Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu
TELSİZ FORUM İLK ADIM => YARDIMCI OLUR MUSUNUZ? => Konuyu başlatan: TB3CJJ - 01 Haziran 2016, 20:13:32
-
Herkese merhaba
nette gezerken aliexpress sitesinde baofeng telsizler gördüm bi heves aldım ::)
Sonradan farkettimki amatör telsizcilik belgelsi falan almak lazımmış.
Fazla uzatmadan sorayım şimdi ne yapmalıyım sınav için nelere çalışmalıyım son çıkan sorularmı genelde soruluyor önerileriniz nedir?
Sınava girip belge sahibi olana kadar hiç telsizi açmamalımıyım?
Şimdiden teşekkürler
-
Merhabalar;
Sizinde bahsettiğiniz gibi bu cihazları kullanabilmek için amatör telsiz belgesine sahip olmanız gerekli.Sınavda sorular soru bankasından seçilerek sorulmaktadır.Soru bankasını https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/Default.aspx?pid=22 (https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/Default.aspx?pid=22) linkten indirebilirsiniz.Belgenizi alana kadar telsizi kullanmamız doğru olacaktır. 73.
-
teşekkürler soruları ezbirleyeyim şimdiden.
Belgeyi alsamda izmir rölesine girsem ;D
Bu sorularda A-B ve C diye ayrılmış hepsinemi çalışmam lazım yoksa sadece ab yazanı ezberlersem yeterli olurmu
-
Öncelikle bu hobiyi seçtiğin için tebrik ediyorum. Arkadaşımın da dediği gibi lisans sahibi olmadan cihaz kullanman suçtur. Sınav için A-B seçip şimdiden çalışabilirsin. Sorular zaten o soru bankasından çıkıyor. Şimdiden başarılar dilerim.
-
"ezberlemek" yerine en azından sorulara çalışmak desek? öğrenmek, anlamaya çalışmak..
Daha dün bir arkadaşımdan duydum, biraz sinirendim. Anten analizatörünü bir abisi ödünç rica etmiş. Halletmiş. Niye: DC beslemeyi ters bağlamış. Olabilir, ama olmamalı.
Kolay gelsin, hoş geldiniz
-
Sınav için ilk gün başvuru yaptım ücretide ödedim sorularıda indirip yazdırdım bakalım sınavdan sonra bende çağrı kodumu almış olacağım inşallah.
40 tl sınav ücreti ve sonra kart içinde 50 tl yatırılıyormuş bunların dışında yıllık vergi falan ödeniyormu ?
-
Bende sınava hazırlanıyorum ulusal ve teknik için kaynak bulamadım. sorular var ancak kaynak yok. yardımcı olur musunuz
-
Aslında teknik için kaynak çok. Bu konuda epey bir paylaşım var. Merak etmeniz güzel.
Ulusal derken sanırım mevzuatı kastettiniz?
Örneğin ben geçenlerde iki üç elemanlı bir VHF yagi yapmaya niyetlendim. İnternet'te çeşitli dizayn/hesap sitesi gördüm. O arada antenin nasıl olacağı, çalışma ilkeleri hakkında da bilgi veriliyor. Beam correction tanımıyla karşılaştım. Bilmiyordum deyim olarak. Baktım. Elemanların aynı hizada olması, olmasını sağlamak demekmiş. Aslında temelde bildiğimiz şeyler. Herhalde elemanlar (çubuklar) biri yukarıda biri aşağıda olmayacak elbette ! Adı buymuş. Bakarken yan etki olarak deyimi de öğrenmiş oldum.
Onun için, aklınıza gelen şeyleri tarayın. Hangi dilde olursa olsun, yazının içindeki/ekindeki görseller de size bilgi verecektir.
Teknik derken, dirençleri filan bilmek gerekiyor. Transistör nedir vs. Sonra devam. Telsizin katları filan. Bunlar sizi alıp başka başka yerlere götürecek. Amaç sadece sınavı geçmek olmamalı. Öyle ya da böyle er ya da geç geçilir. O geçilene kadar lisans gerektirmeyen frekanslarda denemeler bile yapılabilir (aklıma VHF gelmiyor benim).
-
Bakalım görelim saat 15:00 da sınav var herkese başarılar :o