-
(http://www.tb5x.com/wp-content/uploads/2011/03/IMG_1939.jpg)
QRP, Amatör telsizcilikte, Q kodlarında düşük güç , gücünüzü düşürün anlamına gelir. QRP ler de düşük güçlü çıkış yapan telsizlerdir.
Çıkışları genelde 10 Watt kadardır. Hatta daha düşük olanları da vardır.”Bu kadar düşük güçlü telsizle nerelerle görüşülebilir ki?” diye düşünebilirsiniz. Bir QRP telsizle, iyi bir atmosfer şartlarında dünyanın her yeri ile görüşebilmeniz mümkündür.
Peki nasıl oluyor da bu kadar düşük güçle bu kadar uzaklara kadar sesimizi gönderebiliyoruz? Bunu daha iyi anlamak için biraz atmosfere ve HF dalgaların özelliklerine bakmak gerekir.
HF bandı 1.6-30 MHz arasındadır. HF bandına kısa dalga da adı verilir.Radyo sinyalleri de aynı ses dalgaları gibi bir yere çarptığında yansıyarak yoluna devam ederler. Kısa dalga sinyaller de atmosferin iyonosfer tabakasından yansıyarak tekrar dünyaya düşerler. Bu sayede dünyanın çok çok uzak noktalarına kadar ulaşması mümkündür.(http://www.tb5x.com/wp-content/uploads/2011/03/gece.jpg)
Gündüz ve gece saatlerinde iyonosferin yapısı farklı olduğundan haberleşmede de farklılıklar gözlemlenir.(http://www.tb5x.com/wp-content/uploads/2011/03/gunduz.jpg)
Bazı günlerde çok iyi duyduğunuz istasyonları bazı günler hiç duyamayabilirsiniz. Yine bazı günler yakın istasyonları net duyarken, bazen de uzak istasyonları çok net duyabilirsiniz. Bu tamamen atmosferin o anki yapısıyla alakalıdır.
Niçin QRP?
Çünkü QRP düşük güçlü bir telsiz olduğundan (Normal bir HF telsiz 100 Watt kadar çıkış verir) yapıları daha basittir. Hacimsel olarak daha küçüktür, kolay taşınabilirler ve daha az akıma ihtiyaç duyarlar, pille bile çalıştırılabilirler.(http://www.tb5x.com/wp-content/uploads/2011/03/IMG_1937.jpg)
Örnek verecek olursak avuç içine bile sığabilen CW (mors gönderen) QRP telsizler vardır.. Birkaç parçanın biraraya getirilmesi ile oluşturulabilen basit ama iş görebilen bir QRP yapılabilir.Benim yaptığım QRP telsizler resimde görülen telsizlerdir. Bu telsizi Fransız bir radyo amatörü olan F6BQU çağrı işaretli sevgili Luc Pistorius tasarlamış ve http://lpistor.chez-alice.fr/forty1b.htm (http://lpistor.chez-alice.fr/forty1b.htm) adresindeki web sitesinden amatörlerle paylaşmıştır. Bu devreyi bir çok radyo amatörü arkadaşımız yapmış çalıştırmış ve geliştirmiştir..(http://www.tb5x.com/wp-content/uploads/2011/03/IMG_1957.jpg)
Benim kendi yaptığım qrp telsizler de bu telsizlerin birebir aysınıdır. Biri çıkış katı ilavesi ile 10 watt kadar çıkış vermektedir. Diğeri ise 2 watt kadar çıkış veriyor. İnsanın kendi yaptığı bir telsiz ile QSO yapması bambaşma bir duygu… Herkese tavsiye ederim. Bu zevkli çalışmayı yapacak arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum..
VİDEOSU: http://youtu.be/vBDJggMcZRw (http://youtu.be/vBDJggMcZRw)
Başka projelerde görüşmek izere.. 73 ler…
TB5X
Mehmet DİVİLİ
-
Mehmet bey öncelikle aramıza hoş geldiniz.
Bu forty1 için bir zamanlar karaköy selanik pasajında kitini satan birisi olduğundan bahsedildiğini duymuştum. Hala satışını yapan birisi var mı?
-
Hocam Karaköyde Başak Elektronikte vardı bi zamanlar kit olarak satıyordu. Ama sanırım orası kapanmış artık. Malesef kit olarak bulmak zor artık..
Elbirligi ile bişeyler yapabiliriz belki..
-
O zaman en kisa surede pozitif20 ile baski devresi icin bir calisma yapiyim. Egerki duzgun birsey cikarsa biraz fazla yapip yapmak isteyen arkadaslara dagitiriz plaket. Peki forty hangi versiyonu onerirsiniz. Bir kac farkli versiyonu var sanirim bazi problemleri giderilmis. Sizin onerdiginiz plaketin uzerinden hareket edelim.
-
Tezcan bey;
Ben ilk versiyonu yaptım. Fransız amatör arkadaş daha sonra Mic preanfisinde başka bir entegre ile yeni versiyonu yayınladı. (o entegreyi ben araştırdım Türkiye'de bulamamıştım)
Benim yaptığım bu: http://lpistor.chez-alice.fr/forty1.htm (http://lpistor.chez-alice.fr/forty1.htm)
Hatta ben frekans metre ve sinyalmetre devresinide tek plakete çıkararak şu projeyi yapmıştım böyle daha pratik oluyor. https://picasaweb.google.com/pashanline/40MQRPYEN (https://picasaweb.google.com/pashanline/40MQRPYEN)#
Sonraları Fransız amatör bir çok farklı versiyonlar yayınladı.Hepsi sitesinde mevcut. Ben onları denemedim.
Onlar belki daha iyidir ama dediğim gibi parçaların bunulup bulunmayacağı araştırılış öyle işe girişilmeli.
Devrede kritik pek bi eleman yok. Sadece 703 Muayyenleri bulmak zor olabiliyor. Bulamayınca kendim imal etme yolunu bile denedim. (Hatta içini sökerek kendim sardığım dahi oldu. )
Böyle bir kiti çoğaltırsak sanırım almak isteyen bi çok amatör çıkacaktır.
İlginiz için teşekkürler tekrardan..
-
Mustafa Bey bu örnek verdiğiniz cihazda bulunan bobinleri şu an bulmak mümkün mü? Nereden temin edebiliriz ? Ona göre ben devreyi ilerleyen zamanlarda basmayı düşünüyorum.
-
Bu Muayyen bobinler 703 muayyen diye geçiyor. İç kısmı yeşil veya pembe olanlar oluyor. Elektronikçileri dolaşmak lazım. Artık pek kullanılmadığından bulmak zor eski hurdaları karıştırmak gerekebilir.
Ben farklı olan muayyenleri söküp aşağıdaki ölçülere göre sararak yaptım . Ölçülere ve sarım yönüne dikkat ederek yaparsanız çalışıyor.
73 ler herkese..
-
Hocam teşekkürler bilgi için.Gerekli malzemeleri bir araştırayım bulabilecek miyim bakalım. Bulamazsam verdiğiniz şekle göre kendim sararım.Saracağımız bobin telinin kalınlığı ne kadar olması gerekiyor?
-
Bobin kalınlığının ölçüsünü tam olarak bilmiyorum .Yanlış bilgi vermek istemem. Ancak bi tanesini söktüğünüzde görürsünüz zaten kıl kadar bişey . ona eşdeğer bişey bulup sararsınız..
-
peki neden kısa dalga bu kadar uzağa gidebilir? Uzun dalga iyonosfere çarpamıyor mu?
-
Uzun dalga diye bi şey yok. Aslında HF bandının dalga boyu ( 160 m 80m 40 metre 20 metre ile 10 m boyundadır ) diğer bandlardan çok daha uzundur.
Özetlemek gerekirse frekans arttıkça dalga boyu kısalır.
Yani VHF bandı (144 - 146 Mhz) in dalga boyu 2 metre iken,
UHF bandının (430 - 440 Mhz ) in dalga boyu 70 cm dir.
Bandlarda kullanılan anten boyu da bu dalga boyuna göre belirlenir.
VHF anten tam dalga anten 2 m , yarım dalga anten 1 m civarındadır.
UHF antenler ise tam dalga 70 cm yarım dalga 35 cm. hatta çeyrek dalga da kullanılabilir o zaman 17.5 cm anten yapmamız gerekir.
Frekans arttıkça dalga boyu ve anten boyu küçülürken sinyallerin davranışlarıda değişir.
Frekans yükseldikçe RF sinyalleri ışığa benzer özellikler gösterirler. Yayılımları da farklılaşır.
Konunun uzmanı değilim. Yanlış veya eksik yazdığım bişey var ise düzetebilirsiniz.
Herkese 73 ler...
-
Arkadaşlar biraz geç ama belki okuyan çıkar.
Uzun Dalga 20-300 KHz aralığında çalışıyor, dalga boyu,3000-1400 m ler civarı.
Okyanus aşarken, ormanlık arazide, çok engebeli bölgelerde, en az enerji kaybı olan frekans. yeryüzünü yalayarak gidiyor dolayısıyla mesela okyanus yüzeyine paralel binlerce Km yol katediyor.
Ancak 50 MHz ve üstü frekanslar cetvelle çizilmiş gibi dümdüz gittiği için ve dünya yuvarlak olduğu için, bunların Okyanusta dünyayı yaladığı mesafe maksimum 300 Km oluyor.
Fakat Uzun Dalganın dezavantajı anten boyunun çok uzun olması gerekliliğidir.
Okyanus aşan yat ve gemilerde mümkün olduğunca kısaltılmış Uzun Dalga antenleri görebiliriz. Bunlar 8-12 M boylarındadır.
Ancak tabii ki şimdi uydu haberleşmesi bunları aştı. Ancak yarın uyduların başına bir iş gelse, Klasik sistem kurtarıcı olur sanırım. Herşeye rağmen her ihtimale karşı canını seven gemiciler uydunun yenında UD cihaz ve antenede yer vermekteler. Pek tabiiki bunu dinleyen resmi görevliler var.
UD ya meraklı amatörlerde var.
-
İyi akşamlar hocam. Ben amatörlük sınavını daha yeni geçtim. Belgeningelmesini bekliyorum. Elektroniğe merakım var ama öyle devre elemanlarını çok bilmiyorum. Bu QRP'lerin hazır olarak temin edilme imkanı nedir? Yine uhf vhf telsizgibi çağrı işareti ile mi kullanılıyor? neler gereklidir. Daha detaylı olarak öğrenme imkanımız varmıdır? Yardım bekliyorum..
Kullanıcıların aradığı sayfalar:
qrp qrp nedir google qrp telsiz