-
CB için dalga hesabı sonucu 11 katları şeklinde öneriliyor genelde kablo boyu.
VHF için , UHF için, özellikle Dual cihaz ve dual anten için önerdiğiniz kablo boyu nedir?
-
11m diyenler velocity factorü dikkate almıyorlar.
( 300 / f ) x velocity factor
f-MHz
-
11m diyenler velocity factorü dikkate almıyorlar.
( 300 / f ) x velocity factor
f-MHz
Selamlar bir örnek ile açıklarsanız daha güzel olacak.
-
300/27.215x 0.66 kablo izolemiz polietilen ise 0.66 yada köpük (foam)ise 0.80 ile çarpılır.=7,27 m olur. yalnız benim bildiğim kadarıyla yarım dalga boyu ve katları alınması gerekiyor, böylece kablo boyu ise 3,64-7,27-10,91 diye artıyor.doğrumudur arkadaslar?
-
300/27.215x 0.66 kablo izolemiz polietilen ise 0.66 yada köpük (foam)ise 0.80 ile çarpılır.=7,27 m olur. yalnız benim bildiğim kadarıyla yarım dalga boyu ve katları alınması gerekiyor, ayrıca ışık hızını da 285 olarak almamız gerekmiyormu? 300x0.95=285 0.95 nereden çıktı diyor isek radyo dalgaları kablo ve metal üzerinde ışık hızı ile gidemezmiş orada oluşan kayıpdan çıkıyor. böylece kablo boyu ise 3,64-7,27-10,91 diye artıyor.
Işık hızı konusunda haklısın benimde bildiğim bu.En azından o dönemlerde bu mantık ile yapmıştır kablo boyunu.
-
UHF VHF ve dual için de yanıt alabilir miyiz?
-
dual band olunca işler karışıyor aynı kablodan örneğin:144,975 mhz ve 439,400 mhz alınıyor ve veriliyor.bu konuda fikri olan varmı? bana sorarsanız monoband olarak alınan swr oranı hiç bir zaman elde edilemez.hem kablodan ,hemde antenden.. zati düşüncem 145-440 mhz için ayrı ayrı hesaplayıp yakın denk gelen boyda mesela vhf 7,51m uhf için 7,64m arasında boy uzunlukta kablo kullanarak denemek lazım tabii ki güzel bir swr metre ile, başka fikri olan?
-
Dual band için frekansların ortalaması alınabilirmi? ::)
-
yani 440+145=585/2=292.5 mhz e göre kablo boyunu ayarlayıp denemek lazım.ve bence bu iyi bir fikir.73
-
Aramızda çoğu kişinin elinde dual cihaz ve dual anten var. Herkes kablo boyunu kafasına göre mi ayarladı şimdiye kadar?
-
arkadaslar swr olayında bence önce anten,sonra kablo boyu geliyor.eğer anten çalışacağı frekansa göre çok iyi ayarlamış ise kablo boyunun az bir etkisi kalıyor.tabii ki boşverin hesabı kitabı kafanıza göre bağlayın geçin demiyorum..ayrıca dual band güçlü cihazlar kullanan arkadaşlarımızdan bir yanıt alsak diyorum.kabloyu nasıl ayarladılar?elimde uhf band da ölçüm yapabilen swr metre olmadığı için yorum yapamıyorum,yoksa hemen frekansların ortalamasına göre kabloyu ayarlayıp denemelere başlardım ve bu konuyu çözerdim.
-
yani 440+145=585/2=292.5 mhz e göre kablo boyunu ayarlayıp denemek lazım.ve bence bu iyi bir fikir.73
ortalama şöyle uygun olabilir: 440/2+145/2= 220+72.5
= 295.5/2
= 146,25 tabi bu çıkan sonuç tesadüftür. böyle ortalama olur ama olmaz, dual band kullananalar çihazlarında otomatik anten tunung düğmesi var ayarlıyor, bazı cihazlarda çift anten çıkışı var kablo ikisindede aynı anten farklı, hiç biri yoksa tek kablo kullanıyorsak swr yi macht etmek gerekir buda sadece bir banda mümkün kısacası fazla kabloyu uzunluğu önemli değil bobin şeklinde antenin dip kısmına rulo yapacak şekilde swr kontrol edilir. swr nin tutuğu yerde rulo bobin yapma bırakılır. ayar böylece biter konu bu kadar basit ve balun sistemide bu şekilde ortaya çıkmıştır. dikkat ederseniz bazı resmi dairelerde karakollar belediye, jandarma gibi çatıların anten dibinde ya adamlar fazla kabloyu kesmemişantenin dibinde bırakmış gibi düşünürüz aslında orad yapılan işlem swr nin macht edilmesidir. böylece istenilen frekansta çıkış kaybı olmadan iletişim sorunsuz yapılır.
-
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/RG-59.jpg/400px-RG-59.jpg)
yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi
A: DIŞ PLASTİF KILIF
B: BAKIR KALKAN DOKUMA (SIRÇIL)Yada kimi kırçıl der
C: İÇ DİELKTİRİK YALITKAN
D: BAKIR ÇEKİRDEK (RF GİRİŞ NOKTASI)
Kabloyu böyle tanımlarsak yaşadığım deneyimleri aktararak devam etmek isterim VF de denilen VELOCİTY FACTOR denilen DALGA YAYILIM HIZI veya VOP Daha detaya girmeyeceğim. formüller vb.gibi, sayın TA2CMC hocamızında bahsettiği üstünde durmamız gereken bir konu ancak hava sıcaklığının değişmesi,yani hava sirkilikasyonu diyelim bu formüleri de etkiler şöyleki sıcak havalarda hepimiz ilk okullarda elektirik tellerinin sarktığını ,soğuk havalarda gerildiğini öğrendik, işte mesele burda başlıyor SWR hikaye KABLONUN UZUNLUĞU hikaye ve KABLONUN Nsn denilen HIZI HİKAYE Oluyor burada Kimsenin bilmediği yada atladığı MEGER meselesi devreye giriyor. megeri başka bir konu içerisinde açıklayacağım. öncelikle elektromanyetik dalgaların mıknatıslandığını ve frekansları boğduğunu bilmemiz gerekir örnek; elektromanyetize olmuş bir kabloya isterse on (10cm )uzunluğunda olsun RF girdiği yani yukarideki resimde Okla gösterilen D, çıkış uçunda hiç bir sonuç vermez kabloda kısa devre ve açık devre yok kablo sağlam aslında elektromanyetize olmuş yani FREKANSI BOZULMUŞ BİR KABLO tablosu ile karşılaşırız SWR ve başka arızaların adresine gitmeye çalışırız aslında kablo +ve- toleransındaki çalışma frekansını kaybetmiştir. hava sirkilikasyonu dediğimiz sıcak-soğuk hava şartları yukarıdaki resimde C İç yalıtkanı eriterek , D bakır rf girişininin çapını bozmuştur şimdi bunu anlatmak zor ama şöyle anlatayım elektronikte düz bir teli ölçerseniz kısa devre görürsünüz, amam bu teli bir kurşun kalemle bobin yaparsanız ohm dediğimiz omaj meydana gelir. yani; 220 volt pirize helezon şeklinde sardığımız teli iki uçundan bağlarsak ısı yayarak yanar ve bizi ısıtır, bugünki bildiğimiz elektirikri ısıtıcılar aynen bu şekilde çalışmakta ama: elektirkli ısıtıcıdaki bobin şeklindeki teli dümdüz açarsak ve tekrar 220 ye takarsak sigorta aTar YANİ BURDA sağ el kuralı dediğimiz mesele ön plandadır SAĞ EL KURALINI yİNE BAŞKA KONULAR İÇERİSİNDE AÇIKLAYACAĞIM. sonuç OLARAK: kablonunu orta damarının kırılmadan dümdü olması gerekir yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı empedans düşüklüğü yada yüksekliği yapar frekansı boğar ayrıca dış yalıtkan maddesi olan yukarıdaki şekilde A nın türkiyede kullanılan plastik hammaddesi PETKİM TARAFINDAN sağlanıyor buplastik hammaddesi kablolarda kullanılmıyoyor maliyeti düşürmek açısından bu da şu sorunları yol açıyor dinlemede kablodan diğer alakası olmayan yerden enterferans yani sarkma alıyor veya alakası olmayan TV gibi yerlere çıkışta sarkıyor.bu frekanssız formülsüz yaşanan bilgilerimdir anlattıklarım sizlere faydalı olmuştur sanıyorum ben burada sizlere formül yerine yazılı anlatmayı uygun gördüm şöyleki bilgilerin tamamı formüle dayalı ve elektronhik alt yapısı gerektiriyor çoğunuz yada azınız bu bilgiye sahip BENDE HAK DİLİ İLE HERKEZİN ANLAYACAĞI BİR ŞEKİLDE YAZMAYA ÇALIŞTIM bu bilgiler sizlere ışık tutar ,araştırır geliştirir daha iyisini başarabilirsiniz inşallah hepinize kolay gelsin
-
arkadaslar swr olayında bence önce anten,sonra kablo boyu geliyor.eğer anten çalışacağı frekansa göre çok iyi ayarlamış ise kablo boyunun az bir etkisi kalıyor.
burada sonmen in anlattığı aslında ANAHTAR cümleyi ifade ediyor herşey antende bitiyor transmisyon hattı dediğimiz kablo ikinci plana düşüyor 144Mhz çalışacak arkadaşlar antenin dorğru ölçüde olmasını dikkate almalılar.
-
Değerli arkadaşlar.Ben en başa dönerek vhf ve uhf de ortak uzunluk olayına değinmek istiyorum.Fazla formül ve detaya girmeden bu ortak boyun
68.3 cm olduğunu söylerim.Hemde devamlı kullandığımız hesab yöntemide budur.68.3cm in tek kat sayıları.Şu anda vhf ve uhf rulemiz aynı hesab
ölçüleriyle çalışmaktalar.68.3cm 145mhz ve 435 mhz in ortak hesabıdır.145x3=435 İsteyen arkadaşlar dahada hassas hesablar yapabilir.
ben sadece 68.3cm boyunun vhf ve uhf ortak değeri olduğunu anlattım.Aynı değer vhf de 1/2 dalganın ölçüsüdür.yani tek kat sayısı,aynı değer
uhf nin 3x1/2 sidir.22.76cm.Bu hesablar klasik .66 velo. ya sahib PET kablolara,Yani( rg 58 veya rg 213-214 ) e göre yapılmıştır....
-
68.3 ün tek kat sayıları demişsiniz. Her katı olur mu sadece Tek sayı mı olacak yoksa tek sayı ile çarpımı mı, 1-3-5 gibi... Yoksa katı olması yeterli mi?
-
Arkadaşlar.O kadarını zaten biliyorsunuz.Dediğiniz gibi 68.3 cm in 1-3-5 vs tek katları olarak gider.Ama bilhassa uhf de rg 58 kablo çok kayıblıdır.
Kayıblarıda göz önünde bulunduralım.Bu arada Elektro manyetize olmuş kabloyu anlıyamadım.Aşırı ısıdan orta kesiti özelliğini kaybetmesini anladım
ama bakırın nasıl elektromanyetize olduğunu ve bozulduğunu anlıyamadım .kusuruma bakmayın.
-
Mehmet slm anlaşıdığı üzere teknik çok ilerlemiş .bu forumda yazı yazan afaki fikirlere sahip iki arkadaş vardı biri gitti biri kaldı . Ben şahsen bunların yüzünden bildiklerimide unutmak üzereyim .Sende bende bu mesleğe çok emek verdik.Anlaşılan DAHA ÇOK ANLIYAMAYACAĞIMIZ KONU OLUCAKTIR 73
-
SELAMLAR Bu konuyu iyi ce bır acarmısınız
(bakırın nasıl elektromanyetize olduğunu ve bozulduğunu anlıyamadım) yazısının sorusunu goremedigimiz için böyle cevap verilmiş.bu konun sorusunu göremedigimiz için ve bakırın neye ve hangi işleme maruz kaldıgını nasıl elektromanyetize oldugunu .Heralde bilen arkadaşlar varsadır .
Bi zahmet konuyu açsınsorusunu görmediginiz ve bir arkadaşın bu cevabına
(bu forumda yazı yazan afaki fikirlere sahip iki arkadaş vardı biri gitti biri kaldı . )boyle çok bildik
kelimeler sarf etmesin .Elektronik dünyası her saniye gelişen ve hiç beklenmedik olaylarla doludur bu nu yazacagınıza .Bir araştırma yapıp forma sunmanız daha iyi degilmi?Sizin bu yazınız yüzünden amatör ve bu işe merak salmış arkadaşlar sizin ve sizin gibiler yüzünden forma ugramaz yazı ve görüşlerini bildirmez oluyorlar.soruyu görün biliyorsanız cevaplayım o da olmadı internet denen bir şey var araştırın o da olmadı bilenlere sorun elektronik alanda olmanız demek biliyorum anlamına gelmez araştırma ve geliştirme ister.
SİTE SAHİBİNİN AFFINA SIGINARAKTAN .
TB2PIU
-
Arkadaşlar konuyu dağıtmadan devam edelim.Mesajlarınızı konudan ayırmak zorunda kalacağım.Lütfen..Bu jenarasyon mesajlarınızı özel mesaj bölümünden yazın.
SELAMLAR Bu konuyu iyi ce bır acarmısınız
(bakırın nasıl elektromanyetize olduğunu ve bozulduğunu anlıyamadım) yazısının sorusunu goremedigimiz için böyle cevap verilmiş.bu konun sorusunu göremedigimiz için ve bakırın neye ve hangi işleme maruz kaldıgını nasıl elektromanyetize oldugunu .Heralde bilen arkadaşlar varsadır .
Bi zahmet konuyu açsınsorusunu görmediginiz ve bir arkadaşın bu cevabına
(bu forumda yazı yazan afaki fikirlere sahip iki arkadaş vardı biri gitti biri kaldı . )boyle çok bildik
kelimeler sarf etmesin .Elektronik dünyası her saniye gelişen ve hiç beklenmedik olaylarla doludur bu nu yazacagınıza .Bir araştırma yapıp forma sunmanız daha iyi degilmi?Sizin bu yazınız yüzünden amatör ve bu işe merak salmış arkadaşlar sizin ve sizin gibiler yüzünden forma ugramaz yazı ve görüşlerini bildirmez oluyorlar.soruyu görün biliyorsanız cevaplayım o da olmadı internet denen bir şey var araştırın o da olmadı bilenlere sorun elektronik alanda olmanız demek biliyorum anlamına gelmez araştırma ve geliştirme ister.
SİTE SAHİBİNİN AFFINA SIGINARAKTAN .
TB2PIU
Mehmet slm anlaşıdığı üzere teknik çok ilerlemiş .bu forumda yazı yazan afaki fikirlere sahip iki arkadaş vardı biri gitti biri kaldı . Ben şahsen bunların yüzünden bildiklerimide unutmak üzereyim .Sende bende bu mesleğe çok emek verdik.Anlaşılan DAHA ÇOK ANLIYAMAYACAĞIMIZ KONU OLUCAKTIR 73
-
elektromanyetize olmuş bir kabloya isterse on (10cm )uzunluğunda olsun RF girdiği yani yukarideki resimde Okla gösterilen D, çıkış uçunda hiç bir sonuç vermez kabloda kısa devre ve açık devre yok kablo sağlam aslında elektromanyetize olmuş yani FREKANSI BOZULMUŞ Bİ....
Arkadaşlar ilgiliyazının 2 satırını buraya koydum,yazı oldman arkadaşımızın bu bölümün 1 sayfasındadır.Gerçekten bilmediğim ve öğrenmek istediğim
bir konu.Bu konuda bilgi sahibleri yazsın bizde öğrenelim.
-
Degerli büyüğüm sayın hocam TA3CB;
Şöyle bir örnekle başlarsam her doktor herşeyi bilmez BRANŞ lara ayrılmıştır. Göz doktoru,beyin doktor,kulak-burun-bogaz vb gibi herkez kendi bıranşını yapar ve alanında çalışmasını ilerletir diğer alanlarda altyapı için bilgi sahibi olur göz doktoru gidip beyin ameliytı,kalp ameliyatı bilir ama yapmaz,ELEKTRONİK alanıda aynıdır, 50 yıllık bir TV tamircisi elektroniği çok iyi bilir ama %99 u telsiz tamirini bilmez her elektronikçi herşeyi yapabilmesi için yaşının ilerlemesi ve her alanda çalışması gerekir. Doktorlarda 2 şer yıl aralıklarla çeşitli dalda çalışır yaş olur 60 artık profesör olmuştur bizim elektronik mesleğinde profösör olma gibi bir ünvanımız yok yaptığımız birtakım mesleki ve ticari çalışmalarımızda bu konular hakkında deniyim kazanıyoruz. Elektomanyetize konusunda çok durumla karşılaştım burada kablonun elektromanyezi olması ARTI(+) VE EKSİ(-) toleransta çalıştığını yani 50 Ohm kablonun atıyorum 20 ohm düşeceğini 70 ohm çıkacağını söyledim. Yıllarca anten işi yapan arkadaşlar bilir bir tv yayını alabilmek için 5 kattan 2 kata kablo çeker ama resim karlıdır bazı yayınlar çıkar bazı yayınlar çıkmaz kabloyu ölçersiniz ne kısa devre var ,nede bir kopuk çözüm kablo değiştirilir.İŞTE ÇÖZDÜK der ama hiç birşeyi çözmemişlerdir. bu sorunun neden kaynaklandığını araştırmamışlardır. Bende biraz arkadaşlar araştırsın bakalım dedim merdivenleri biraz basamak atlamadan çıkmasınlar istedim. Yüksek vatlı verici kullanınlarda bilir o böülmde yüksek çıkış sonucu bir manyetik alan oluşmuşur orada ne başka verici nede başka cihaz çalışır eski cihaz oraya rezorans olmuştur. Konunun devamı var hatta çok ilerini spekturum analayzır ve radyasyon ölme cihazları ile tespit edip alan temizlenir,bu gün çoğu tv tamircisinin bildiği demanyatize bobini sayesinde bunu da öğrenmiş olduk,kablonun plastiği mıknatıslandığı için kablodan yüksek frekans geçemez yani RF 10 CM Lik kablonun uçundan GİRER ama ÇIKMAZ burada konu kablo olduğu için onun üzerinde değiniyorum bizim elektronik meselesindeki konumuz ve BRANŞIMIZ RF yani RADYO FREKANSI dır konuyu buradan toparlayacak arkadaşlarda varsa paylaşımlarını beklerim.
Atladığım yada yanıldığımız yer ne olabilir sizce?
-
Dual band için frekansların ortalaması alınabilirmi? ::)
dual band olunca işler karışıyor aynı kablodan örneğin:144,975 mhz ve 439,400 mhz alınıyor ve veriliyor.bu konuda fikri olan varmı? bana sorarsanız monoband olarak alınan swr oranı hiç bir zaman elde edilemez.hem kablodan ,hemde antenden.. zati düşüncem 145-440 mhz için ayrı ayrı hesaplayıp yakın denk gelen boyda mesela vhf 7,51m uhf için 7,64m arasında boy uzunlukta kablo kullanarak denemek lazım tabii ki güzel bir swr metre ile, başka fikri olan?
Kablonzun hız faktörü mono veya dual bandın, herhangi birine göre hesaplanmıiş ise, kablo boyuda ona göre kesilmişse, o kablo her iki bant içinde kullanılır, ve hiç bir fark olmaz.cevat köroğlu.
-
Kablonzun hız faktörü mono veya dual bandın, herhangi birine göre hesaplanmıiş ise, kablo boyuda ona göre kesilmişse, o kablo her iki bant içinde kullanılır, ve hiç bir fark olmaz.cevat köroğlu.
Konu açılış tarihi : 17 Kasım 2010
Yine de teşekkürler Cevat bey. :)
-
Konu açılış tarihi : 17 Kasım 2010
Yine de teşekkürler Cevat bey. :)
Konu açılış tarihi : 17 Kasım 2010
Yine de teşekkürler Cevat bey. :)
ben sitenizde yeniyim, ikincısı konuya haylı zamandır cevap verilmediği yazıyordu bu vesile ile yazdım, iyi günler cevat köroğlu.
Kullanıcıların aradığı sayfalar: