-
ANTEN HESAPLAMASINDA STANDARTTA 300.000/FREKANS FORMÜLÜ UYGULANIRKEN BAZI FİRMA YADA FİRMALAR 289.000/FREKANS DEĞERİ İLE ANTEN YAPIYORLARMIŞ. BUNUN SEBEBİ NEDİR? BU KONUDA BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLAR VARSA BİLGİ VERİRLERSE SEVİNİRİM.
-
Normal de Işık hızı 299.793 km/saniye'dir. Yuvarlak olarak 300.000 km/sn kabul edilir. Rf in yol alma hızı da aynıdır. Ancak bu hız havada ölçülmüş bir hızdır. Anten sistemi denilince transmisyon hattı (genelde coax. kablo) ve anten den oluşur. Rf enerjisi bu iletkenler de ilerlerken hava da olduğu kadar hızlı gidemez, bildiğim kadarı ile ışık hızı x 0.95 / frekans olarak hesaplanabilir. 0.95 katsayısı da bu hız düşmesinin sayısal halidir. Örnek:300x0.95/145=1.9655 m olur tam dalga boyu. Ayrıca coax kablolarda velocity factor denilen plastik izole de 0.66- foam (köpük) de ise 0.80 civarlarındaki sayı da hız faktörüdür. Gene bu sayıda rf enerjisinin kablo içerisindeki yayılma hızı katsayısı olarak kullanılır..Sonuç olarak anten hesabında ışık hızı 285m/sn kabul edilebilir. ancak hesaplanan boy da bir türlü şak diye tutmaz. anten yaparken biraz uzun yapmak faydalı olacaktır.gerekirse kesebilir - ama uzatmanız gerekirse ek yapmanız gerekecektir.73
-
SONER BEY TEŞEKKÜR EDERİM NAGOYA GİBİ ANTENLERİN BAZI MODELLERİNDE BU ŞEKİLDE HESAP YAPMIŞLAR.
-
Birşey değil Hüseyin bey. anten imalatı çok hassas - karmaşık bir iş aslında..ve tabii ki her firmanın da kendine has sırları/formülleri vardır..73
-
Soner beye teşekkürler.Çok güzel açıklamış.Anten hesablarında,Antenin fiziki boyu ,elektriki boyundan %5 kısa yapılır diye kuralı vardır.Gerekçesinide TB3PSU soner bey gayet güzel açıklamış.73 .
-
Hocam öyle ise 300/f (mhz) olarak hesaplarsak elektriki boyu * 285/f olarak hesaplarsak olması gereken yaklaşık fiziki boyu bulmuş oluruz.Doğru mudur?...73
-
Aynen doğrudur.Sizde zaten belirtmişsiniz.Bende kendi anten hesablarımda 285000/F olarak hesablarım. Yeri gelmişken bir konuyada değinelim.Anten hesablarında tel çapı sonsuz incelikte olarak hesablanmıştır.Biz kullandığımız malzemenin kalınlığını hesaba katmadığımız için yaptığımız antenler genelde biraz geniş band lı olur.Aslında bazı hesab sitelerinde (örneğin moxon)antenin tel çapıda sorulmakta vede hesaba katılmaktadır.Ama el yapımı antenlerde bukadar inceleme yapma imkanımız yok.Anten yaptım veya yapıyorum diyebilmek için enaz MFJ serisi anten analizörümüz bari olmalıkiii,Antenimizi veya ne yaptığımızı görebilelim.Değerli ustalar.bazı sitelerde MFJ259 şeması ve yazılımı yayınlandı.Yapan deneyen varmı neticeleri bizlerle paylaşsa veya kart gibi yazılım gibi malzemeleri tedarik konusunda yardımcı olsa....Tüm antene merak saran amatörlerde el yapımıda olsa MFJ analizör görmek dilek ve temennileriyle73.
-
Elektriksel boyut denince ışığın ve elektromanyetik dalgaların vakumda (boşlukta, dikkat hava değil boşluk) olan hızı anlamına gelir. Oysa dalgalar hangi ortamdan gecerse gecsin belli bir yavaşlatmaya sebep olur. Velocity factor budur.
Eleman anten de olsa dalganın bir miktar yavaşlamasına sebep olur, dolayısı ile fiziki boy dan kasıt o fiziksel ortamdaki dalga boyu anlamına gelir. Dolayısı ile hesap o ortama göre yapılır.
-
Osman hocam selamlar.Konuyu biraz daha anlatmak bakımından,malum antenlerimiz havaya yayın yapacaklar.vakuma vs değil.Bunu baz alırsak yapılacak antenin hesabı nasıl olacak.(Havaya yayın ortamı) 73.
-
Havaya yayın yapacak da havanın hız faktoru, swr si falan bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren antenden çıkasıya kadar olan bolum. Cihazın içini hesaplayan hesaplamış zaten o da bizi ilgilendirmiyor.
Cihazdan sonra, elektrik dalgasının kablodaki davranışı ve kablodan sonra anten dediğimiz elemanın davranışı bizi ilgilendiriyor.
Frekansa göre kabloyu hız faktorunu de dikkate alarak doğru ölçüde kesersek (doğru dalga boyları tespit ederek), kablonun diğer ucuna da 50ohm kör yük bağlarsak swr problemimiz olmaz. Çünkü cihaz çıkışı 50 ohm, kablo 50ohm, yük 50ohm hepsi de rezistif 50 ohm, problemsiz çalışırız. Teorik olarak geriye yansıyan sinyal olmaz.
İşte bu 50 ohm enerjiyi ısıya donusturup harcayan eleman, biz ısı istemiyoruz, enerjiyi olduğu gibi havaya salmak istiyoruz. Yani 50ohm direnç yerine bizim antenimiz olmalı, onu çıkarıp 50ohmluk anten bağlarsak yine problemimiz olmaz.
Antenler yapısına göre bir empedans gösterir, Çeyrek dalga radyalli anteni örneğiyle gidersek, doğru radyal açısıyla, doğru besleme noktasıyla 50ohm olarak kullanırız. Yani boyle ayarlanmış bir anteni kablodaki direnci sokup onun yerine direk bağlayabiliriz.
Bu noktada karşımıza çıkan olay, antenin besleme noktasının doğruluğu vs yanında bir de antenin aktif çubuğunda dalganın doğru dağılmasını sağlamaktır.
Dalga dağılımının doğru olması için de aliminyum, bakır gibi çıplak malzemede (içi boş veya dolu olması bile etkiler) velocity factor değerinin ne olduğunu bilmemiz gerek.
Yani sonuçta bu çubuk, vakum ortam gibi ideal malzeme değil. Onun da belli bir miktar yavaşlatma etkisi var. İşte %95 gibi degerlere düşürmemizin sebebi o. Çünkü %100 değer vakum ortamdaki yayılım için geçerli, yani hiç bir yavaşlatma etkeni yok. Çubuk ise vakum gibi davranmayıp %5 gibi bir etki yapıyor muş. Çubuğu o sebeple olması gereken (vakum ortamdaki %100 yayılıma göre) dalga boyundan daha kısa yapıyoruz.
-
Teşekkürler.Güzel açıklama.Yüreğine sağlık.
-
Koaksiyel kabloların Dielektrik sabitleri ve hız faktörleri
[eklenti yönetici tarafından silindi]
Kullanıcıların aradığı sayfalar:
vhf anten anten vhf anten google anteni anten boy anten boyu vhf anten