Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu
TELSİZ FORUM İLK ADIM => YARDIMCI OLUR MUSUNUZ? => Konuyu başlatan: TB4BRL - 30 Eylül 2012, 00:27:06
-
DEĞERLİ ARKADAŞLAR
ACİL VEYA AFET DURUMUNDA HER KAMU KURUMUNUN FREKANSI AYRIMIDIR, YOKSA ORTAK FREKANSLARMI KULLANILIR, FREKANSLARI ORTAK KULLANILIYORSA HANGİ KANAL VE FREKANSLAR KULLANILIYOR ?
AFET DURUMUNDA BU FREKANSLARI YARDIM AMAÇLI NE ŞEKİLDE KULLANABİLİYORUZ ?
-
Birol bey , öncelikle merhaba .
Malumunuz amatör telsizciler olarak bizler, bizlere ayrılan frekanslar haricinde bir frekansı teknik ve yasal olarak kullanamayız. Bu konu amatör camiada defaaten tartışılmaktadır. Ama özetle konuyu şöyle özetleyebiliriz.
1. Temel olarak kurumlar biz amatörlerden faydalanmak adına bizlerle ortak kullanılabilecek aşağıdaki linkte frekansları yazılı amatör frekanslarda bizimle ortak bir çalışma içine girebilirler. Bu frekanslar bizler için secondary yani ikincil öncelikli frekanslardır. Yani öncelikli kullanım hakkı kurumlara ait olup yardım talepleri karşısında bizlerin de dahil olduğu frekanslardır. http://www.radyoamatorleri.com/olaganustu-hallerde-resmi-makamlarla-is-birligi-icinde-kullanilabil-t168.0.html (http://www.radyoamatorleri.com/olaganustu-hallerde-resmi-makamlarla-is-birligi-icinde-kullanilabil-t168.0.html)
2. Bizler yani radyo amatörleri , belirli resmi kurum ve/veya sivil toplum kuruluşlarında resmi veya gönüllü olarak görev alıyorsak bu kurum veya kuruluşun frekanslarını , yine kurum ve kuruluşun izni olmak şartıyla , bize olan gereksinim sürecince kullanabiliriz.
3. Çok ekstrem bir durum oldu, dağın tepesine uçağınız çakıldı. Acil olarak kurtarılmaz iseniz siz ve yakınınızdaki insanlar ölüm tehlikesi altında ise ve telefon ve benzeri başka hiçbir haberleşme aracını kullanamıyor iseniz ve amatör bir telsizci olarak amatör hiçbir frekanstan sos veya mayday çağrınıza cevap alamıyor iseniz o vakit ulaşabildiğiniz bir resmi kurumun frekansına dahil olup çok kısa süreli mayday veya sos çağrınızı yapabilirsiniz.
Bunun haricindeki tüm izinsiz, yetkisiz, haddini aşan, kendi kendine gelin güvey olup durumdan vazife çıkartma halleri yasal olarak suçtur. Ve mutlak adli takip ile sonuçlanır.
Amatör olarak bizler itfaiye frekansına girip , arkadaş şuraya da su sıkın diyemeyiz. Yolda gördüğünüz bir trafik kazası için trafiğin ve/veya 112'nin frekansına giremeyiz. Bu iş kendi kendine gelin güvey olmak, durumdan vazife çıkartmaktır. Bu sadece yapana değil tüm amatörlere zarar vermektedir.
Esen kalın 73,