Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu
AMATÖR TELSİZCİLİK,PAYLAŞIMLARIMIZ => MAKALELER => Konuyu başlatan: TA2NC - 24 Haziran 2020, 14:14:07
-
Merhaba
Gectigimiz pazar gunu TA2NAS, TA2SUA ve bendeniz, 10 GHz te kucuk bi calisma yaptik.
Daha once bir yazimda bahsettigim oldukca dusuk maaliyetli bir cihaz ile iki amator arasi bir qso gerceklestirelim dedik.
Testimizin ilk ayagi basarili oldu. Cok ucuza cok farkli bir bandta amator bir deneme yapmis olmanin mutlulugunu yasadik.
Ne yaptik nasil yaptik, hangi cihazlari kullandik gibi sorularin ve bazi foto ve videolarin bulunduğu link ise
https://ta2nc.blogspot.com/2020/06/10-ghz-band-deneme-2.html adresinde.
73
-
Oğuzhan hocam çok sevindirici bir haber.
İlgiyle takipteyim.
Hatta uzak mesafe (533km uzaktayım sizden) için gönüllü de olabilirim. :)
-
Keske o mesafeleri calisabilecek gucte cihaz olsa da yapabilsek. Bildigim kadariyla bu cihazla rekor 250 km civari. Ayni gucte SSB casisabilen cihazlar olsa bu mesafeler yine mumkun ama widefm de maalesef.
Bu yaptigimiz QSO bildigim kadariyla Turkiyede yapilmis ilk 10 ghz qsosu..
Yaniliyor da olaiblirim ama, henuz baska birinden bu tur bir calisma duymadim.
-
Evet rekoru gördüm ama rekorı egale etmek imkansız mı :)
Antenlerin birbirini görmesi ne kadar zorunlu bir durum bu mesafelerde bu nasıl sağlanıyor?
-
5 GHz in uzerindeki frekanslarda RainScatter yani yagmurdan yansitma yontemi efektif olarak kullanılabiliyor. Bu da Line Of Sight gerekliligini kismen ortadan kaldiriyor ama bu tur calismalar yuksek guc istiyor.
bir kaç mw gucundeki bu tur bir verici icin line of sight sart.
Bunu saglamak için, yuksek zirveler, birbirini gören deniz kenari alanlar vs kullanılıyor.
Ornegin guneyde olsam Anamur'dan Kıbrıs ile denemek isterdim.
Tabii bir de dunyanin yuvarlakligi var. Belirleyeceginiz iki dağ arası mesafe çok yüksek ise dunyanin yuvarlakligindan kaynakli (duz dunyaci yoktur aramizda degil mi) olarak yine LOS kayboluyor.
LOS olsa bile free space loss denen, sinyallerin havada sönümlenmesinden kaynaklı olarak yine mesafe kısalıyor. Belki 60 cm yerine 3-5 metrelik canaklar ile bu durum asilabilir ama bu sefer de canagin yön hassasiyeti neredeyse 0.5 derecelere kadar düşer ki o mesafelerden hedefi tam odaklamak tutturmak imkansiz hale gelir.
Normalde ben calisirken hamgps isimli yazilimi kullanıyorum. Sanirim IOS ta bir karsiligi yok. Ama android için gerçekten çok güzel bir yazilim.
Hem mevcut locator bilginizi hem de bir hedef için locator girdiğinizde tam yönünü size "telefonun yön hassasiyeti kadar" gösterebiliyor.
-
Ta2nc ile evden eve (iki qth arası kuş uçuşu 6,3 km) bir deneme de yaptık duyuşamadık. Arada bir iki ufak tepe ve line of sight ı kesen binalar var. O günden sonra her iki uç düzeneklerimizi iyileştirdik biraz daha. Yakında yapacağımız sonraki denemede arazide line of sight varken benzer mesafede sonuç alabilirsek evden eve tekrar bir deneme de yaparız muhtemelen. Ancak üstadın dediği gibi mikrodalgada line of sight yoksa rain scatter denenebilir yine belki. Yoksa bu hb100 için 3 ila 10 mw arası bir çıkıştan bahsediliyor bu güç ile zor biraz. Geçen sefer arazide benim küçük ve eski 7A aküm yolda bıraktı bizi. Bu sefer 20A ve tam dolu yeni bir akü ile sahaya çıkacağım en azından oradan sorun çıkmayacak umuyorum. Benim uçta şu an çanak da yok daha uzun mesafeler için benim de çanak edinmem de gerekli sanırım.
-
Bugun 1.5 km gorusebildik TA2SUA ile 10 GHz bandinda.
Bu sefer 2.5 km limitinde ben onu duyamadim. Ama o beni cok rahat duymus.
Calismalarimiz devam edecek ;)
https://ta2nc.blogspot.com/2020/06/10-ghz-band-deneme-3.html
-
yalova çınarcık bursa adalarda olan amatörler varsa uzun mesafe deneme yapabiliriz direk deniz üstüne dünya çapında 200km menzili görenler var hb100 ile
-
10 ghz bandı data aktarımı için de oldukça hızlı bi bant aslında. Bence ses görüşmesinden ziyade dijital görüntülü konuşma çalışmalarına başlamalıyız 8)
-
Data aktariminda hizi belirleyen frekans degil o frekansta kullandığınız band genişliğidir.
Ayrica frekans arttikca mesafenin azladiigni da atlamayalim. Ozellikle 5 Ghz in uzerine cikinca , havanin neminin bile etken haline geldigini de gozden kacirmamak gerek.
Ornegin evinizdeki modemi ele alalim.
802.11n icin 40 mhz band genişliğinde teoride 150 mbit hiza ulasirsiniz.
Eger HF frekanslarinda da 40 mhz lik boslugunuz olsa ayni hiza orada da ulasirsiniz ama, 0-40 MHz arasi tum bandi tek basiniza isgal etmis olursunuz.(HF yetmedi VHF e de gectiniz bakin) Ayrica o kadar geniş bandta calisacak tek bir anten ya da cihaz yapmanin zorluklari da (ya da imkansizliklari diyelim) var. Oysa 5200-5240Mhz arası bir frekansta yayin yaptiginizda kimsenin gozune batmazsiniz.
Benzer bir sekilde bir zamanlar cok populer olan PLC modemler HF frekanslarda elektrik telleri uzerinden ev icinde interneti bir odadan diger odaya zaten tasimaktadir. Sadece bu sinyali havaya degil kabloya basmakta..
Ust frekanslarda yer daha boldur. Ondan daha yuksek hizlar daha genis bandwidthler gorulebilir.
Ayrica bu HB100 ile, ATV calismalari da yapiliyor. Digitalden once analogu yapalim sonra digitale bakariz;)
İlla digital derseniz Bunun icin zaten hazir projeler var. Bkz Hamnet ya da aredn
-
Çok teşekkür ederim cevabınız için Yeni şeyler öğrenmek mutluluk verici :)