Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu
ELEKTRONİK / ELEKTRİK DEVRELER => DİGİTAL AMATÖR DÜNYA => Konuyu başlatan: TA3HGU - 12 Ekim 2023, 12:37:32
-
DMR radyo kullanan amatör arkadaşlarımız yorumlarını paylaşabilirler mi ? Analog telsizler mi dijital telsizler mi ? Hangisi tercih edilmeli ?
-
Selam,
Digital yeni bir sistem sayılır analog ise benden eski.Yeniliklerede açık olmak, teknolojiyi takip etmek amatör telsizciliğin ruhunda vardır.
Tercih konusu ise tamamen sizin kendi seçiminiz.İmkanlar dahilinde ise hem digital hemde analog telsiz seçilebilir.
73
-
Amaca yonelik dusunmek gerek.
DMR genel itibariyle bir internet altyapisi ile kolaylik saglayan bir yontem olsa da analog sıkıntılı durumlarda daha rahat bir haberlesme sagliyor.
Benim tercihim ne derseniz dmr / analogu gectim, analogun dibi SSB diyorum.
FM bile kullanmıyorum neredeyse.
-
Bence her amatörde dijital telsiz de mutlaka olmalı. Biraz araştımadan sonra bu ürünü satın almak istiyorum. AT-D878UVII Plus Bu model hem analog hem dijital.
Ayrıca bu konuyu çok tecrübeli yıllarını bu işe vermiş Ankara'da ki Onursal bey e sordum. Bu konudaki düşüncelerini mesaj ile cevapladı. Sizlerle paylaşıyorum.
Analog olsun digital olsun tüm cihazlar ses iletimi amacıyla kullanılır.
(Mevzu telsiz haberleşmesi olduğu için)
(Data haberleşmeleri, telemetri vbg veya video haberleşmeleri konu dışıdır)
Digital telsizlerde sinyallerin belli seviyede yüksek alınıp gönderilmesi koşulu bulunmaktadır. Belli seviyenin altındaki sinyallerde sinyaller tamamen kesilecektir.
ÖRNEK:
Digital UYDU yayınları izlenirken sinyal gücü artı sinyal kalitesi unsurları çok etkendir. Sinyal kalitesine etki eden faktörler sinyal seviyesi ve parazitlerin yoğunluğudur. Sınır çok dar bir alanda olduğu için en küçük etkende haberleşme kaybolacaktır.
Aynı durumu eski analog UYDU TV yayınları ile kıyaslarsak, sinyaller iyice azalsa da yayınlar parazitli ama izlenebilir şekilde alınmaya devam edebilir.
Bu oran genellikle ölçüm skalası ile bağdaştırılırsa, analog yayınlarda gürültü oranına bağlı kalınmak sartı ile 0.1db den 10db aralığı kadardır.
Aynı oranlamayı digital yayınlara uyarlarsak, sinyal seviyesi 5db den az ise veya digital gürültü seviyesi sinyal seviyesini aşıyorsa digital yayınlar tamamen kesilecektir.
Digital yayınlara etki eden faktör yine digital kirliliktir atmosferik kirlilik taşıyıcı dalgayı bozmadığı takdirde haberleşme devam eder. Digital yayınlar bu sebeple, ya tertemiz anlaşılır bir şekilde alınır, ya da hiç alınamaz.
Analog yayınlarda atmosferik parazitler dahil her türlü parazitler az olduğu sürece haberleşme geniş bir sinyal alanında devam eder.
Analog yayınlarda tek bir modülasyondan bahsedilmez.
FM, AM, CW, SSB ve PM2 (faz modülasyonu) gibi modülasyon türleri bulunmaktadır. Her bir modülasyon şekli diğerini etkilemediği sürece farklı ses iletimi anlamındadır.
Örneğin eski analog TV yayınlarında...
Ses FM ile.
Görüntü AM ile
Renk bilgisi ise PM ile iletilirdi.
-
DMR sistemine PCnizden ya da cep telefonunuza kuracaginiz uygulamalar ile de ulasabilirsiniz.
Herkesin meraki ve ilgisi farkli.
Uzun yillardir agir teknik bir skeilde bu hobi ile ilgilenen baska bir tecrubeli amator olarak ben dijital telsize verecegim fark ile baska bir cihaza para ayirmayi tercih ederim mesela. Bir baskasi sadece CW ile ilgileniyor olaiblir. Bir digeri hic telsiz bile almaz echolink ve dmr uygulamalari ile tamamen dijital olarak hayatina devam edebilir.
Bu arada FM modulasyon ozelinde bakacak olursak dijital modlar cogu zaman analog modlara gore daha dusuk SNR seviyelerinde haberlesebiliyor. Ama Onursal beyin dedigi gibi ya var ya yok. Analogta en azindan gurultunun arasından belki parca parca karsi tarafin ne dedigini anlama ihtimaliniz olabilir.
-
Dün AT-D878UVII Plus Anolog - Dijital cihazımı teslim aldım değerli arkadaşlar. Bu cihazı tam olarak kullanabilmek için 1 aylık eğitim şart. PC den software ile gelişmiş tüm ayarlar yapılabiliyor. Eğer izin verilirse resimleri burada paylaşabilirim. Tüm amatör arkadaşlarıma da almak nasip olsun.
-
HF'de de dijital modlar var. Neler yok ki.
Sahi neler yok ku.
VHF de bile UHF' de bile.
Yeter ki merak olsun, iki satır okumak ve denemek olsun.
Kolaylıklar dilerim
-
Dmr + analog UHF frekansları cihazıma yazdım. Gereken frekanslarda aktif olabiliyorum. Yalnız dmr pek yaygın değil tabii ki analog kadar.