Amatör Telsizcilik - Türkiye Telsiz ve Radyo Amatörleri Bilgi Paylaşım Platformu
AMATÖR TELSİZCİLİK,PAYLAŞIMLARIMIZ => GENEL BİLGİ DEPOSU => Konuyu başlatan: TA4AMY - 04 Ocak 2012, 01:54:52
-
Sayın Forum Kullanıcıları,
Benim Bir türlü anlayamadığım konulardan biri de,verilen çağrı kodlarının devamlı bilerek yada bilmeyerek çağrı yaparken yanlış kullanılmasıdır.
Şöyle ki;
Bilindiği kadarıyla 2 türlü çağrı kodları vardır.
1.Uluslararası ki bunlar;Alpha,Bravo,Charlie.......Zero,One,two.......nine.
2.Birde Milli ki bunlarda;Ankara,Bursa,Ceyhan.........Bir,iki,üç...........diye
Ama Türkiye genelinde Tüm Amatör Telsizciler;Sanki üçüncü bir çağrı kodu varmış gibi(yada kendilerinin üretiği ve dünyanın bilmediği bir çağrı kodur ki Turkiye nin her bölgesinde kllanılmaktadır.Bence hem mevzuatta göre hemde kullanılması bakımından da yanlıştır.Lütfen bir an önce bunu düzeltmemiz gerekir.
Şöyleki;
Örneğin:
Çağrı kodu :TA4AMY olan birisi,çağrı kodunu şu şekilde yaparsa; Tango,Alpha,Dört,Alpha,Mike,Yankee....(YANLIŞ)
Eğer Aynı kodunu; Tango,Alpha,Four,Alpha,Mike,Yankee(DOĞRU) yada
Milli Fonetiğe göre :Trabzon,Ankara,Dört,Ankara,Manisa,Yozgat ki buda (DOĞRU)
Ama Maalesef Türkiye'deki Bütün Amatör Telsizciler;Çağrı Kodlarını Şu Formatta göre yapıyorlarki Bende bu tamamen yanlış.Tango,Alpha,Dört,Alpha,Mike,Yankee(YANLIŞ).Türkiye'ye ait böyle bir başka çağrı kodu yok.Çağrı kodlarımızı ya Uluslararasına göre yada Milli Fonetiğe göre yapmak zorundayız ki doğrusu da budur.....Bunun arasında herhangi bir alternatif yoktur.Ya Uluslararasına göre yada Milli Fönetiğe göre yapmak zorundayız.
Ayrıca şöyle kullananlarda vardır ki bu tür olanlar tamamen yanlış...Ta A Dört..... gibi....
73
-
aynı konuda bizim devreler ( :))den sn master (şimdiki TA2PMH )ile aynı fikirdeydik ve çıkışlarımızda milli yada gerçekten yabancı kullanmaya karar vermiştik. :) üzerine konu açtınız. Birde Tangoyu yutanlar vardı dikkat ettiğim. Örneğin iki bravo foxtrot... diye devam edenler.
-
Bence bu konunun üzerinde durup doğruyu öğretmek lazım çünkü bu böyle olunca hepiniz yanlışı bilerek sürdürmek olurki bu da yanlış olur.
-
Ayrıca bu konu hakkında daha önceleri neler yazdıklarınızı okumak isterim.Lütfen bana bu konu hakkında daha önce yazmış olduğunuz konunun linkini yollarsanızçok memnun olurum.
73
-
Sohbet bölümünde idi konu açmadan irdelemiştik. Dedim ya, üzerine konu actınız. :)
Birde not düşmek isterim, karışıklık bence yabancı fonetik alfabedeki bazı kelimelerin Türkçe yerleşik kullanılan kelimelerin icine oldukları gibi girmesinden kaynaklanıyor. Alfa, delta gibi matematiksel terimlerin yani sıra latin dansı tango, başarının kutlanmasında kullandığımız Bravo... vb.
Saygılar.
-
bence tartışmak yersız yönetımın açmış oldugu anket herşeyi ortaya dökecektir diye düşünüyorum yapılan oylama neticesine bakalıım bence :)
-
Günaydın merhabalar.
Yıllardır süre gelen bir geleneği değiştiremeyiz tabiiki üstadlar bu konuda ne derler bilemem..
Nejat bey yazınızın örnekleri güzel olmuş ama konu malum karışık :) Aziz abiminde dediği gibi tartışmak yersiz yeni tartışmaları çekmeyelim.
Master
Sohbet bölümünde idi konu açmadan irdelemiştik. Dedim ya, üzerine konu actınız.
Birde not düşmek isterim, karışıklık bence yabancı fonetik alfabedeki bazı kelimelerin Türkçe yerleşik kullanılan kelimelerin icine oldukları gibi girmesinden kaynaklanıyor. Alfa, delta gibi matematiksel terimlerin yani sıra latin dansı tango, başarının kutlanmasında kullandığımız Bravo... vb.
Saygılar.
bence tartışmak yersız yönetımın açmış oldugu anket herşeyi ortaya dökecektir diye düşünüyorum yapılan oylama neticesine bakalıım bence.
-
Bu yüzden de konu açmamıştık galiba:) Anket konusuna katılıyorum:) Ancak geleneklesme ve havada duyduğunu kopyalama gibi nezaketten Dogan hata olduğunu düşünüyorum.
-
Devrem doğru diyorsun.Ben anketi göremedim nerde anket?
-
Safanın en üstüne bak.. :) Tamam o kadarda üstü değil, ilk mesajın üzerinde. Bende zor buldum ilk başta.
-
Dur düzelteyim :) bizde internet sayfaları kapalı normalde, bizim site için izinli giriyoruz.Güvenlik açısısından, o yüzden sayfa tam açılmıyor açılsada geniş kapsamlı açılmıyor, ince ayrıntıları yok şu an göremiyorum ben anket varsada, bilmem ne tarafından engellenmiştir diyor devamlı, her girişimde şifre istiyor o yüzden anca evde bakabilirim :=)
Master
-
Selam Arkadaşlar,
Konu burada birilerini incitmek yada yermek değil.Amatör telsizci olarak amacımız;Doğruyu öğrenmek ve öğretmek ve bu sayade de bu bildiklerimizi bizden sonraki kuşaklara da bunu eksiksiz olarak bırakabilmek.Zaten Amatör Telsizcinin tanımına bakıldığında ne demek istediğim iyice anlaşılacaktır.
73
-
Haklısınız, ama yanlış bir değil tonla.
Örneğin, Çağrı Kodu değil doğrusu "Çağrı İşareti" dir.
Bunun gibi.
Düzeltmek için tembel davranıyoruz.
-
Doğrusunu havada duyurmaz isek, düzelmeyeceği aşikar özellikle alfabe konusunda.
Doğru çağrılar ile video düzenleyip video paylaşım ortamlarında bu tür çalışmaları interet ortamında da yayalım diyorum.
Saygılarımla.
-
Selam Arkadaşlar,
Bu konunun düzeltilmesi hakkında yanınızdayım.Bana düşen ne ise yapmaya hazırım.
73
-
Öncelikle belgem elime geldiğinden beri düşündüğüm, benimde kafamı kurcalayan bir konu.Sizlere katılıyorum. Ya tamamını Uluslararası fonetik alfabe ile, ya da tamamını milli fonetik alfabeye göre kodlamalıyız.Ancak anket seçeneklerini eksik buldum.Açıkçası ben frekanslarda nasıl duyduysam o şekilde söylemeye başladım.Yani ne tembellik, ne de amatörlüğü ciddiyete almamamdan değil...
Umarım bunu düzeltme yolunda başarılı oluruz.Ben bundan sonra "TANGO BRAVO THREE BRAVO ALFA KİLO" şeklinde çıkış yapacağım.
73,
-
Arkadaşlar,
Tüm dünyada, her dilden insanlar fonetik alfebeyi kullanıyor, numara kısmınıda kendi dillerinde söylüyorlar. Eğer HF frekanslarda dinleme yaparsanız bunun böyle olduğuna şahit olabilirsiniz. italyanı 4 e four demiyor veya bir alman.
Eskiden A, B ve C sınıfı uygulamasında bütün çağrı işaretleri TA ile başlıyordu. Kişiler kendi aralarındaki görüşmelerde TA yı yutup sadece 3FB 3XX gibi kullanılıyordu. Bu yutma meselesi eskiden kalma bir alışkanlıktır. TA-TB uygulaması olunca bu konuda zaman zaman sıkıntılar olabiliyor. Madem TA-TB oldu, eski alışkanlıklardan kurtulmanın zamanının geldiği aşikar.
İyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.
-
HF'de dinlediğim kadarıyla numara kısmını söylemeden önce "Number" eki kullanıyorlar... Örnek: Tango Alfa Number One Alfa Golf Alfa şeklinde... Ha birde bazıları Nowember yerine Nancy, bravo yerine beta kullanıyor... Yani bence herkes işine geldiği gibi, kolayına geldiği gibi söylüyor...
-
Arkadaşlar,
Tüm dünyada, her dilden insanlar fonetik alfebeyi kullanıyor, numara kısmınıda kendi dillerinde söylüyorlar. Eğer HF frekanslarda dinleme yaparsanız bunun böyle olduğuna şahit olabilirsiniz. italyanı 4 e four demiyor veya bir alman.
Murat bey eklemeyi unutmuşum. Alman-ingiliz, fransız-rus, italyan-ispanyol vs vs birbirleriyle konuşurken haliyle ingilizce numaralandırmayı kullanıyor. HF deki duyuşmanın zor olabileceği düşünülerek çağrı işareti söylenirken zaman zaman numaranın başına numara olduğunu vurgulamak için sizin söylediğiniz gibi "number" eklenebiliyor.
73!!
-
arkadaslar bence herkes kendi amatör becerisine göre kulanıyor kendisini gelistirmekten aciz olanlar yalan iyi degil bizde bölge numarasını turkce söyluyoruz en dogrusu ulusal fanatikte kulanıyorsak ulusal fanatik kulanmalıyız mili kulanıyorsak mili harflerle kulanmalıyız TA4AMY kardesimize çok çok teskurler ederiz bize bu yanlısı hatırlatıgı için elimizden geldigi ve dilimizin dundugu kadar dogru kotları kulanmaya calısacagız bundan emin olmalısınız simdiden çok tsk ederim kendim adına saygılar 73 s :D
-
Evet...Bende sizlerin düşündüklerinize katılıyorum ama düzeltmek için herhangi bir çaba harcanmadığı aşikardır.Herkes gerekeni söylüyor ama uygulama da birşeyler yapmıyoruz.Bir Türkler olarak hep böyleyiz.Bana dokanmayan yılan bin yaşasın mantığıyla herşeye duyarsız kalıyoruz ki bu şekilde hiçbirşeyin düzeleceğine ihtimal veremiyorum.Ne dernek başkanları nede kıyı emniyeti bunu düzeltmek için hiçbir adım atmıyor ve de atacağını da sanmıyorum.Ayrıca kıyı emniyetine email attım bu konu ile ilgili.Umarım çağrıma cevap verirler.
-
SELAM arkadaşım guzel bır konuya temas efmışsın.bu temas ettıgın konu guzel ama uluslar arası dıl ıngılızcedır.herkes ınıgızce bılmıyor kı.ışte bunun ıcındır kı rakamlar turkce soylenıyor.ama mezuata gore senın dedıgın dogru.şımdı sıze şu acıklamayı yapayım telsızlle rx veya tx yapılırken yanı alma ve gonderme yapılırken hangı dılde yapılacagı konusu kayıt altına alınmamış sıze şunu soylıyebılırım. eger bır şey herhangı normlarda yer almamışsa ınsıyatıf ve takdır kullanılır.burayı anlıyacagınız şeklınde acıyorum.eger ben sıze anons yapacaksam ıstedıgım veya sızın anlıyabılecegınız dılde yaparım.uluslar arası fonetık alfabeye gore de rakamı uluslar arası dıle gore rakamı soylemem gerekır sıze bu konuda kattlıyorum. cok guzel bır araştırma konusu.zaten benım anladıgım amatorluk telsızle sadece konuşmak degıl ayrıca araştırma yapmak elektronık devreler yapmak vs gıbı calışmalar yapmaktır. aklıma takılan bır konu da şu A sınıfı amatorun telsız veya donnım ıthal etme yetkısı VARDIR dıyorum bu konuyu da araştırıp yazarsan ıyı olur.eger bır şeyın FAYDASI VARSA DEGERI DE VARDIR hoşca kal
-
Çağrı işaretinin fonetik alfabe ile kullanılmasının amacı nedir? Çağrı işaretinin karşı tarafça anlaşılması değil midir? Eğer amaç bu ise nasıl anlatıldığı ne kadar öneli olur? Demek istediğim şudur. Telsiz muhaberesinde (telefonda bile) konuşurken harfler karşı tarafça her zaman rahat anlaşılamaz. Bu yüzden de ortak bir şekilde her harfi temsil etmesi için de fonetik alfabe oluşturulmuştur. Bizim de kullandığımız bu uluslararası fonetik alfabe aynı zamanda havacılıkta da kullanılır. Örneğin başbakanlık uçağının çağrı kodu TC-ANA'dır. Pilotlar da bunu Tango Charlie Alfa November Alfa olarak da ya da sadece Alfa November Alfa olarak da söyleyebilirler. Karşı taraflar da bunun TC ANA olduğunu anlar.
HF telsiz görüşmesinde anlaşılırlık zaman zaman kötü olabilir. Her harfin söylenişinde bir ton ve vurgu farklı vardır. Bu yüzden ben HF muhaberede çağrı işaretimi Tango Alfa two Alfa November India olarak söyler ardından Tokyo America number two America Nancy Italy olarak söylerim. Şimdi ben bunu tembellikten mi, bilmediğimden mi, yoksa kural tanımamazlığımdan mı yapıyorum? Ben bunu tamamen karşı tarafça anlaşılması için böyle yapıyorum. Çünkü dediğim gibi bazı harfler HF'te ulaşmaya çalıştığınız istasyon tarafından uluslararası fonetik alfabeden söylenince anlaşılamıyor. Avustralya'dan bir istasyon ile fonetik alfabe dışında QSO yapıp birbirimize QSL kart gönderdik. Gönderdiğim ve aldığım QSL kartlarda çağrı işaretleri neyseki doğru yazıyor.
Mevzuat kısmına gelince, hangi mevzuat böyle kullanacaksınız diye zorlamaktadır. Benim bildiğim böyle bir mevzuat yok. Mevzuatlarda sadece milli ve uluslararası fonetik alfabenin neler olduğu yazılıdır. Durum böyle olunca sayın TA4AMY kıyı emniyetinden nasıl bir cevap bekliyorsunuz?
Kimseyi kırmak niyetinde değilim. Bu yüzden bunlar sadece benim düşüncelerimdir ve bana göre anlaşılır olduktan sonra çağrı işaretinin nasıl söylendiği öndemli değildir. Geçmişten gelen kurallar bir örf ve adet olmuşsa da buna uyulabilir.
-
mesele anlaşıldı.noktayı koydunuz.tartışma bıtmıştır bence
-
evet
-
eski köye yeni adetler ........... ayrıca bence kelimesi kişinin kendi fikri uluslar arası fonetik alfabe kullanmayın !!! trabzon ankara deyin ne olacak ? bu memlekete dünyanın her yerinden insanlar geliyor onlar nerden bilsinler trabzonu ankarayı
-
herkes duşuncesını acıklıyor bu konuda ben fazla bır şey bılmıyorum bu konuda veya bıldıgımın kaynagını gotererek acıklamaya calışırım. bu ve buna benzer konular bılgı alışverışıdır.kanunların yonetmenlıkler neyı emredıyorsa tabı kı uyulacaktır.başka duşunceler olmaz..
-
Evet.Sizinle aynı fikirdeyim.
-
Arkadaşlar konuyu hortlatıyorum kusura bakmayın. :)
Çağrı işaretindeki Bölge numarası "1" Uluslararası alfabeye göre, ingilizcesi "One" Türkçesi "Van"
Benim çağrı işaretimin Uluslararası alfebeye göre doğru okunuşu hangisi
1 - Tango - Bravo - ONE - Delta - Alfa - Kilo
2 - Tango - Bravo - VAN - Delta - Alfa - Kilo
3 - Tango - Bravo - UNA - Delta - Alfa - Kilo
Saygılar, 73
-
Bir kanunda vardi ama su anda bulamiyorum coook kisa bir satir olarak.
Turkiye kara ve hava ve deniz sahalarindaki telsiz haberlesmesinde, uluslararasi seyruseferde bulunan yabanci ve Turk araclar haricinde milli fonetik alfabe kullanilmasi zorunludur gibisinden bir sey yaziyordu.
Yani kullanilmasi zorunlu olan Milli Fonetik Alfabe ancak uluslararasi ucus yapan bir ucakta veya uluslararasi seyehat eden bir deniz tasitinda isen ancak o zaman uluslararasi alfebe kullanilir anlamina geliyor. Eski HDD ye bakmam lazim onun icinde bir yerde vardi
Ama genede yaziyorum
Hafiza-i beser nisyan ile mahluldur.
Mulga kanun da olabilir benim hatirladigim.
-
Cevap bekliyorum.
Teşekkürler. 73
-
Oknuş..
2 - Tango - Bravo - VAN - Delta - Alfa - Kilo
-
Oknuş..
2 - Tango - Bravo - VAN - Delta - Alfa - Kilo
Yücel Bey bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.
Saygılar, 73
-
Evet Arkadaşlar,
Eski tas eski hamam misali...Yada sen söyle sen dinle misali.
ne dersen de herkes yine bildiğini okumaktan vazgeçmiyor.Tabii bu da bizi diğer dünya amatörlerinin hayli gerisinde ve gelenekçi olma tutumundan vazgeçirmiyor.
-
Bu konu gerçekten önemli bir konu. Aramızda yeni amatör olan arkadaşlar var. Onlardan biride benim. Telsiz konuşmalarını dinlerken örnek:TANGO-ALFA-YEDİ-ALFA-OSCAR-FOXTROT gibi konuşuyorlar. Sayıları normal, harfleri uluslararası alfabe ile söylüyorlar. Öyle konuşuyorlar diye bende öyle konuşmaya başladım. Çünkü öyle konuşuluyor sanıyordum. Alışmışız herkes böyle konuşuyor.Bu konunun üzerinde durulması gereklidir.
-
selam,
ne zamandır bende dinlemede kalıyorum, çok değişik kodlamalar ile anlamaya çalışıyorum, ama nedense anlayamıyorum :)
mesela TA olan şahıslar TA ekini söylemiyorlar kısa olsun diyemidir nedir !!!
birde yazdığım gibi "TE A" söylüyorlar, bu nasıl bir kodlama şeklidir ki?
ayrıca çağrı işaretlerini insanlar çok hızlı söylüyorlar nedense :)
-
Evet malesef çok hızlı söyleniyor bende anlamıyorum.
Zaman içerisinde dinleye dinleye belki alışacağız.
Fakat yeni amatörlerler için oldukça sıkıntılı bir durum oluyor.
Tecrübeli arkadaşlar, yeni amatörlere yardımcı olmak adına ve zaman zaman tanışmak için çağrılarını anlaşılır şekilde sakince söyleyip bizlerinde katılım yapmamızı sağlamış olsalar, amatör telsizci camiası belge bolluğundan çok, birbirini tanıyan amatörlerle olacak, kaynaşma olacaktır vede yeni katılımlarla çoğalacaktır diye düşünüyorum.
Gerçi şöyle bir durumda var "Belgesiz konuşan", "paldır küldür konuşan" çok. Fakat ben kuralına ve nizamına uygun şekilde konuşulması taraftarıyım. O sebeplede dinleye dinleye bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Belki geç öğreneceğim fakat bu arada yanlış yapılanlar almış başını gitmiş olacak.
Hatam varsa düzeltin lütfen.
Saygılar 73
-
selam,
ne zamandır bende dinlemede kalıyorum, çok değişik kodlamalar ile anlamaya çalışıyorum, ama nedense anlayamıyorum :)
mesela TA olan şahıslar TA ekini söylemiyorlar kısa olsun diyemidir nedir !!!
birde yazdığım gibi "TE A" söylüyorlar, bu nasıl bir kodlama şeklidir ki?
ayrıca çağrı işaretlerini insanlar çok hızlı söylüyorlar nedense :)
evet TA ekini söylemiyorlar. Neden olduğunu bende anlamadım.
Çok hızlı söyleyince karşıdaki amatör anlamakta güçlük çekebilir. Ben yeni amatörüm çok hızlı söylüyorlar anlamıyorum. 73
-
Kesinlikle doğru olduğunu savunmuyorum ama bir de HF'de dünyayı dinleyin de görün ne kodlamalar var. Canada-Sugar-America-Washington-Italy daha neler neler. Kimin aklına ne gelirse onu söylüyor. Bu düzensizlik sadece bizde yok, tüm dünyada var. HF cihazı olmayan arkadaşlar aşağıdaki linkten canlı telsiz yayınlarını dinleyebilirler. 73
http://www.websdr.org/ (http://www.websdr.org/)
-
doğrudur öneki ta veya tb yi söylemeyen bir çok istasyon var uzun yıllar bir amatör arkadaşın a sınıfımı b sınıfı mı olduğunu anlayamadım sürekli olarak son iki harfi söyleyip durdu bilemiyorum belki kendisini a sınıfı olarak lanse etmek mi istiyor mana veremedim sonradan öğrendim b sınıfıymış ama bunu gizlemenin bir manası yok adam demekki karşıdakini yanılmak istiyor ve halen de devam ediyor. defalarca ikaz etmemize rağmen bu huyundan vaz geçmek istemiyor.amatörlüğe yakışmayan bir durum kolay gelsin hayırlı çalışmalar
-
Kesinlikle doğru olduğunu savunmuyorum ama bir de HF'de dünyayı dinleyin de görün ne kodlamalar var. Canada-Sugar-America-Washington-Italy daha neler neler. Kimin aklına ne gelirse onu söylüyor. Bu düzensizlik sadece bizde yok, tüm dünyada var. HF cihazı olmayan arkadaşlar aşağıdaki linkten canlı telsiz yayınlarını dinleyebilirler. 73
http://www.websdr.org/ (http://www.websdr.org/)
Levent bey evet bu kodlama yanlışlığı sadece bizde yok. Alfa yerine Amerika dediğini duymuştum. Bu kodlama yanlışlığı tüm Dünya'da var. 73
-
bende yeni amatorlerden olup uzun bir süredir dinlemede olanlardanım, bu konudaki karmaşada aklıma şöyle bişey takılıyor,
şimdi ön eki kullanmayan istasyonlar genelde birbirlerini tanıyan yada QSO ya başlamış devam eden başka bir istasyonla ilgilenmeyen yada grup şeklinde muhabereye devam eden istasyonlar, bu bağlamda birbirlerine ön ek kullanmadan hitap etmeleri kimseyi herhangi bir bilgiden mahrum etmeyeceği gibi, herhangi bir şekilde muhabreye girmek için QSK istendiğinde zaten QRZ olarak cevap doğru geliyor yani ön ekli ve detaylı bir bilgi geliyor zaten (yada en azından ben bu şekilde duyuyorum)
çağrı işaretlindeki uluslararası ve türkçe rakam kullanımı na gelincede, tüm çağrı işaretini türkçe söylememiz gerekiyorsa Q kodlarınında aynı bizim dilimizde kullanıdığı gibi olması gerekiyor düşüncesindeyim, yani küesel yerine kesele mi diyeceğiz ?
Q kodlarını ingilizce kullanıp çağrı işaretindeki rakamı türkçe kullandığımız için birşeyleri yanlış yapıyormuşuz gibi hissetmemiz yanlıştır kanaatindeyim, zira küeskey diyende var küseka diyende var ama keseke diyen hiç duymadım, o yüzden önemli olanın karşı tarafın anlayıp anlamadığıdır , insanların istediği gibi çağrı işaretlerini kullanabilmeleri standartların dışına çıkmadığı sürece karşı tarafın anlayabileceği şekilde istediği gibi işaretlerin kodlanabileceğini düşünmeyteyim.
Saygılarımla. TA2ADN