-
Merhaba üstatlar sınavı geçtim ama telsizin t'sini bilmiyorum. bulunduğum yerde dernek rölü filan olmadığından dolayı el telsizi ile bir çalışma yapabileceğimi düşünmüyorum. O yüzden sanırım sabit telsiz ve anten kurmam gerekiyor. nasıl bir telsiz ve nasıl bir anten hazırlamam gerekiyor? Bu işe nereden başlamalıyım? Teşekürler 73
-
:) Başlamak önemli Fatih bey. Zaten başladınız bu arada... :D
Aynı yoldayız; İlk olarak, bütçenize ve amacınıza göre bir makine seçimi,
Buna uygun anten kurulumları için forumun anten bölümlerini hatim etmeniz, bulup, seçip malzemelerini sipariş etmeniz. (Anten almak için lisansa gerek yok bildiğim kadarı ile)
Lisansınızın gelmesinin ardından cihaz satın alım süreci... Yan malzeme ve yan yazılımlarının tedariği, kurulmaları...
Anten ve cihazınızın kurulumu, SWR ayarları(kendim de kara kara düşünüyorum nasıl olacak bu???, Artık Allah Kerim, öğreneceğiz)
Dinleme, ardından mandalama.
Saygılar.
-
peki hocam bu sabit telsizlerin kapsama alanı hakkında bilginiz var mı? Örneğin ben G.Antep, Adana, Osmaniye ortasında bir yerdeyim. Buradaki telsizcilerle konuşmam için nasıl bi cihaz almalıyım? Ortalama uzaklık 100 km.
-
Bütçe ve amaç doğrulturusunda seçim.
Benden deneyimli ağbeylerimize bırakıyorum ben sorunuza cevap verme hakkımı. Fikrim var ancak bilgim yeterli olmayabilir, yanlış olabilir.
-
bekleyecez o zaman:) Ya da alıp alıp satacaz:)
-
Oncelikle sinav icin tebrik ederim. Nereden baslamak lazim sorusuna cevap olarak bende bir soru sormak istiyorum. Bu soruya vereceginiz cevaba gore yonlendirebiliriz sizi.
Siz bu hobi icin ne kadar bir butce ayirabilirsiniz. Bahsettiginiz mesafeler icin rolelere ulasavilmek adina once mobil dual band bir cihaz almanizi oneririm. Ne kadar fiyat derseniz yada hangi model oda sizin bitcenize bagli.
-
Sayın Thefeti. öncelikle araştırma yapmanızı öneririm.Bulunduğunuz yere yakın röle varmı.Varsa UHF mi yoksa VHF olarakmı çalışıyorlar.eğer böyle bir röle varsa rölenin çalışma frekansına uygun bir mono band cihaz,her iki frekansta çalışan röleler varsa Dual band kaliteli bir cihaz almanız gerekir .başlangıç için motorola veya aselsan cihazları tavsiye ederim.bulunduğunuz mevkiye uygun iyi bir anten ile sözü edilen mesafeler ile rahatça görüşme yapabilirsiniz.anten çeşitleri ,yapımları ve kurulumlarıile SWR ayarları hakkında sitemizde teknik bölümde ayrıntılar vardır.Anten konusunda özellikle TA2ANS Nihat hocam size gerekli bilgileri verebilir.
Eğer yakın çevrenizde röle yok ise veya coğrafi nedenlerden dolayı röleleri açamaz iseniz ve belge sınıfınız A ise o zaman HF özellikli bir sabit cihaz almalısınız.kaliteli bir HF cihaz ve SWR si tam ayarlanmış anten ile troposfer koşulları da uygun olursa yüzlerce Km uzaklık ile rahatça görüşebilirsiniz.Yalnız burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu alacağınız cihaz sadece HF olmalıdır.aynı cihaz üzerinde VHF-UHF -HF özellikler olmasını bu tip cihazları kullanan arkadaşlar tecrübelerine dayanarak tavsiye etmemektedir,fiyat olarakta mono band cihazlar daha uygundur.
Size tavsiyem sitemizdeki bu konular ile ilgili yazılmış bütün yazıları okumanız ve kendinize en uygun cihazı bu şekilde bulmanızdır.siz bölgenizdeki coğrafi şartları yazarsanız sitemizdeki arkadaşlar size yardımcı olacaklardır.araştırma çalışmalarınızda başarılar dilerim.73,,
-
Arkadaşım senin bulunduğun mevkiden ADANA:VHF 145.775-145.650-145.725 UHF 439.150-439.425 G.ANTEP:VHF 145.675 UHF 439.200-439.250-439.400 K.MARAŞ:VHF 145.625 UHF 439.150-439.375 rölelerine rahatlıkla giriş yapabileceğini diğer Kayseri-Mersin rölelerinede rahatlıkla ulaşabileceğine eminim.
Senin araştırma yaparak MOTOROLA UHF ve VHF iki cihaz alarak toplamı 400TL(300 de olabilir) bir 25 Amperlik sviçmod alarak(90TL) her iki cihazı rahatlıkla kullanabilirsin birde dual band bir anten (150-200 TL) alıp birde bu anteni iki cihaza ayıracak bir ayıraç (90TL civarı) ile kollektöerler ve oturduğun yer müstakil ev midir apartmanmıdır bilemiyorum bu anteni 6 m bir parmaklık boru üzerine bağlayıp o direği çatının bir yerine takacaksın.Antenin kollektör bağlantı yerinden cihazların bulunduğu odaya kadar kaç metre gider bilemiyorum RG213 kablo alacaksın birde onların fiatı bir masraf yaparak yukarıda bulunan rölelere ve diğer yakın illerin rölelerine girebilir muhabere yapabileceğine eminim.Birde WOUXUN el cihazıda aldığında sahir yerlere gittiğinde oranın rölelerine girerek oranın Amatör arkadaşlarlada irtibat kurabilirsin.
Ha sadece el cihazı alsam onu çatıdaki antene bağlasam konuşamazmıyım dersen olabilir belki denemek lazım İstanbuldan birşey diyemem ama el cihazının yukarıda söylediğim motorola cihazlara göre çıkış Wat ın düşük(5Wat)olacağından birşey diyemiyorum dedim konuşabilirsen neden olmasın daha iyi cihazlar alana dek ölede olur bilmem yardımcı olabildimmi.
Ayrıca G.antep te bulunan amatör arkadaşlarlada irtibata geçtiğinde onlarda sana çok faydalı olacaklarından eminim ki çok değerli çalışmaları vardır kendilerinin.73
-
Bence koplike sorular dan ziyade tek tek bilgi alabilirsin burda elinden geldiğince birçok arkadaşım yardım edebilir durumdadır.Bana İl merkezleri uzak diyorsan ilk olarak cihazları sor sonra sviçmod veya adaptörleri sor daha sonra kollektör diyoruz onları sor alacağın cihaza uygununu öğren antenleri sor kablo RG58 RG213 bunlar 50 ohm kablolar nasıl temin edebileceğini metresi ne kadar olduğunu sor yavaş yavaş ekipmanlarını nasıl temin edeceğini öğren sonra kurulum aşamasınına devam et derim.
Tabi bu konularda senin gibi diğer arkadaşlarda faydalanabilir olur.73
-
Hocam değerli yorumlarınız ve yardımlarınız için gerçekten teşekürler. Zaman ayırıp ilgileniyorsunuz. Tam olarak benim yerim Gaziantep Nurdağı. K.Maraşa 40 km, G.Antep'e 100 km adanaya 180 km mesafede bi yer. Dolayısıyla aralarda dağlar olmasa da tepeler var. Maddi olarak 400-500'e kadar para ayırabilirim. (Dağcılıkla ilgilendiğim için el telsizi almam şart zaten. Onu katmıyorum.)
1- El telsiziyle iyi bir antenle bu belirtiğim mesafedekilerle muhabere yapabilir miyim?
2- Yapamazsam uhf-vhf bir sabit telsizle yapabilir miyim?
3- Bana "kardeşim şu telsizi al, sen bu telsizle yukarıda belirttiğin yerden belirttiğin yerlerle görüşebilirsin" diyebileceğiniz bir telsiz var mı? Telsizi aldıktan sonra zaten daha sonra neye ihtiyacımız olduğu ölçüde hareket ederiz.
-
thefeti
Amatör arkadaşlarımızın sıkca başvurdukları bir yazılım var. Adı "RadioMobile" ve bu yazılımı kullanarak bulunduğunuz yerden belli güçlerle ve belli antenlerle ulaşabileceğiniz yerlerin haritasını çizdirmek ve özellikle hangi rölelere ulaşabileceğinizi görmek mümkün.
Mesleğinizi, bilgisayar yazılımı kullanımındaki tecrübelerinizi bilemediğim için; yazılıma vereceğiniz verileri toparlayıp sonuç alıp alamayacağınızı kestiremiyorum.
Bu konuda Bulunduğunuz yerin tam koordinatlarını veya Google Maps üzerinden yerini tam olarak verebilirseniz ve çatınıza harici bir anten koyup koyamayacağınızı bildirirseniz size yardımcı olmaya çalışayım. Tabii ki bu arada ulaşmak istediğiniz rölelerin frekanslarına ve koordinatlarına da ihtiyaç var.
Geçen gün de yazdığım gibi çok acele etmeden, düşünüp hesaplayarak uygun seçimi yapmanızı öneriyorum.
Çalışmalarınızda başarılar.
A.Tahir DENGİZ, TA2T
ANKARA
-
çatıyada koyabilirim balkonada koyabilirim. Ev 2 katlı ben ikinci kattayım. Profilimde google map'te tam yerimi belirttim.
-
Arkadaşım ne yazacağımı kaç saattir düşünüyorum valla pes.Sana bulunduğun yerin durumuna göre ulaşabileceğin il rölelerini yazdım alacağın cihazları yazdım el cihazı ile de belki ualaşabilirsin dedim daha ne diyeyim anlamadımki.Sorması ayıp yaş kaç arkadaşım?Bana şu cihazı al de diyorsun daha ne diyeyim anlamadım.
En iyisi sen benim dediklerimi boşver kafana göre takıl.Sana parana göre cihaz tavsiye ettim pahalı cihaz demedim anlıyorumki bir an evvel havaya çıkıp konuşmak istiyorsun ama diğer arkadaşların dediklerine göre davran ya bende anlama özürlülüğü var yada sende bir tuhaflık var.Kolaylıklar diliyorum sana.73
-
Yaşım 29 abi:) Ben de düşünüyorum abi. Motorola demişsiniz ama şu üç telsizden hangisi işimi görür?
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-lisanssiz-telsiz-uygun-fiyata-uhf-bant-gm-300-sabit-telsiz-takimi-63069650/detay/ (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-lisanssiz-telsiz-uygun-fiyata-uhf-bant-gm-300-sabit-telsiz-takimi-63069650/detay/)
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-lisanssiz-telsiz-tamirsiz-calisir-vaziyette-65226884/detay/ (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-lisanssiz-telsiz-tamirsiz-calisir-vaziyette-65226884/detay/)
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-lisanssiz-telsiz-motorola-sabit-telsiz-gani-gulec-te-51084236/detay/ (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-lisanssiz-telsiz-motorola-sabit-telsiz-gani-gulec-te-51084236/detay/)
Bir de bu uhf vhf olayını çözebilseydim.
Şimdi hf-3-30 mhz
vhf 30-300 mhz
uhf 300-3 ghz
bir de bunların dalga boyları var. Dalga boyu daraldıkça kapsama alanı düşüyor sanırım.
-
Ben "karar verecek yeni bir amatör" olsaydım üçünden hiçbirini seçmezdim.
Tahir, TA2T
-
Valla sizi çok yordum artık sormaya utanıyorum. Bir öğretmen olarak bu işlerin aşamalı basitten zora doğru öğrenilmesi gerektiğini biliyorum. Ama burada da tümdengelimle ilerlemeye çalışıyoruz.
Hocam peki wouxun uvd1-p 'yi çatı antenine bağlasam. (Bağlanıyor mu bilmiyorum.) ve diğer yükseltici aparatları da taksam yukarıda belirttiğim yerlerle muharebe yapabilir miyim?
-
Son sınavda C sınıfı belge almaya hak kazandım...
UVD1P cihazım mevcut... İlk etapta roleleri dinleyerek başlamayı düşünüyorum...
Hazır satınalmaktansa kendim yapmayı tercih ederim... Bunun için öncelikle iyi dual çatı/balkon antenine ihtiyacım olacak, en kısa zamanda TB3POL'ün şemasını vermiş olduğu Half-Wave Flower Pot Antenna'yı yapmayı düşünüyorum... Anten yapma konusunda sıkıntı çekeceğimi düşünmüyorum... Daha önce de bi kaç tane anten yapmıştım...
En büyük sorunumu swr sorunu olacak galiba... Çünkü swr metrem yok... Swr metreyi de kendim yapmayı düşünüyorum... Bir kaç tane projeyi inceledim...
Sizce swr metreyi hazır mı almalıyım, yoksa kendim mi yapmalıyım? Ne tavsiye edersiniz?
-
Fatih bey, soru sormaktan asla çekinmeyin derim. Hayat süregelen bir okul ise hepimizin öğrenmesi gereken çok şey var ve hala birer öğrenciyiz. Çatı anteni konusundaki sorunuza gelince mümkün. Uygun bir anten soketi ve ara kablo ile çatı anteni bağlayabilirsiniz. Ancak antenin güç beslemesini de düşünerek bir el telsizi için devasa bir anten konumlandırmanıza gerek yok. Daha küçük boylu ve görüş alanı açık bir anten de aynı işi görecektir.
Murat bey, belirttiğiniz anteni denemedim o nedenle performansı hakkında bir yorum yapmayacağım. Size tavsiyem yine de daha önce denenmiş de olsa ilk çalışmaları olabildiğince basit olanlardan tercih edin. Çünkü bir çok arkadaşımız büyük bir hevesle başladığı bu hobide heyecanlarına yenik düşerek görece karmaşık sistemlere yönelmekte ve başarısızlık durumlarında hevesleri de baltalanmaktadır. Yeni amatör arkadaşlara tavsiyem belgeniz gelinceye kadar geçecek zamanda evinizin, çalışma odanızın bir köşesinde minik de olsa bir istasyon hazırlığına başlamalarıdır. Burada yavaş yavaş bir multimetre, tornavida ve pense setleri, bir kalem tip havya, eriyen ve yalıtkan band, bir kaç krokodilli ara kablo ile başlanabilir. Radyo amatörlüğünün en güzel yanlarndan biri bir şeylerle uğraşmak. Yoksa telsizi çocuklara verin çatır çatır konuşurlar, hüner konuşmakta değil çalışmakta ve paylaşmakta. SWR metre konusunda şunu derim. Bazı uygulamalara eğer tecrübeniz yoksa imal yerine uygun fiyatla satın alacağınız bir tane edinmenizde fayda var. Bu özellikle kritik malzemeler için geçerli. Bir SWR metre yaptığınızda eksik ya da hatalı bir şey olduğunda sonuçta cihaza diyelim ki yüksek güç vereceksiniz. Bu durumda küçük bir hatadan dolayı üretiminizin veya daha pahalı olan cihazınızın zarar görebileceğini unutmayınız.
Çatı-balkon anteni meselesine gelince, fark ettim ki kimse RF güvenliği vb. konularda bir uyarı yapmıyor veya merak edilmiyor, sorulmuyor. Genelde tip ve kazanç konuşuluyor. Naçizane tavsiyem her ne kadar bir amatör olarak iç içe yaşasak da RF'ten olabildiğince uzak durmakta fayda var. Anten konumuz size en uygun neresi ise oraya yerleştirebilirsiniz. Ancak balkonlarda çocuk odalarının önüne veya yaşam alanlarından birinin önüne yerleştirmemenizi tavsiye ederim. Bu konu çok tartışılır. İlk duyacağınız 2 metre veya 70 cm. de bir şey olmayacağı işte nasıl desem bunun (frekansın veya RF gücünün hesabına göre) vücudu 2 metrede bir dilimleme yapacağı ancak GSM sistemlerindeki GHz frekanslarının daha ince dilimlerde olduğundan çok daha zararlı olacağı anlatılır. Ancak nasıl oluyor da 2 metrelik kesim aralığının (dalga boyu) arasında kalmayı becerirler anlamam. Bir diğer çok bilir cevap ise şudur. Falanca ağabeyimiz yıllarca yüksek güç HF çalıştı olsaydı ona bir şey olurdu. Bunlar şehir efsanesinden başka bir şey değildir. Kulağınızdaki cep telefonu iletimde 2 Watt güç çıkarken, yüzünüze tutarak konuştuğunuz (genelde anten uzunluğunu da düşünürseniz RF dalgaları da beyin hizasına denk gelir) el telsizinde 5 Watt çıkış yaparsınız.
Bu konuda "Elektromanyetik "EM" Sağlığı ve Biz" konulu üniversitelerimizin değerli çalışmalarını okumanızı öneririm. Piranha balıkları korkunç ve saldırgandır ancak akvaryumda besleyen de az değil. Sonuçta RF radyasyonu ile yaşamayı bilirseniz gül gibi geçinir gidersiniz.
Aşağıdaki videoyu izleyiniz. Bu örnek olarak bir halk bandı (CB)'de antenden yayılan gücün tipik etkisini ifade eder.
free lighting from cb antenna (http://www.youtube.com/watch?v=9-FoHs94JY4#)
-
Hocam peki antenler sadece bir frekanstan mı aktarım yapabiliyor? Yoksa vhf bir antenden vhf'de amatörlere ayrılmış bütün olmasa da bir çok frekansla görüşme yapılabiliyor mu?
-
Hocam peki antenler sadece bir frekanstan mı aktarım yapabiliyor? Yoksa vhf bir antenden vhf'de amatörlere ayrılmış bütün olmasa da bir çok frekansla görüşme yapılabiliyor mu?
Değerli arkadaşlar konu başlığı ile sorduğunuz sorular arasındaki bağlantıya dikkat edin.Yeni sorularınız için uygun kategoriye yeni konu olarak açınız.
-
Siz iletim yapıyorken birisi kaza ile anteninize dokunursa ne olabilir?
Ağrılı bir RF yanık yarası alabilirler
Cevabını anlamış oldum :)
Kullanıcıların aradığı sayfalar: