-
Tarih: 10/01/2010 23:48
13.8 Volt 20 Amper Güç Kaynağı devresi
(http://www.radyoamatorleri.com/depo/linkver/tb3fk/Power-13_8V-20A.gif.jpg)
-
Tarih: 17/02/2010 23:52
Devrenin iyi çalışacağına garanti verebilirim.En kısa zamanda yapacagım.2n3055 benzeri tr ler ile yapılanlar güç kaynagı değil soba oluyorlar.Ayrıca benim bir sorum olacak bu devrede olduğu gibi trleri paralel bağlayınca hepside yükü paylaşmıyor.Bir tanesi alıyor bütün yükü diğerleri süs kalıyor,sebebi ne olabilir.?Bu devrede mosfet var.O yüzden güvenli ve sağlam bence.
-
Tarih: 19/02/2010 00:39
Bu devrede Güç transistörleri (Fet Trans.) tamamen eş devre elemanları ile paralel bağlı. Dolayısı ile Devreden çekilen toplam akım her fet transistöre eşit olarak paylaştırılır. Bu eş devre elemanları ile paralel bağlanmış transistörlü devre içinde geçerlidir. Yani yükü biri sırtlamaz hepsi eşit alırlar. saygılarımla..
-
Arkadaşlar switchmode power supply lar artık çok ucuza alınabiliniyor, ısı kaybı gibi bir derdiniz yok. Tek kusuru RF devrelerinde kullanırsanız çıkışına LC filtre ilave etmeniz gerekir.
-
1) Bu devredeki trafodan 6 Voltluk çıkış almak yerine L200'ü direk DC 6 voltla besleyebilir miyiz?
2) Farklı gerlim değerleri için ne gibi bir değişiklik yapmak gerekir?
3) 19 Yerine 17 Volt trafo kullansak daha iyi çalışmaz mı?(ortaya çıkacak ısı açısından)
4) Bu devredeki tr. sayısını artırarak daha fazla akım alamaz mıyız?
-
1- Bu devredeki trafodan 6 Voltluk çıkış almak yerine 2.ci bir düşük güçlü 6VAC trafo kullanabilirsiniz. Malum köprü diyot ve Kondanmsatörden sonra gerilimde artma olacaktır.
2- farklı gerilim değerleri için R7 dirncinin değerini değiştirebilir ve çıkış voltajını değiştirebilirsiniz. hatta onun yerine bir adet potansiyometre koıyarak ayarlı hale bile getirebilirsiniz.
3- 19 volt yerine 17 volt kullanırsanız devrenizdeki ani akım değişikliklerinde oluşacak gerilim düşümlerini tolere etmeyebilir. Onun için 19 volt kullanmak çok isabetli olur.
4-evet transistör sayısını arttırarak devreden çekilebilecek akımı arttırabilrsiniz.
-
Cevabınız için teşekkür ederim. 6 Voltluk gerilimi 19 Voltluk trafodan DC'ye çevrildikten sonra LM317 ile elde edebiliriz bu şekilde neden besleyemiyoruz? Teşekkür ederim.
-
bu devrenin isis ve areste çizimlerini yaparak alt baskısını çıkarttım. yapmak isteyen arkadaşlar email adreslerini yazarlarsa gönderirim...
-
(http://img855.imageshack.us/img855/7707/ini7.jpg)
çıkıştaki tvs 512 diyodunu temin edemiyorum. bu elemanı kullanmasam olur mu? yada yedine muadil ne kullanabilirim ?
-
Lineer güç kaynakları çok verimsiz ve ağırdır. Switch mode lar daha verimli ve dolayısı ile daha çevreci cihazlardır. Uğraşmaya değmeyecek klasik bir çalışma. Ancak elde fazla parça varsa değerlendirilebilir.
-
(http://img855.imageshack.us/img855/7707/ini7.jpg)
çıkıştaki tvs 512 diyodunu temin edemiyorum. bu elemanı kullanmasam olur mu? yada yedine muadil ne kullanabilirim ?
Unidirectional TVS dir kendisi, Breakdown Voltajı 13,8V
13,8V luk çok güçlü bir zener gibi çalışır. Çıkışa yanlışlıkla 13,8V dan fazlasının gitmesini önlemek içindir.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/76829/MICROSEMI/TVS512.html (http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/76829/MICROSEMI/TVS512.html)
Devrene güveniyorsan bağlamayabilirsin. Veya 13,8V luk çok güçlü bir zener de bağlayabilirsin.
-
zaman buldukça bu devre üzerinde uğraşıyor, yapmaya çalışıyorum... bir şey dikkatimi çekti, merak ettim : 6 V trafonun eksisi diğer trafonun artısına gidiyor... bu, kısadevreye sebep olmaz mı ?
-
sonunda bu devreyi de yaptım sorunsuz çalıştırdım... yapacak arkadaşlara tavsiye ederim... su yollarını yaparken en kalın olacak şekilde ve hatta üzerinden kablo ve lehim ile takviye etmelerini tavsiye ederim... trafoyu resmen sömürürken kablolardan duman çıkartmakta... ilk başta çıkışına 15 volt vermişti ve r8 ısındı bu sebeple R7 yi 560 Ohm 1 W; R8 i ise 600 Ohm olacak şekilde 2 tane paralel 5Wlık dirençten yaptım.
Kullanıcıların aradığı sayfalar: