaman boom ve eleman arasında meydana gelecek alüminyum oksid tabakası antenin orijinal değerlerini bozacaktır, çünki alüminyum oksit yalıtgan bir kimyasal bileşiktir.Bu sebebten boom ile elemanlar arasında elektriki temasın azalması Yagi_Uda anteninin rezonans frekansını değiştirir.Bu değişiklik antenin SWR değerini değiştirecektir.Bu da antenin yayın performansını bozar ve zamanla bu tip antenlerdeki yayın bozulmasının sebebi hatta komşulardaki TVI interferansı şikayetinin sebebi budur.
    Yagi_Uda antenlerinde elemanlar arası mesafeler , amatörün antenden beklediği göreve göre değişir. Antenden Azami kazanç, azami Front-to-back oranı ya da azami band genişliği tercihlerinize bağlıdır ve elemanlar arası mesafeleri ayarlayarak tercihinize göre bir anten yapabilirsiniz... Ayrıca anten empedansının transmisyon hattının karakteristik empedansına uygunluğunu da sağlamanız gereklidir..Bu perspektiften bakılınca bir Yagi_Uda anteninde Reflektör elemanının ayarlanması diğer elemanlardan çok fazla önemlidir.Burada Reflektör elemanının uzunluğu , sürücü elemana göre aralık mesafesi önem kazanmaktadır.Reflektör daima anten rezonans frekansının altında bir boyda ayarlanır.Yani boyu sürülen elemandan daima uzun olacaktır.Böylece antende endüktif reaktans gösterir..Direktör eleman ise daima rezonans frekansının üstünde bir frekansa göre kesilir.Yani boyu sürülen elemandan daima kısa olacaktır..Böylece antende kapasitif reaktans gösterir.
    Yagi_Uda anteninde besleme balanslı olmalıdır böyle bir besleme sistemi patern kayması ve istenmiyen kenar loblarının  (Side lobs) meydana gelmesini önler. Başka bir yazıda  bu konuyu yine inceleriz..

Selam from İzmir
73's de Özhan Önder TA3BQ


Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=999.0

    Çevrimdışı TA3DN

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 59
  • İleti: 1484
  • İsim Soyisim: Bülent Yalçın
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ -9 YAGİ-UDA ANTENLERİ İPUÇLARI
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2011, 19:42:47 »
Bilgiler için teşekkürler Özhan Abi.
Benim yine bir sorum olacak bu konuyla ilgili.
Sürücü elemanı kapalı dipol olan yagi antenlerde;kapalı dipol elemanı ortasından boom geçecek şekildemi yerleştirilmeli (Alıcı tv antenlerindeki gibi) yoksa boom un üzerine yatay ve direktörlerin doğrultusundamı yerleştirilmeli.Neticede kapalı dipolde yön seçen bir anten türüdür.Teşekkürler...

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ -9 YAGİ-UDA ANTENLERİ İPUÇLARI
« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2011, 21:37:59 »
Bülent,
Kapalı dipol dediğin folded dipol ise (katlanmış dipol) TV antenlerindeki gibi, Sürücü elemanı boom'a dikey olarak yerleştireceğiz.Ok?
73 Özhan

    Çevrimdışı TA3DN

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 59
  • İleti: 1484
  • İsim Soyisim: Bülent Yalçın
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ -9 YAGİ-UDA ANTENLERİ İPUÇLARI
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2011, 21:41:27 »
Teşekkürler Abi...Ellerine sağlık...

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ -9 YAGİ-UDA ANTENLERİ İPUÇLARI
« Yanıtla #4 : 28 Ocak 2011, 13:45:07 »
Ayrıca sorunu tekrar okudum.Bazı eski TV antenlerinde böyle bir konstrüksiyon vardı galiba.Orada bir kutu ve içinde küçük bir baskı devre bobin vardı 300/60 ohm uygulaması için.TV ler 60 ohmluk kablo kullanıyorlardı galiba.
Denemek lazım.Montaj, kapalı dipolün kesik olmayan kısmının ortasından booma vidalamak şeklinde olacak.Bu durumda boom dipolün içinden geçer konumdadır tabiatıyla..Folded dipolde besleme noktası empedansı 300 ohmdur biliyorsun.
73 Özhan
 

    Çevrimdışı TA3DN

  • Sistem Yöneticisi
  • Sitenin Sahibi
  • *
  • Bu Mesajı : 59
  • İleti: 1484
  • İsim Soyisim: Bülent Yalçın
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ -9 YAGİ-UDA ANTENLERİ İPUÇLARI
« Yanıtla #5 : 28 Ocak 2011, 13:54:09 »
Abi doğrudur. Aşağıda linkte verdiğim folded dipol ve balun çalışmasını yapmıştım evvelki sene.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Omajı koaksiyel balun ile dengelemiştim şekildeki gibi. Hatta 145.725 rolesinde 2,5 ay kadar tx anteni olarakta çalışmıştı bu proje.
Ellerine sağlık. Yeni sohbetlerini bekliyoruz. Değerli zamanını bu sohbetlere ayırman biz amatörler açısından çok kıymetli...

    Çevrimdışı TA3CB

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 18
  • İleti: 569
  • İsim Soyisim: Mehmet Gültekin
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ -9 YAGİ-UDA ANTENLERİ İPUÇLARI
« Yanıtla #6 : 20 Şubat 2011, 13:48:09 »
Değerli ustalarım.Demiryolları rulesinde kapalı dipol UHF Bomun üzerine yatırılmış ama izoleli (temaslı değil) Anten şeklini gördüm.Bu şekilde çalışıyor.Benim esas dikkatimi çeken celwave çift dipol antenler var.Bu antenlerde dipolün yarısı direk şase şase diğer yarısı canlı uç şase arası.Sanki
300 ohm dipol  ikiye bölünmüş gibi..150 ohm...Diğer dipolde aynı.Bu antenin çalışması  nasıldır.
Bu konuda bilgi sahibleri aydınlatırsa memnun olurum.
KORSAN

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
Ynt: ANTEN SOHBETLERİ -9 YAGİ-UDA ANTENLERİ İPUÇLARI
« Yanıtla #7 : 20 Şubat 2011, 15:41:06 »
Mehmet Kardeş,
Bahsettiğin antene ait bir resim, şema, kroki varsa ve iletebilirsen yada bir skeç çizebilirsen ne menem bir anten olduğunu incelerim.
Dikkatimi çeken başka bir kelime var senin yazışmalarında ; (Rule) , bu kelimeyi (Röle) olarak yazmalı ve söylemelisin..Bunun İngilizcesi  (Repeater), aktarmak, tekrarlayıcı anlamına kullanılmaktadır. (Relais) Fransızcadır..İngilizcesinin okunuşu ( Ripitır)  ve bu okunuşu ile de amatörler arasında kullanılmaktadır.Fransızcasının okunuşu (Röle) dir, tekrarlayıcı, aktarıcı anlamında kullanılmaktadır ve bizede böyle geçmiştir.İmla klavuzunda da (Röle) dir yazılışı.
73 Özhan


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

xx
ANTEN SOHBETLERİ-12 MOXON ANTENLERİ

Başlatan TA3BQ

2 Yanıt
10664 Gösterim
Son İleti 28 Ağustos 2011, 00:31:36
Gönderen: TA2NT
xx
ANTEN SOHBETLERİ - 5 Skywire Loop Antenleri

Başlatan TA3BQ

4 Yanıt
10289 Gösterim
Son İleti 30 Kasım 2013, 19:10:01
Gönderen: TB4BLZ
smiley
ANTEN SOHBETLERİ-1 Uzuntel’den (Longwire) Yagi’ye (Yagi-Uda)

Başlatan TA3BQ

0 Yanıt
6829 Gösterim
Son İleti 21 Aralık 2010, 16:39:55
Gönderen: TA3BQ
xx
ANTEN SOHBETLERİ-8 (40-80-160 Metre Bandları İçin Traplı Dipol Anten Yapımı)

Başlatan TA3BQ

2 Yanıt
12978 Gösterim
Son İleti 08 Mart 2012, 17:16:47
Gönderen: andromeda
xx
ANTEN SOHBETLERİ-7

Başlatan TA3BQ

2 Yanıt
8811 Gösterim
Son İleti 21 Ocak 2011, 21:05:50
Gönderen: TA3BQ