-
Son yönetmelikte "50 MHz bandı, özel izin ile açılır" diyor.
Konu ile ilgili tecrübesi olup da, paylaşacak arkadaşlara müteşekkir olurum...
73
Engin
ta2bu
-
konu şimdiye kadar açılmamıştı açtığınız iyi oldu diğer arkadaşların da görüşleri doğrultusunda eğer yapılabilecek bir şey varsa müracaat mı edilmesi gerekiryor şayet müracaat edilebiliyorsu bu dernekler bazında mı olur veya şahsen mi olur veya radyo amatörlerinin ortak bir dilekçeye imza atmasıyla mı olur bu konu tartışılması gereken bir konudur 50 mhz frekansının özellikleri dolayısıyla bayağı hizmet vereceği kanatindeyim eğer mümkünse 50 mhz bant planlarının bir kopyasını burada görmek isteriz hayırlı çalışmalar
-
KEGM İstanbulda bildiğim kadarıyla yakın olan arkadaşlar oraya konuyla ilgili bir bilgi sahibi olmak maksadıyla uğrayabilirler verecekleri cevabı buradan yazabilirler şayet derlerseki dilekçeyle müracaat edin bir dilekçe örneğini doldurup imzalarız gönderirirz.
-
konu şimdiye kadar açılmamıştı açtığınız iyi oldu diğer arkadaşların da görüşleri doğrultusunda eğer yapılabilecek bir şey varsa müracaat mı edilmesi gerekiryor şayet müracaat edilebiliyorsu bu dernekler bazında mı olur veya şahsen mi olur veya radyo amatörlerinin ortak bir dilekçeye imza atmasıyla mı olur bu konu tartışılması gereken bir konudur 50 mhz frekansının özellikleri dolayısıyla bayağı hizmet vereceği kanatindeyim eğer mümkünse 50 mhz bant planlarının bir kopyasını burada görmek isteriz hayırlı çalışmalar
50Mhz. frekansının ülkemizde görüşmeye serbest bırakılması için tüm derneklerin ortak bir çalışma ve döküman ile bu işin üzerine gitmesi gerekli diye düşünüyorum.Ancak şahıslar ve dernekler bazında anlaşmanın sağlanamadığı,amatörlükten çok şahsi çıkar ve egoların rol oynadığı ülkemiz amatör camiasında bu işi organize etmek zor gibi biraz. Frekans çekişmelerinin kol gezdiği,rölelerde küfürleşmelerin cirit attığı yeni bir frekans listemiz olur Türkiyede 50Mhz. açılırsa o kadar. Şahsi olarak tamamen kendi çabaları ile çok değerli amatör çalışmalara imza atan ve atacak olan değerli arkadaşlarımızın çalışmalarıda bu potada erir gider zaten.
Afet kavramıyla bütünleşmiş ve telsiz hafızalarından, dernek şube tabelalarına kadar AFET,le desteklenmiş bir amatör telsizcilik zihniyetinde 50Mhz frekansının çok rağbet göreceğinide sanmıyorum. Çünkü o frekanslarda ihlal edilebilecek,cihazların hafızalarına kayıtlanabilecek kamu frekanslarıda bulunmamaktadır.
Aşağıdaki linkten IARU Region1 50Mhz. band planını inceleyebilirsiniz.
http://iaru-r1.org/index.php?option=com_content&view=article&id=170&Itemid=124 (http://iaru-r1.org/index.php?option=com_content&view=article&id=170&Itemid=124)
-
50 Mhz 6m bandının yurtici kullanımı ve bu bantta özel çağrı işareti ile çalışmaya dair bir bilgim olmamakla birlikte, bu frekans üzerinde yurtdışı contest çalışmaları sözkonusu olduğunda , contest'e katılma talebinizi KEGM'ye resmi olarak bildirdiğinizde konuya istinaden izin alabiliyor, yapmış olduğunuz çalışmanın log'larınıda KEGM ile contest sonrası paylaşıyorsunuz.
Bu arada çalışılması yurtdışında da çok yaygın olmayan 6m, uydumuz aydan ve meteorlardan yatsıtmalı dx çalışmalarına çok uygun, hf kadar kararsız dağılımlı, vhf gibi kaliteli modulasyon süren bir banttır.
Nitekim Bulent abinin dedigi gibi bizde bu işin ciddiyeti anlaşılana, amatörlük adıyla iş çevirmek yerine amatörlük namına iş yapmayı öğrendiğimizde bu banttın amatör kullanıma açılması daha uygun olacaktır kanaatindeyim.
esen kalın, 73
-
Genel olarak hangi modülasyon tipi kullanılıyor burada?
FM Modülasyonu olan FT-8900r kullanıyorum.
Son olarak hangi anten tipini tavsiye edersiniz bu band için.
Teşekkürler.
-
burada bant planı var kullanılan emisyon tipi ve hangi frekanslarda çalışma yapabileceğin ve birçok bilgi var IARU sitesine gittiğin zaman orada daha detaylı bilgileri bulabilirsin kolay gelsin
-
TK zamanında, gün ve saat aralıklarını verdiğiniz taktirde, eğer uygun bulunursa özel veya şahsi olarak 50 Mhz de çalışma yapabiliyordunuz. Şimdi ise frekans kullanım izni KEGM de olmadığı için, yapacağınız isteği KEGM, TK ya sorup size yanıt vemesi gerekir diye yorum yapıyorum. Bunun için başvuru tarihini biraz daha öne çekmelisiniz.
Ayrıca 6 m de SSB çalışıldığı için FT-8900 de çalışma yapmanız mümkün değil. Bu cihaz FM modülasyonunda çalışıyor. Aynı şey yaesunun 6 m de çalışan el cihazları içinde geçerlidir.
Magic band diye tanımlanan 6 m de şartlar uygun olduğunda hiç ummadığınız uzak istasyonlarla QSO yapabilirsiniz. Umarım ülkemizdeki bu yasak bir an önce kalkar.
73...
-
Yine bir ft8900r klasiği... FM ve dar bir alanda AM... All mode cihaz farz oldu anlaşılan.
Teşekkürler bilgiler için.
Saygılar.
-
yaesu ft 857D bütün bantlarda 160-80-40-20-18-1510- 6-2-70 cm de bütün emisyon tipleri ni çalıştıran bir cihazdır bilginize.73
-
USB yada CW ve diğer modulasyonlari bulunmamaktadır. Tabi bir eklenti yada düzenleme yapılıyorsa bilmiyorum.
50 mhz fm de gorusebilecegim kimse zannedersem çok az olacaktır.
Teşekkürler.
Pardon, Cep telefonundan bağlanınca doğru okuyamamışım, FT-8900 r gibi okudum.
Haklısınız ft857D zaten istediğim bir makine. Umarım temiz-sıfır bir tane yakın zamanda edinirim.
Saygılarımla.
-
50 mhz FM modulasyon çalışması da yapılabiliyor tıpkı 11m gibi ve hatta daha kaliteli. 50-52 arası dinleme yaparsanız görürsünüz. Ancak uzak mesafe ve yansımalı erişimlerde ssb mode kullanımı daha uzak mesafe qso için daha uygundur.
Esen kalın 73,
-
Teşekkür ederim. Bu akşam şu meşhur tel antenimi takıp biraz dinleme yapacağım.
Aynı dipole anten ile 28-29'da dinleme yaptığımda hiç birşey duyamamıştım. Aslında duyamamış olduğumu zannetmiyorum SQL seviyesi ortaların üzerine kadar çıkmıştı. Dinleyip duyduklarımı modülasyon yüzünden deşifre edemediğim için hışırtı olarak hoperlöre gelmişti.
Aynısının 50MHz'de de başıma gelmesinden çekiniyorum.
Ayrıca elimde bulunan tel ve traplı dipol antenin kaç metre bantları için yapıldığını anlamamın pratik yöntemleri nelerdir?
Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
Saygılar.
Kullanıcıların aradığı sayfalar: