Gönderen Konu: SDR YAZILIM TANIMLI RADYO-3  (Okunma sayısı 7448 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TA3BQ
  • Ziyaretçi
SDR YAZILIM TANIMLI RADYO-3
« : 05 Şubat 2011, 22:10:44 »
             SDR YAZILIM TANIMLI RADYO -3

         Eğer Flex Radio Systems sitesine ( Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap ) girecek olursanız  orada birinci paragrafta çok önemli bir soruya kısa ve öz bir cevap verildiğini görürsünüz..
“SDR nedir?” Cevap kısa ve öz olarak şöyledir : SDR (Yazılım Tanımlı Radyo)  telsiz muhaberesi yapmak üzere düşünülmüş ve konfigurasyonu değiştirilebilir bir donanım ve yazılım teknolojileri koleksiyonudur.
         Görüldüğü gibi SDR çok modlu ( multi-mode ) , çok bandlı ( multi-band) , çok fonksiyonlu ( multi-functional ) muhabere cihazlarının yapımındaki zorluklara göre mukayese edildiğinde daha ucuz ve etkili bir çözüm temin eder.Böyle olması SDR’ nin telsiz endüstrisindeki çok geniş uygulama alanları için çok başarılı bir teknoloji olarak kabul görmesini sağlamıştır..
         Kullanmakta olduğumuz telsiz cihazlarının çalışma karakteristiklerini değiştirmek söz ko
nusu bile değildir ama SDR radyolarda çalışma karakteristiklerinin  dinamik bir programlama tekniği ile yeni bir konfigurasyonla değiştirilmesi mümkündür..
         Diğer bir deyişle ayni Donanım ( Hardware ) parçası, farklı zamanlarda, farklı fonksiyonlar uygulamak üzere modifiye edilebilir.Burada imalatçılara düşen görev müşterek bir Donanım ( Hardware ) platformunun geliştirilmesi konusuna konsantre olmalarıdır..
         SDR ile ilgilenenlerden Joe Mitola SDR oluşumunu şöyle tarif ediyor “ SDR kanal modülasyonu dalga şekillerinin Yazılım ile tayin edildiği Radyodur..Yani dalga şekilleri mukayeseli sayısal işaretler olarak üretilir sonra sayısaldan analog işarete  geniş bandlı bir DAC ( Digital to analog converter )  sayısaldan analoğa dönüştürücü ile  dönüştürülerek ve çok muhtemel olarak IF işaretine ve buradan da RF işaretine yükseltilebilir..Alıcıda da ayni yöntemler kullanılarak genişbandlı bir ADC ( Analog to digital converter ) analogtan sayısala dönüştürücü ile SDR radyoda tüm kanallar yakalanabilir, alıcı işareti ayırarak bir alt kademeye indirger ve kanaldaki dalga şeklini demodüle edecek bir yazılım kullanarak genel maksatlı bir işlemci ile tüm bu işlemleri yapabilir..”   
         Wikipedia’ da SDR radyo ile ilgili bölümde “ SDR sistemi Yazılım ( Software ) tarafından kontrol edilen programlanabilir bir Donanım ( Hardware ) vasıtası ile çok geniş bir frekans spektrumu içinde her tip modülasyonla her tür frekans bandında ayarlanabilen ve çalışan bir radyo muhabere sistemidir.” denilmektedir.
         SDR genel maksatlı bir bilgisayarın ses kartı ile çok miktarda sinyal işlemi yapabilir veya evde yapılmış (home-made) tekrar tekrar şekillendirilebilir bir Sayısal Elektronik cihaz ile sayısal işlemler yapılabilir..Bu çalışma ve dizaynın amacı, yenilenen ve değiştirilebilir yazılımlarla  çalışabilen gönderme, alma yapabilen bir radyo türü üretmektir..
         Yazılım radyoları hücresel telefonlarda (GSM) ve askeri amaçlı cihazlarda  çok geniş kullanım alanları bulmuştur ve bu kullanım her iki sahada da  radyo protokollerinin geniş bir varyasyonda değişmesine hizmet edecektir.
         Evet arkadaşlarım; Radyo dünyamız değişiyor ve artık bizde bu değişime ayak uydurmalı  ayni yola girmeliyiz..Daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere SDR’ lerin donanım ( hardware) kısmı bildiğimiz, tipik olarak bir RF işaretini IF işaretine dönüştüren Ön-uç ( front-end) bölümü, bu IF işaretini analogtan sayısala ve tersi işlemleri yapan A/D ve D/A dönüştürücülerden ibarettir.Daha önce söylediğimiz gibi ilave olarak birde Ses kartımız..           
        Böylece SDR’ler basit radyo-modem teknolojilerinin  tamamlanması için kullanılabilir olmuştur..Taraftarlarının kanaatlerine göre bu teknolojinin radyo muhaberesinde hakim teknoloıji olacağı düşüncesi çok yaygındır..
        Gelecek yazımızda SDR’ lerin çalışma prensiplerine göz atacağız..Gördüğünüz gibi kısa kısa gidiyoruz, böylece tekrar tekrar okuyarak SDR olayını çözmeye, anlamaya hatta uygulamaya koyacaklara yardımcı olacağımı düşünüyorum..
4. üncü yazıda buluşmak dileği ile esenlik ve sağlıkla kalın.
İzmir’den selam ve sevgilerle… 73!
Özhan Önder TA3BQ



Linkback: https://www.radyoamatorleri.com/index.php?topic=1051.0

    Çevrimdışı TA3CB

  • Amatör Telsizci
  • Sitenin Sahibi
  • *****
  • Bu Mesajı : 18
  • İleti: 569
  • İsim Soyisim: Mehmet Gültekin
Ynt: SDR YAZILIM TANIMLI RADYO-3
« Yanıtla #1 : 06 Şubat 2011, 00:55:19 »
Değerli Ağabeyim.Bizlerle paylaştığınız bu değerli bilgiler için teşekkürler.
KORSAN


Paylaş facebook Paylaş linkedin Paylaş reddit Paylaş twitter

smiley
SDR YAZILIM TANIMLI RADYO - 2

Başlatan TA3BQ

1 Yanıt
7796 Gösterim
Son İleti 04 Ocak 2018, 17:31:11
Gönderen: TA2VW
xx
YAZILIM TANIMLI RADYO SDR-4

Başlatan TA3BQ

0 Yanıt
9304 Gösterim
Son İleti 21 Şubat 2011, 12:44:49
Gönderen: TA3BQ
xx
SDR YAZILIM TANIMLI RADYO NEDİR? 1

Başlatan TA3DN

2 Yanıt
9948 Gösterim
Son İleti 23 Aralık 2010, 22:47:58
Gönderen: TA3DN
xx
AMATÖR RADYO TÜM SOFTWARE YAZILIM PROGRAMLARI

Başlatan OLDMAN

0 Yanıt
10549 Gösterim
Son İleti 25 Kasım 2010, 23:19:11
Gönderen: OLDMAN
clip
ADÜ RADYO VE RADYO AMATÖRLERİ TOPLULUĞU

Başlatan TA4AKC

10 Yanıt
10577 Gösterim
Son İleti 10 Eylül 2012, 07:30:40
Gönderen: TB1BHG