-
Moxon anteni Les Moxon – G6XN adında bir radyo amatörünün buluşudur. Bu anten bir çeşit iki elemanlı YAGI. Elemanları özel bir şekilde birbirine yaklaştırılmış olan bu yagide besleme noktası empedansı 50 Ohm'a getirilmiştir. Böylece de özel bir uyuşum devresine(balun) gereksinimi ortadan kaldırılmış. Boyut olarak yagi den ya da JPole'dan çok daha küçük. Kazancı ise 3 elementli bir YAGI ile başa çıkabilecek kadar yüksektir,üstelik F/B oranı 30 dB civarıdır ki bu arkasına neredeyse hiç ışıma yapmadığı anlamına gelir. Alttaki yayılım modelindende göreceğiniz gibi Moxon teorik uzayda 180 derecelik bir yayılım alanında yaklaşık 5,5 dBi kazanç veriyor. Yeryüzünde ise bu kazanç 11 dBi değerine erişebiliyor.
(http://www.radyoamatorleri.com/depo/linkver/htmlresimleri/max4.jpg)
ABD'de L.B. Cebik, W4RNL, bu anteni çok değişik uygulamalar için incelemiştir. Anten teorisi ile ilgileniyor iseniz Cebik'in bu konudaki yeni kitabini ya da web sitesini okumanızı tavsiye ederim. http://www.cebik.com/moxon/moxpage.html (http://www.cebik.com/moxon/moxpage.html) . Cebik'in QST yazılarından sonra çok popüler olan bu antenle ilgili projelerin olduğu bir de web sitesi var. http://www.moxonantennaproject.com/ (http://www.moxonantennaproject.com/)
Bu siteden edineceğiniz moxon generator programı ile istenilen frekans ve iletken çapı için anten ölçülerinizi hesaplayabilirsiniz. Benim yaptığım anten için merkez frekansı 145 MHz seçilmiştir, kullandığım iletken 6mm çapında alüminyum silindir profildir,sanayiden kolaylıkla temin edilebilir, kilosu 8TL civarıdır. Hesaplanan ölçüler aşağıda gösterilmiştir, eğer 2m anteni yapacaksınız bu değerleri kullanabilirsiniz,diğer frekanslar için ölçüleri program vasıtası ile hesaplayabilirsiniz.
(http://www.radyoamatorleri.com/depo/linkver/htmlresimleri/max5.png)
Antenin iletken ölçülerinin imalatı dikkatli yapmalıdır,aksi taktirde SWR 50 Ohm olmayabilir istenilen verim alınamaz.Ayrıca moxon programının verdiği hava boşluğu değeride hassas bir şekilde ayarlanmalıdır. Yaptığım anteni piyasada dekota adı verilen malzeme üzerine oturttum,bu şekilde ölçüleri tutturmak kolaylaşmış oldu. Yazının başında antenin doğal empedansının 50 Ohm olduğu belirtilmişti, fakat yine de basit bir balun yapacağız. Bilindiği gibi antenin besleme noktası balanced bir ortam iken coax kablo ise unbalanced bir iletim ortamıdır, “ugly balun” adı verilen balun çeşidi ile bu dönüşümü sağlayabiliriz. Balunu oluşturmak çok kolay, besleme için kullanılan RG-58 kabloyu su borusu üzerine 5 tur sarıp bunu siyah silikon ile iyice sabitledim. Yaptığım antenin arka ve ön görüntüsü şu şekildedir.(Resimler yüksek çözünürlüktedir, kaydederek büyük boy inceleyebilirsiniz.)
(http://www.radyoamatorleri.com/depo/linkver/htmlresimleri/max1.JPG)
(http://www.radyoamatorleri.com/depo/linkver/htmlresimleri/max2.JPG)
2 aydır bu anteni wouxun kg-uvd1p el cihazı ile denemekteyim. Bulunduğum Gebze bölgesinden istanbul,bursa,balıkesir rölelerinin tümünü 5w ile rahatlıkla açıp QSO yapabiliyorum. Simplex olarakta İstanbul'un büyük bir bölümü ve Bursa ile sorunsuz QSO'lar yapabiliyorum. İyi bir örnek olarak verebileceğim Balıkesir ulusdağı'nda bulunan 145.675 rölesi QTH'ma kuş uçuşu 194km'dir ve bu röle ile 5w gücünde QSO'lar yapabilmekteyim. Bu ise moxon anteninin ne kadar başarılı bir anten olduğunun bir kanıtıdır. Unutmadan belirteyim antenin ışıma yönü besleme noktası tarafındadır. Yaptığım anten 2m bandı için hazırlanmışsa da 3. harmoniği olan UHF bandındada aynı sadakat ve SWR oranı ile çalışmaktadır. Ben bu anteni dual band olarak kullanıyorum. Benim gibi yer sorunu olan ve yönlü bir anten kullanmak isteyen amatör arkadaşlara moxon'u şiddetle tavsiye ederim. Maliyeti 20TL olan bu anteni ister mobil ister sabit bir noktada kullanabilirsiniz, hatta istenirse motorlu bir sistem ile döndürme düzeneği yapabilirsiniz. Anteni yapacak olan amatörlere şimdiden kolay gelsin.
(http://www.radyoamatorleri.com/depo/linkver/htmlresimleri/max3.JPG)
Moxon anten Balıkesir yönünde vertikal modunda işbaşında :)
Not: Antenin yapımı sırasında bana yardımcı olan teknisyenler Orhan Baykan ve Ömer Akgün'e teşekkür ederim.
TA2AEG.
-
Selamlar Engin bey.
Çalışmalarınız ve yayınlamanız için teşekkürler. Simplex görüşmelerimize ilk fırsatta devam. 73...
-
bu testleri herhangi başka bir antenle yaptınızmı diğer antenlere göre sizce kazancı nedir
-
bu testleri herhangi başka bir antenle yaptınızmı diğer antenlere göre sizce kazancı nedir
elimde başka bir anten olmadığı için kıyaslama yapamam ama karşı istasyonlardan aldığım RST raporlarına göre çok başarılı bir anten.
-
mutlaka haklısınız antene sözüm yok ama bu denemelerde başka birantenlede test imkanı olursa daha iyi olur diye düşnüyorum ben hf de bir çok anten denemesi yaptım cb anteninden vertikal anten yaptım 7 mhz ye göre çok başarılı oldu diğer denemelerim ve yaptığım antenler bu kadar başarılı değil o açıdan dedim karşılaştırma imkanı oldumu diye 73
-
Başka bir siteden alıntı metnidir...
"İzmirde 4,5 mm.lik alüminyum telden yapılmış Moxon antenin yapılan denemelerde 7,5 dBi kazançlı Motorola 5/8 Collinear antenle ayni zaman dilimi içinde, ayni mesafede ayni cihazla ve ayni çıkış takati ile ayni rx değeri tesbit edilmiştir."
-
çok güzel iyi sonuç bu şekilde denemeler hepimiz için faydalı yaptığımız antenin performansını görmüş oluyoruz 73
-
Engin abi paylaşımın için teşekkür ederim.Bu anten çalışması da listemde uygulanacaklar arasında.paylaşımlarının devamını dileriz,Sevgiler.
-
Merhabalar. Pazartesi yukarıdaki malzemeleri temin edebilirsem (Özellikle RG-58 ve El Cihazım için SMA Uç) bu anteni yapacağım.
-
fedpoint arasındaki yani besleme uçlarının bağlanacağı çubuk arasındaki mesafe neye göre hesaplanıyor. bu programda onu göstermiyor
-
fedpoint arasındaki yani besleme uçlarının bağlanacağı çubuk arasındaki mesafe neye göre hesaplanıyor. bu programda onu göstermiyor
besleme noktaları mümkün olduğunca yakın olmalı.
-
Ben bu antenden yaptım, 1 haftadır el cihazımda kullanıyorum.
MoxGen yazılımını kullanarak ölçüleri hesapladım. 6 mm bakır telden yaptım (elektrikçiden tesisat teli olarak isteyin veriyorlar). Mukavva üzerine kablo cırtları ile sabitledim. 144-146 bandı için yapmıştım, UHF'de de çok güzel çalışıyor. SWR de ölçtüm, 144.000'da ve 146.000'da 1.2, 145.000'da 1.1 çıktı. (cihazda ısınma da yok zaten) Kablosu konnektörü herşeyiyle (yol parası ve işçilik dahil:) 20 liraya mal oldu. Çatı anteni takma imkanı olmayan veya elinde malzeme, alet edevat bulunmayan arkadaşlara tavsiye ederim.
-
Ben bu antenden yaptım, 1 haftadır el cihazımda kullanıyorum.
MoxGen yazılımını kullanarak ölçüleri hesapladım. 6 mm bakır telden yaptım (elektrikçiden tesisat teli olarak isteyin veriyorlar). Mukavva üzerine kablo cırtları ile sabitledim. 144-146 bandı için yapmıştım, UHF'de de çok güzel çalışıyor. SWR de ölçtüm, 144.000'da ve 146.000'da 1.2, 145.000'da 1.1 çıktı. (cihazda ısınma da yok zaten) Kablosu konnektörü herşeyiyle (yol parası ve işçilik dahil:) 20 liraya mal oldu. Çatı anteni takma imkanı olmayan veya elinde malzeme, alet edevat bulunmayan arkadaşlara tavsiye ederim.
yaptığınız moxon'nun resmini ekleyebilirmisiniz?
-
(http://i.hizliresim.com/K6Wrb7.jpg) (http://hizliresim.com/K6Wrb7)
Yansıtıcı elemanı pimaş boruya bağladım. Yansıtıcı ile driven eleman arasındaki mesafeyi tutturmak için spacer olarak tükenmez kalem gövdesi kullandım. Besleme noktalarını ortadaki mukavvaya tespit ettim. (resimde mukavvanın arkasında kalıyor görünmüyor) Bu şekliyle gayet güzel çalışıyor.
-
Feedpoint açıklığı ne olması gerekli ?
-
selam
bu anteni dik mi kullanacağız yatay mı ? kablo bağlantısı yukardamı olacak aşağıda mı ? basit bir antene benziyor, yapmayı planlıyorum.
73
-
Dik yada yatay fark etmez. aynı dipol gibi dik de kulanılılır yatayda.
şu durum var SSB kullanılıyorsa yatay, FM kullanılıyorsa vertikal kullanmak makbuldur.
çünkü karşı tarafın anteni veritkal olacaktır Fm de.
-
Tam belli oluyormu bilmiyorum ama ben tahta çıtanın ortasına kanal açıp oraya 10 luk alumınyum boruyla yapmıştım.
pcv boruylada sap yaptım. mobil kullanımda.
(https://lh4.googleusercontent.com/HuD3zEmGcS5u76pGjv3KIoj6UMV_Mw4rxro7MdBZu7o=w247-h582-no)
-
info için teşekkürler Cagatay
73
-
Arkadaşlar merhaba. Bu konuya yeni rastladım. Evet Moxon anten sorunsuz çalışan, kazançlı bir antendir, ilk Moxon antenimi HF için 15 m bandında 1995 yılında yapmıştım, şimdi de bütün antenlerim Moxon. Herkese çok önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. Antenlerde kullanılan eleman ölçüleri hesaplanırken VHF ve UHF bandlarında BAKIR, HF bandlarda aluminyum olarak düşünülür. Bakır, Aluminyum dan yaklaşık iki kat daha iyi bir iletkendir. İkinci olarak, eleman-kablo bağlantıları yapılırken bakır elemanlarda lehim yapma imkanınız olacaktır. Kolay gelsin. TA2IB, Üsküdar.
Kullanıcıların aradığı sayfalar: