-
Arkadaşlar Merhaba,
Frekans listesinin olduğu sayfada SQL Değerlerinde Sadece TX Yazanlar var o kanallarda - 000.600 Değeri yapmamamız mı gerekiyor acaba ?
Bulunduğum için rolesi RX-TX Şeklinde çalışıyor ve 145.725 Frekansına -000.600 ile gönderme yapabiliyorum rolemiz'de rx yoksa ne yapmamız gerekiyor sadece tone mi gireceğiz ?
(https://i.hizliresim.com/k9vo9y.jpg)
-
TX te ton olması , sizin role uzerinden konusabilmeniz icin bir ton kullanarak gonderme yapmaniz gerektigi anlamina gelir.
RX te de ton varsa, bu cihazinizda normal squelch yerine destekliyor ise tone squelch kullanabilmenizi saglar.
Bu da ornegin el cihazinizin etraftan duyacagi QRMlerden dolayi almaya gecmesini onler. sadece gercekten roleden gelen bir sinyal varsa duymasını saglar.
Ama normal olarak cihazinizda RX tone squelch yoksa da normal kullanımınıza devam edebilirsiniz.
Orada belirtilen RX/TX kısmı bu anlama gelmektedir.
Bu ton ile ilgil olan kisim.
Shift konusuna gelince..
Turkiyedeki VHF rolelerin hepsi -600 shift ile calisir.
Ro=145.600 için 145.000 dan gonderme yaparsınız
R1=145.625 icin 145.025 ten gibi...
Ton olayında ise ustte yazdigim gibi, CTCSS ton ile calisan rolelerde ilgili tonu gondermezseniz role dinlemeye gecmez..
RX tarafinda bulunan ton ise sizin cihaziniz icin opsiyonel kullanacaginiz bir tondur.. -600 shift ile bir alakasi yoktur.
-
Biraz karisik yazdim sanriim.
Ozet olarak
Orada TX te yazsa TX/RX te yazsa VHF için -600 ya da UHF icin -7600 shift uygulayacaksiniz.
O TX/RX yazilari tone ayari icin.
Shift icin degil.
-
Teşekkürler anlaşıldı :)
Kullanıcıların aradığı sayfalar: