-
northwolf
Çeviri Ekibi
Sitenin Sahibi
İleti: 99
Bu Mesajı : 3
[Beğendim+1]
Cinsiyet:
Ad Soyad: Nejat ARGADAL
Kan Grubunuz: Arh+
YENİ BİR AMATÖRÜN TELSİZ SATIN ALMA REHBERİ
« Yanıtla #9 : Bugün, 10:21:56 »
AlıntıDeğiştirSilKonuyu Böl
Selamlar dostlar;
Konu başlığından da tahmin edebileceğiniz üzere çiçeği burnunda bir amatör olarak ilk telsiz istasyonumu kurmak için araştırma ve çalışmalarıma başladım.
Bu süreç içerisinde hem bana hemde benden sonra bu aşamaları yaşayacak yaklaşık her yıl 2bin kişinin de muhtemelen okuyacağı bir konu olsun istedim.
Evet, ilk isteğim HFde dinleme yapabilmek, UHF ve VHF zaten bulunmalı ancak HF'de özellikle notlar almak ve hazır hissettiğimde mandala basmak benim telsiz hobimin dikili taşlarından birisi.
Ayrıca bunu arabama da opsiyonel olarak monte edip doğa gezilerinde de kullanmak istiyorum, keza portatif cihazlardaki 5W max ile bunu yapamayacağımı biliyorum.
Şimdi siz daha kıdemli (bizden daha fazla yıllarını bu konuya ayırmış paylaşımcı) arkadaşlardan, başta ilk bakmamız gereken frekans aralıkları, çıkış güçleri ve marka tercihleri konusunda, ayrıca mobil ve çatı üzerinde nasıl antenler tavsiye ettiklerine kadar kapsamlı bir soru sormak istiyorum.
Fazla kapsamlı oldu ancak özellikle makine şu anda kafamızı yoran en kapsamlı konulardan birisi.
Şimdiden tüm arkadaşlara teşekkürler.
-
Nejat bey selamlar.
Forumdaki küçük bir hatadan dolayı açtığınız konuyu devam ettirmek için burada ben tekrar açtım. Kusura bakmayın.Konu buradan devam edebilir.
-
Merhabalar
Öncelikle hayırlı olsun diyorum. Bence sormuş olduğunuz konu kişilere göre değişebilecek şekilde cevaplandırılabilir. Çok eski bir amatörlük geçmişim olmasa da kendimce cevaplamaya çalışayım.
Şahsi fikrim olarak bence ilk olarak VHF veya UHF üzerine eğilmekten çok HF üzerinde çalışmak daha önemli. HF üzerinden contestler olsun, prefix toplama olsun yada yurtdışında ki kulülere üye olarak buralardan ödüller toplamaya çalışmak olsun tamamen ayrı bir dünya olduğunu ve bir o kadar da zevk veren bir durum olduğunu göreceksiniz. Diğer yandan çok kaba tabiriyle olaya bak burdan bastım Japonyayla görüştüm demek bile ayrı bir şey. Zaten ufak dediğiniz bir el telsiziyle bile UHF ve VHF üzerinden bir çok çalışma yapabiliyorsunuz bölgenizdeki amatörlerle iletişime geçebiliyorsunuz. olmadı yine bir el telsizine bir çatı anteni takarak yine istediklerinizi yapabiliyorsunuz.
(ekstra not olarak qrp cihazlar ile 5 watta kadar hava şartlarıda uygun olduğu takdirde dünyanın öbür ucu ile bile görüşme imkanına sahipsiniz kendim görüşemedim ama qrp çıkan yabancı istasyonlar ile birçok qso'm var)
Bunun dışında cihaz almadan önce bence mümkünse yapılabilecek en iyi şey bölgenizdeki amatörler veya derneklerle irtibata geçerek, kullanılan cihazları görmeniz. Yoksa tabi deneme yanılma yöntemide kullanılabilir :) cihazlarında maddi olarak fiyatlarının yüksek olduğunu düşünürsek pekte deneme yanılma yapamıyoruz orasıda ayrı mesele. Örneğin kendim ilk olarak yaesu ft-857d aldım. Gerçekten çok güzel bir cihaz all band olarak boyutları ve işlevi olarak harika ama biraz zaman geçtikten sonra asıl istediğimin mono band hf ve sabit bir cihaz olduğu yönündeydi. Bu yüzden cihaza çok ısınamamıştık açıkçası şu an elimde icom ic-718 var yaesudan özellik olarak belki çok daha düşük seviyelerde ama hf konusunda yapmak istediğim çoğu şeyi bana sağlıyor en azından görüntüsü bile bana yeterli geliyor. tabi gönül isterki bir ic-7800 veya 7700'üm olsun ama o kadar da zengin değiliz maalesef. yani bir örnek vermek gerekirse aynı kategoride kimisi için clio araba iyidir kimisi için getz (kendi arabam) :)
Anten konusuna gelecek olursak, anten tamamen bulunduğum bölge hatta bulunduğun apartmana göre bile değişiklik gösterebilecek bir durum. kimi apartmanda çatıya anten takılması yasak olduğundan balkon ile yetinmek zorunda kalacaksınız. yada apartmanın genişliği açısından diğer apartmanlardan da yada doğal yapılardan da yararlanamadığınız için belki dipol anten kullanamayacaksınız vertikal anten almak zorunda kalacaksınız. yada bir yerde otururken kullandığınız anteni başka bir apartmana taşındığınızda yine dediğim nedenlerle kullanamayacaksınız.
son olarakta dediğinize göre aracımada takarak doğa gezileri olsun vs olsun kullanmak istiyorum all-band cihazlara yönelebilirsiniz.
-
Evet arkadaşlar yeni belge alan arkadaşlara tekrardan hayırlı olsun.Bu konuda şunları şöyleyebilirim,bu hobimiz maddiyata dayanan bir hobi arkadaşlar,diğer arkadaşlarımın belirttiği gibi ama A sınıfı bir belgeli amatörün bence bir All bant (0-30 ve UHF-VHF frekansları içinde kapsayan)bir cihaz alayım hepsini birden hallederim düşüncesinde olmamalarını tavsiye edebilirim.Niye denirse ilk etapta 2m - 70cm için bir cihaz veya ayrı ayrı monoband cihazlar HF (0-30m)için ayrı bir cihaz almanızda fayda var diyorum.Evet olmazsa olmaz tabiki birde portable (el cihazı)muhakkak olması lazım tabiki.Fakat el cihazı ile amatörlük olmayacağını belli bir zaman göreceksiniz o yüzden All band cihazlada olmayacaktır çünkü,2m de dinlemede bulunurken 70cm i dinleyemeyeceksiniz veya 40m deki trofo şartlarını takip edemeyeceksiniz.
B ve C belgesini alan arkadaşlarada aynı tavsizyem el cihazı haricinde ya bir dual cihaz veya ayrı ayrı VHF-UHF cihazlar alarak istasyonunuzu kurmanızdır.
Bir sürü cihaz bir sürü anten ve bunları besleyecek adaptör veya swmod ne yaptın usta derseniz evet haklısınız yukarıda bahsettiğim gibi bu hobimiz pahalı bir hobi ama alternatifleride var,şöyleki;
UHF-VHF dual bir cihaz 2. el 1000 TL civarında sıfırları ise 1500-2000TL civarında bu pahalı derseniz tanıdık veya site üzerinden monoband dediğimiz motorola veya aselsan cihazlar var ki bunların fiatlarıda 150-200TL civarında yani bir VHF bir UHF cihaz alırsak (Motorola)400TL diyelim bir swiçmod 25 Amperlik 90TL ki bu sviçmod her iki cihazıda rahatlıkla besler geriye anten kaldı.Bunuda ister monoband yanı ayrı ayrı alabileceğiniz gibi dual olarakta alabilirsiniz veya kendiniz sitemizde örneklri var olan antenlerden yapabilirsiniz.Diyelimki dual bir 2m-70cm anten şu anda 200TL civarında buna birde ayırıcı almanız lazım çünkü 2 ayrı cihazımız var bunuda yapabilir veya satın alabilirsiniz 90TL civarında.Kablo evet 2m-70cm için 10mden uzun kullanımlar için muhakkak RG213 kablo öneriyorum bu piyasada metresi 5-10TL arasında konnektörler 5erden 10TL gibi.El cihazı 230-300 arasında HF cihazlar 800-20.000 TL civarında değişiyor.HF için RG 58 kablo kullanabilirsiniz ama tercih sizin RG213 de kullanabilirsiniz.HF anten ise buda tercih sizin ama sitemizde birçok şekli var yapabilirsiniz.
Tabi bu bilgiler en az maliyetle bir istasyonun kurulması içindi ben daha güzel cihazlar alacam param var derseniz altarnetif çok paranıza göre.
Biraz olsada bilgi verebildiysem sizlere ne mutlu.Çalışmalarınızda başarılar diliyor havadanda görüşmek dileğiyle diyorum.73 TA2ANS İstanbul
-
valla darılmayın ama fransızca gibi okudum:) Sanırım amaç kapsamı genişletmek. Yurt dışı ile görüşmeden bahsetmişsiniz bunun için hf gerekiyor sanırım. Bunun için ne yapmamız gerekiyor nasıl bir cihaz almamız gerekiyor? KG-UVD1P iş görür mü?
-
Arkadaşım heralde yeni amatör oldunuz hayırlı olsun ama Fransızca gibi okudum derken ben sizin amatörlükten bir şeyler anlamadığınızı çıkarıyorum burdan kusura bakmayın.Bir daha derslere çalışmanızı tavsiye ediyorum.Benim yazdıklarım gayet açık anlaşılmadıysa HF-UHF-VHF nedir?2m-70cm 0-30m nedir?Bunları bilmiyorsanız zaten birşey söylemeye gerek yok.
Dediğiniz cihaz bir el cihazı ve hangi bantlarda çalışır onuda bilmiyorsunuz ki!!!!!!
Siteyi özellikle forum bölümünü baştan sona kadar konuları bir daha gözden geçirip sonra tekrar bu yazılanları okursanız anlayacağınızdan eminim.73
-
Hocam kusura bakmayın. Ben siz iyi anlatamadınız demedim ben konudan bihaber olduğum için bana fransızca gibi geldi demek istedim. Teşekürler anlatmışsınız. Sanırım sizin bahsettiğiniz teyp şeklinde olan telsiz.
-
Arkadaşım ben orda birçok cihazdan bahsettim değişik bandlarda çalışan,dediğim gibi forum bölümünde biraz araştırma yaparak öğreneceğiniz şeyler var.Kolay gelsin.73
-
Başlık yeni bir amatörün telsiz satın alma rehberi diye yazınca atladık ne bilelim.
-
Hocam peki 100km kapsama alanında çalışma yapabilmem için ne tür özellikte bir sabit telsiz işimi görür? Yada bunu el telsiziyle anten düzeneğiyle yapabilir miyim?
-
thefeti,
Umarım çok yakında, yukarıdaki anlamsız isimin yerine, sizi daha anlamlı temsil edecek çağrı işaretinizi görmek mümkün olacak. Sanırım sınavı kazanıp aramıza katıldınız. Sizi kutluyorum.
Telsiz ve radyo amatörlüğünde yazılı olmayan, soru bankalarında yer almayan, kitap ve dergilerde az bahsedilen; ama tüm amatörlerin öncelikle öğrendiği bir uygulama vardır. Bir cihaz edindiğinizde ve bir frekansa ayarladığınızda yapacağınız ilk işlem (Acil durum çağrısı söz konusu değil ise) frekansı dinlemektir. İkinci yapacağınız şey de frekansı dinlemeye devam etmektir. Makul bir süre bekledikten sonra, üçüncü olarak yapmanız gereken, hiç bir ses duymasanız dahi, frekansın meşgul olup olmadığını sorup çağrı işaretinizi verip beklemektir. Tüm bunları yaptıktan sonra cevap alamazsanız frekans artık sizin demektir ve frekanstan çağrınızı yapar ve cevap alırsanız görüşmenizi sürdürürsünüz.
Bunları anlatmamın sebebi Telsiz ve Radyo Amatörünün ne kadar sabırlı olduğunu/olması gerektiğini anlatmak içindir.
Bir anda kullandığınız araçla yola çıkar çıkmaz hız sınırlarını aşmak, trafikteki boşluklardan yararlanmak, yakın cevrenizdeki tanıdık sürücülerden öğreneceğiniz çok şeyler varken uzaklardaki sanal bilgilere göre tecrübe kazanmak ne kadar doğru olur bilemiyorum.
Benim size önerim, bulunduğunuz yere en yakın olan bir derneğe giderek arkadaşlarla tanışınız. Beraber olduğunuz zaman içerisinde dernekteki arkadaşların hangi cihazları ne amaçla kullandıklarını, hangi cihazların ne gibi üstünlüklerinin olduğunu, hangi cihazlarda ne gibi sorunlar ile karşılaşıldığını dinleyiniz, el cihazlarını, mobil cihazları, HF cihazları dokunarak çalıştırarak deneyiniz. Antenler hakkında bilgi alınız. Daha sonra bunları tetkik ederken aldığınız notları sakin bir zamanınızda karşılaştırmalı bir cetvel haline getirerek ; bütcenize, kullanışlılığına, evinizin çatı/balkon durumuna, Tekrarlayıcılara göre konumuna göre karşılaştırarak karar veriniz.
Ne benim, ne de bir başka arkadaşımızın elindeki/istasyonundaki cihazı hemen benimsemeyiniz. Bunlar sizin fiziki çevre şartlarınıza ve imkanlarınıza uygun olmayabilir.
Aslına bakarsanız biz amatörler uzun zamandır ev yapımı (DIY / Home Brew) cihazları bir kenara bıraktık, "FastFood" cihazlar ile vakit geçiriyoruz. Keşke bir grup oluştursanız da kendi cihazınızı keniniz yapma yoluna girseniz. Umarım zamanla o da olur.
Buna kendinizi hazır hissetmiyorsanız, Hurda eski cihazları tamir ederek (tamir ettirerek değil) te başlayabilirsiniz. Hurda bir cihazı çalıştırmaktan duyacağınız hazzı başka türlü bulamazsınız.
Tekrar amatör hayatınızda başarılar dilerim. Aramıza hoş geldiniz.
A.Tahir DENGIZ, TA2T
ANKARA
-
Tahir Hocam'a tamamen katılıyorum. Bu arada bir radyo amatörünün en temel 2 sorunu olduğunu vurgulamak isterim: Çatıya ya da evin yanına anten kurmak istediğinde bu nedir diye ortaya çıkanlar ve cihaz aldığında eve sokarken yakalandığı XYL'in Bu ne? Yine ne aldın sorusu!! :D
Sınavı başarı ile tamamlayıp amatör camiaya katılan arkadaşları tebrik eder bol QSOlar-bol DXler dilerim.
73 de TA1HZ
-
Selamlar,
* Sitenin Sahibi
* *
* İleti: 23
* Bu Mesajı : 0
* [Beğendim+1]
*
o Profili Görüntüle
o E-Posta
o Kişisel İleti Gönder (Çevrimiçi)
* Ad Soyad: fatih aksu bu bölümü büyük harfler ile yazarsanız isminizi daha rahat görürüz...(Herkez için geçerlidir...) :)
-
Paylaşım ve bilgi dolu nazik cevaplarınız için hepinize teşekkür ederim.
Bayağı geniş bir soru/sorun üzerinde daha sorulacak çookk şey, istenecek çook yardım olacağından hemen yine sorularımla bunaltmayayım.
Bitlik denilen siteye zannedersem çağrı işareti ile üye olunabiliyor. Benim şu anki durumum çağrı işareti olmadığı için beklemede kalacağım.
Önem srasına göre, band aralığı, model ve marka eğiliminde gidecek şu andaki incelemelerim. Tabiki paralelinde anten ve güç üniteleri... (Akü sistemi kesinlikle kurmak istiyorum. Elektrik kesintisine tikim var.)
-
Hocam sınavı kazandık belgemiz gelsin değiştiririz.
-
Tahir abi bilgiler için teşekürler. Ben de dediğiniz gibi düşündüm. Bir el telsizi alıp dernekteki arkadaşlarla çalışma yapalım. Ama ben ilçede bulunduğum için arkadaşlar il merkezinde kaldıkları için il-ilçe arası yaklaşık 40 km oluyor. O yüzden sordum.
-
Sn.Thefeti;
Sizin durumunuz internetlik gibime geliyor. İnternetten öğrenip, internetten paylaşıp, deneyimlerinizi paylaşacaksınız gibi duruyor.
Sonrada kendi çevrenizde bu hobiye meraklı bir, iki, belki daha fazla arkadaş yönlendireceksiniz ki hepiniz daha kolay erişin.
Saygılarımla.
-
evet evet öyle gibi duruyor:) napim ya bulunduğum yerde kimse yok. Dernek uzak.
-
Evet arkadaşım sana diğer açtığın konu başlığında birşeyler anlatmaya çalıştım iyişallah anlattıklarım yine sana Fransızca gelmemiş olur.73
-
Merhaba
Tahir bey çok kısa ve güzel açıklamış. Onun yazısının üzerine bir şey eklemek konusunda ne birikimim var ne de haddime düşer. Haziran 2011 de buraya yazmış olduğum bir yazıyı hatırlatmak açısında tekrar ekliyorum.
-------------------------------------------------------
Yeni amatör olmuş, cihazı olmayan, ben bir şey bilmiyorum ama öğrenmek istiyorum diyenlere nacizane yol göstermek adına bir şeyler yazıyorum. Unuttuklarım olursa okuyanlar üzerine ilave edebilir.
1. Çağrı işaretiniz gelince ilk adım bir türk callbook'a ve dilerseniz qrz.com a kaydınızı yaptırın. Ama türk callbook a mutlaka kayıt olun bilgilerinizi girin.
2. Cihazınız yok ise, bulunduğunuz ildeki uzun yıllar bu işlerle ilgilenen amatörler ile birebir görüşün, cihazlar hakkında bilgi alın. Buradan yönlendirmeler pek verimli olmaz. Almak istediğiniz cihazları başka amatörlerde görme şansınız varsa gidin görün, test edin, artısını eksisini fiyatını vs inceleyin.
3. Şartlarınızı ortaya koyun...İstasyonunuz iş yerindemi evinizdemi olacak. Eğer düşük güç kullanıp ve el cihazını çatı antenine bağlamanız yeterli oluyorsa ne ala. Ama bazı el cihazlarını çatı antenine bağladığınızda enterferans durumları olabiliyor, buda zamanla sinir bozuyor. Ancak diğer amatörlere ve rölelere uzak iseniz sabit bir cihaz bakın derim.
4. Çevrenizde APRS sinyali var ise APRS li cihaz alın derim, ama şart değil...
5. Cihaz edindikten sonra, röleleri dinleyin ve başka amatörlerle öncelikle simplexte alıştırmalar yapın. Kimse anasının karnından operatör doğmadı, konuşma kurallarını hem dinleyerek hemde küçük alıştırmalarla öğrenin, mandala ve frekansa karşı çekincelerinizi yenersiniz.
6. Direk A sınıfı almış ve hiç tecrübesi olmayan arkadaşlar için yol biraz daha uzun. Ama düz, engebeli değil. Önce A sınıfı tecrübesi kişilerle konuşun basit bir anten yapın ve sadece ama sadece dinleyin. Önce UHF/VHF yi öğrenin sonra HF e geçin. Adım adım ilerleyin. Q kodlarını doğru öğrnenin, notlarla bilgilerle kontrol edin. Şunu unutmayın karşınızdaki kişide yanlış öğrenmiş ve yanlışı devam ettiriyor olabilir.
7. Cihaz alırken acele etmeyin, eğer mümkünse çevrenizde size yardımcı olabilecek (cihaz ödünç verebilecek) kişiler var ise onların cihazları ile ilk andaki kurtlarınızı dökün, sonra cihaz bakmaya başlayın.
8. ABD den cihaz alıp getirme imkanınız varsa ne ala, hem avrupa versiyonlarına göre daha ucuz, hemde yan aparatları içinde geliyor.
9. Türkiyeden bir cihaz alacaksanız, mutlaka danışın. Satan/devir eden kişiye dikkat edin. ve fiyatları avrupa ve amerika siteleri ile karşılaştırın.
10. Bölgenizdeki faal dernekler ile irtibat kurun. Amaç SAF amatörlük olduğu için dernekler arası kısır çekişmelere girmeden sadece ve sadece amatörlüğü, cihazları öğrenin...:)
11. Sevdiğiniz bir mod üzerinde kendinizi geliştirin, APRS, CW, SSTV, anten yapımı, SSB, vs vs. VHF/UHF geyik muhabbetlerini yapın ama amatörlük hayatınız bundan ibaret olmasın.
12. Bu hobide RÜTBE yoktur. orduda, ekipte, timde, mareşalde sizsiniz. Size başkanlık, büyüklük taslıyanlara sadece gülün.......
13. Etrafınızda yapılan amatör faaliyetlere katılmaya gayret edin. Sormaktan çekinmeyin, öğrenmenin yaşı yoktur, bilmek ayıp değildir. Sorduğunuz kişi sizi bilginizden ötürü yermeye başladığını hissetiğiniz anda uzaklaşın, başka birine sorun. Mutlaka bir SAF size yardımcı olacaktır.
14. Forumları dernek lokali veya kahvehane gibi görmeyin........
15. Amatör telsizciliğin bir HOBİ olduğunu unutmayın. Kendinize iş edinmeyin, iş edinenlerden uzak durun............
16. Çok bilmişlik taslamayın, herkesin herkesten bir şeyler öğrenebileceğini unutmayın, alçakgönüllü olun, radyo dalgalarının doğa olayları ile entegre olduğunu unutmayın. Nasıl kimya, fizik ve biyolojide keşfedilmemiş bilgiler varsa RF de de öyledir.
17. (K)echolink sizin için öncelikli olmasın. buda amatörlüğe hizmet eden bir araçtır. Ama unutmayın öncelikli hedefiniz RF olsun.
18. Dedikodulardan uzak durun. Kişilere saygınızı kendiniz yaratın, başkalarının saygı derecesi sizi etkilemesin. Duyduklarınızın hiçbirine, gördüklerinizinde yarısına inanmayın. Pruritus hastalığı olanlara dikkat edin bulaşıcı olabilir.
19. Aldığınız ehliyetin izin verdiği bantlarda çalışın. Böylelikle yaptığınız hobiye saygınız olsun. Siz saygı göstermesseniz başkalarıda gün gelir size saygı göstermez,
73...
-
arkadaşlar, bu şekilde video anlatımları Türkçe şekilde hazırlayabilecek arkadaşlar yada dernek faaliyetleri olursa, her sınav dönemi aynı soruları sorup aynı cevapları alan yeni üyelerimize bir kaynak oluşturmuş oluruz.
Dernek, forum ve gönüllü arkadaşlarımızdan bekliyorum...:)
Ham Radio Tutorial - Building Your First Station (http://www.youtube.com/watch?v=KnZ0YJzGVj0#ws)
Ham Radio Tutorial - Your first radio! (http://www.youtube.com/watch?v=Dz5BKPvByNQ#ws)
-
Sayın Ustalar,
yaesu ft 100d almaya niyetliyim. bu konuda duşuncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
teşekkürler.
-
112 acil itfaiye afad gibi kurumlar gönüllü olarak nasıl yapılıyor dilekçe ile diye duydum bilen varmı
-
bende aynı durumdayın özel olarak yardım edebilecek var mı
-
Merhaba
Tahir bey çok kısa ve güzel açıklamış. Onun yazısının üzerine bir şey eklemek konusunda ne birikimim var ne de haddime düşer. Haziran 2011 de buraya yazmış olduğum bir yazıyı hatırlatmak açısında tekrar ekliyorum.
-------------------------------------------------------
Yeni amatör olmuş, cihazı olmayan, ben bir şey bilmiyorum ama öğrenmek istiyorum diyenlere nacizane yol göstermek adına bir şeyler yazıyorum. Unuttuklarım olursa okuyanlar üzerine ilave edebilir.
1. Çağrı işaretiniz gelince ilk adım bir türk callbook'a ve dilerseniz qrz.com a kaydınızı yaptırın. Ama türk callbook a mutlaka kayıt olun bilgilerinizi girin.
2. Cihazınız yok ise, bulunduğunuz ildeki uzun yıllar bu işlerle ilgilenen amatörler ile birebir görüşün, cihazlar hakkında bilgi alın. Buradan yönlendirmeler pek verimli olmaz. Almak istediğiniz cihazları başka amatörlerde görme şansınız varsa gidin görün, test edin, artısını eksisini fiyatını vs inceleyin.
3. Şartlarınızı ortaya koyun...İstasyonunuz iş yerindemi evinizdemi olacak. Eğer düşük güç kullanıp ve el cihazını çatı antenine bağlamanız yeterli oluyorsa ne ala. Ama bazı el cihazlarını çatı antenine bağladığınızda enterferans durumları olabiliyor, buda zamanla sinir bozuyor. Ancak diğer amatörlere ve rölelere uzak iseniz sabit bir cihaz bakın derim.
4. Çevrenizde APRS sinyali var ise APRS li cihaz alın derim, ama şart değil...
5. Cihaz edindikten sonra, röleleri dinleyin ve başka amatörlerle öncelikle simplexte alıştırmalar yapın. Kimse anasının karnından operatör doğmadı, konuşma kurallarını hem dinleyerek hemde küçük alıştırmalarla öğrenin, mandala ve frekansa karşı çekincelerinizi yenersiniz.
6. Direk A sınıfı almış ve hiç tecrübesi olmayan arkadaşlar için yol biraz daha uzun. Ama düz, engebeli değil. Önce A sınıfı tecrübesi kişilerle konuşun basit bir anten yapın ve sadece ama sadece dinleyin. Önce UHF/VHF yi öğrenin sonra HF e geçin. Adım adım ilerleyin. Q kodlarını doğru öğrnenin, notlarla bilgilerle kontrol edin. Şunu unutmayın karşınızdaki kişide yanlış öğrenmiş ve yanlışı devam ettiriyor olabilir.
7. Cihaz alırken acele etmeyin, eğer mümkünse çevrenizde size yardımcı olabilecek (cihaz ödünç verebilecek) kişiler var ise onların cihazları ile ilk andaki kurtlarınızı dökün, sonra cihaz bakmaya başlayın.
8. ABD den cihaz alıp getirme imkanınız varsa ne ala, hem avrupa versiyonlarına göre daha ucuz, hemde yan aparatları içinde geliyor.
9. Türkiyeden bir cihaz alacaksanız, mutlaka danışın. Satan/devir eden kişiye dikkat edin. ve fiyatları avrupa ve amerika siteleri ile karşılaştırın.
10. Bölgenizdeki faal dernekler ile irtibat kurun. Amaç SAF amatörlük olduğu için dernekler arası kısır çekişmelere girmeden sadece ve sadece amatörlüğü, cihazları öğrenin...:)
11. Sevdiğiniz bir mod üzerinde kendinizi geliştirin, APRS, CW, SSTV, anten yapımı, SSB, vs vs. VHF/UHF geyik muhabbetlerini yapın ama amatörlük hayatınız bundan ibaret olmasın.
12. Bu hobide RÜTBE yoktur. orduda, ekipte, timde, mareşalde sizsiniz. Size başkanlık, büyüklük taslıyanlara sadece gülün.......
13. Etrafınızda yapılan amatör faaliyetlere katılmaya gayret edin. Sormaktan çekinmeyin, öğrenmenin yaşı yoktur, bilmek ayıp değildir. Sorduğunuz kişi sizi bilginizden ötürü yermeye başladığını hissetiğiniz anda uzaklaşın, başka birine sorun. Mutlaka bir SAF size yardımcı olacaktır.
14. Forumları dernek lokali veya kahvehane gibi görmeyin........
15. Amatör telsizciliğin bir HOBİ olduğunu unutmayın. Kendinize iş edinmeyin, iş edinenlerden uzak durun............
16. Çok bilmişlik taslamayın, herkesin herkesten bir şeyler öğrenebileceğini unutmayın, alçakgönüllü olun, radyo dalgalarının doğa olayları ile entegre olduğunu unutmayın. Nasıl kimya, fizik ve biyolojide keşfedilmemiş bilgiler varsa RF de de öyledir.
17. (K)echolink sizin için öncelikli olmasın. buda amatörlüğe hizmet eden bir araçtır. Ama unutmayın öncelikli hedefiniz RF olsun.
18. Dedikodulardan uzak durun. Kişilere saygınızı kendiniz yaratın, başkalarının saygı derecesi sizi etkilemesin. Duyduklarınızın hiçbirine, gördüklerinizinde yarısına inanmayın. Pruritus hastalığı olanlara dikkat edin bulaşıcı olabilir.
19. Aldığınız ehliyetin izin verdiği bantlarda çalışın. Böylelikle yaptığınız hobiye saygınız olsun. Siz saygı göstermesseniz başkalarıda gün gelir size saygı göstermez,
73...
Barış bey, benim gibi yeni amatör olmuş, cihazı olmayan, ben bir şey bilmiyorum ama öğrenmek istiyorum diyenlere gerçekten kaynak niteliğinde öğüt ve tavsiyelerle sıralanmış bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Çanakkaleden 73 ler...
-
Bu konuya çok çeşitli ilaveler yapılabilir
yeni amatör olmuş arkadaşlara tavsiyem şu olabilir.
ağır pahalı cihazlar almayın piyasada bulunabilen bozulsada çöpe atabileceğiniz üzülmeyeceğiniz
cihazlar edinmeye bakın
size cihaz satmak isteyen çok insan olabilicektir. nasıl bir insan olduğunu bilmediğiniz insanın
peşinden koşmayın bunlar kesindir. sonra zararlı çıkarsınız
mümkün mertebe aselsan profesyonel motorola ıcom vhf uhf hf cihazlar temin etmeye bakın
bozulsada tamir edebilme yedek parça sıkıntısı olmayan cihazlara yönelin
aselsan sabit ve mobil istasyon kuracaksanız 4021 vhf4025 uhf veya yine aselsan 4822-4826 biri vhf biri uhf dir.
bu cihazları amatör frekanslara göre frekanslarını kendiniz yazabilirsiniz
yine motorola da vhf ve uhf secenekleri vardır.
yine bu markaların hem mobil hem portable el cihazları mevcuttur acemiliğinizi atasıya kadar bu cihazlardan kullanmaya
bakın daha sonra çok çeşitli fonksiyonları olan cihazları inceleme şansınız olur
bölgenizde hurdalıklar varsa oraları inceleyin birçok malzemeyi buralardan temin etme imkanı doğabilir.
fiyatlara çok dikkat etmek gerekir. ilk etapta mümkün mertebe ağır pahalı cihaz almaktan kaçının
diğer konuşma adap ve usullerini ben burada yazmadım
bu zamanla oluşacak konulardır.
lisanslarını alan arkadaşlara başarılar diliyorum hayırlı çalışmalara imza atmaları dileği ile
Kullanıcıların aradığı sayfalar: